Sampo rapport och extrautdelning


Idag har Sampo hållit extra bolagsstämma samt rapporterat för det andra kvartalet. Det var en del ljuspunkter i rapporten där försäkringsbolaget if presterar bättre än marknadens förväntningar. Sampo höjde i rapporten prognosen för ifs prestanda för helåret.

Sampo rapporterade en vinst per aktie om 0,73 euro mot väntade 0,71 euro. Förra året inkluderade en engångspost men justerat för den presterade Sampo bättre i år.

På den extra stämman beslutade man om utdelning av Nordea-aktier. Per 10 aktier i Sampo kommer man erhålla 1 st aktie i Nordea. Har man färre än 10 aktier eller ojämnt antal erhåller man cash för det som ej går att dela med 10. Idag är sista dagen för handel inklusive rätt till extrautdelningen och Sampo handlas således imorgon exklusive rätt till utdelning av Nordea-aktier.

Ordinarie utdelning sker årligen på våren och nu i våras var den på 2,85 euro. På nuvarande kurs om 37,8 euro ger det en direktavkastning om 7,6 procent.

Jag äger Sampo och det jag i första hand gillar med bolaget är den fina försäkringsrörelsen. If är ett mycket bra bolag och jag är stolt över att äga det.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Blir det finskt noterade Nordea-aktierna som man får?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Ja det blir det. Den finska noteringen av Nordea som handlas i Euro.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för info. Då blir det till att byta dem till de svensknoterade

   Radera
  3. Tänk då på att du utöver courtage får betala valutaväxlingsavgift om 0,25 procent. Utländsk källskatt dras det på bägge noteringarna. Kursmässigt hänger de slaviskt ihop.

   Det kan vara en god ide att överväga skippa ett sådant byte.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack
   Men det stör mitt ordningssinne ;)

   Radera
 2. Petrusko vad tror du om utdelningen till våren, sänkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Jag skrev nyligen ett inlägg om det. Länk nedan:
   http://petrusko.blogspot.com/2019/07/sampo-saftig-utdelningsaktie.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kommer du sälja dom Nordea aktierna du blir tilldelad? Mvh Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik,
   Jag lutar åt att behålla den lilla slurken Nordea som jag får. Inte för att jag har en skriande suktan efter att äga Nordea utan för att jag tycker att det är ett hyggligt ok bolag och de aktier jag får kan få ligga och växa till sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!
  Jag och min fru har precis denna månaden startat upp vårat penssionspar i aktiefonder. Vi tjänar båda bra och kan avsätta i nuläget ca 8500kr per månad var för sig, detta planerar vi att öka årligen med 6% per månad då vi i "teorin" beräknat via ränta på ränta effekt hos Rikatillsammans.se att vi i princip om 20år kan leva på räntan utav våran summa tillsammans.
  Vi jobbar båda två väldigt mycket och är ej ekonomisk kunniga förutom att vi förstått att man allt som oftast blir "halvlurad" av storbankerna.
  Vi har lite svårt att även bedöma alla goda råd på internet men gör ett försök att maila till dig som verkar mycket kunnig.
  Vi är ok med relativt hög risk till låg fondavgift på 20 års tid.
  Vi har lagt upp vårat sparande enligt detta: Totalt 17.000 / månad för oss båda tillsammans.

  Dnb Global Index, 60%.

  Spiltan Investmentbolag, 20%.

  Swedbank robur access Asien, 20%.
  Som lite grädde på moset, för att ha "roligt" insätter vi ett litet belopp till Bure Equity samt La tour på totalt 500kr månaden också...
  Funderingar:

  Vad är dina tankar och funderingar, vad skulle du gjort om du var i våra kläder?

  Bör vi ha fler fonder då många rekommenderar "minst" 7st olika?

  Bör vi lägga till AMF Småbolag Sverige 10% tillsammans med Spiltan Investmentbolag på 10% istället för att få bättre spridning?

  Ev. lägga till även ex. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index / Avanza Emerging market 10% och halvera Swedbank Asien till 10%?

  Vi kommer även byta till Avanza Globalfond Index vid ett senare tillfälle då vi nu är knutna till en storbank i nuläget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo jepe,
   Tack för din kommentar. Kul att ni kommit igång med ett fint spar och en bra plan. Billiga indexfonder är ett mycket smart val och de fonder ni valt ut är generellt sett bra. Det är inget behov egentligen av att sprida risken över fler liknande fonder då ni valt mycket pålitliga fondbolag och sunda fonder. AMF Småbolag tycker jag är en väldigt bra fond med låg avgift och god potential. HIstoriskt har småbolag avkastat mer än stora bolag varpå det i ett långsiktigt spar som erat skulle kunna vara intressant med den där extra potentialen. Att ha 10% i den där fonden som ni funderar på låter rimligt.

   Håll er till den här planen och upplägget med de sunda fonderna och jag tror absolut att ni på 20 års sikt har fått en god avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Är det läge att köpa sampo på denna nivån tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Andreas,
   Jag tycker att Sampo är attraktiv på nuvarande nivåer kring 38 euro. På den vinst och utdelning de presterar är det ett rimligt köp. Jag är mycket positiv till verksamheten med fokus på på försäkring. Det tror jag är en bra business att äga i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hur ser du på försäkringsverksamhet i relation till insurtech? Stora förändringar väntar bank/försäkring i framtiden som du säkert har koll på. Är IF rustade? Försäkring verkar bli något man har när man använder det...

  SvaraRadera
 7. Det går säkert att digitalisera och effektivisera mycket av försäkringsbolagens verksamhet. I grund och botten bygger modellen dock på matematik, sannolikhetslära mer specifikt och den kommer inte att utvecklas särskilt mycket härifrån och framåt.

  Du ska titta på försäkringsbolagens combined ratio (du vill ha ett så lågt tal som möjligt). Det är skillnaden mellan vilka premier bolaget får in och vilka skadeanspråk de betalar ut. Konkurrenter kan kortsiktigt ta marknadsandelar genom att pressa priser, men det finns alltid en verklighet med riktiga kunder som ibland har riktiga anspråk på riktiga skador och då måste det finnas pengar att betala ut. Bedömer att affärsmodellen är hållbar och att de stora bolagen (som IF, Topdanmark) som Sampo äger har fördel av skala och enorma datamängder på skador som gör att de kan ligga rätt i pris och rätt i sin riskprofil.

  SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...