Stadig utdelning från Securitas


Securitas sysslar med säkerhetstjänster över vida världen och är bland de allra största globalt om inte den största. Jag gillar verksamheten som är stabil och enkel att se ett behov på mycket lång sikt. Utvecklingen kommer bjuda på högre grad digitalisering vilket kan tänkas vara en potential till högre vinster framöver. Just personalkostnader är en stor post för Securitas och medan personalen är en tillgång är digitalisering en potential som sagt.

Securitas presterar ganska bra och ligger stadigt på strax under 20 procent avkastning på eget kapital på 3, 5 och 10 år. Omsättningen har ökat ganska stadigt medan vinst och utdelning inte har en lika snabbt stigande trend. Stabilt kan man sammanfatta det. Checka in utdelningen i bilden överst. De gröna staplarna är utdelningen i kronor och den blå linjen är direktavkastningen.

Direktavkastningen är inte vidare hög på cirka 3 procent och det är ingen imponerande utdelningshöjare. En pålitlig utdelning kan man dock minst sagt säga. Rakt igenom finanskris och tuffa tider har Securitas pyntat sin utdelning. Vårens utdelning var på 4,4 kronor och på nuvarande kurs om 143,8 kronor ger det strax över 3 procent direktavkastning. Det är lite högre än 5-års snittet men lägre än 10 års snittet. 10-års perioden innehåller dock lite tuffare tider vilket innehåller lägre värdering. Nuvarande p/e är runt 17 vilket inte är allt för utmanande och sammantaget ser Securitas rimligt ut.

En portfölj kan med fördel bestå av olika komponenter där jag kan uppskatta Securitas stabilitet och framtid.

Jag äger ännu inte aktien direkt men får en liten del av kakan via mitt innehav i Latour som är Securitas största ägare.

Länk till Securitas hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...