Önskelista till Xact fonder


Jag gillar börshandlade fonder och om ni inte märkt det kan jag säga att Xact Högutdelande är min favorit. Det ger god riskspridning och potential till en rimlig avgift. Detta samtidigt som den checkar boxen på det här med utdelning som är viktigt för mig. Ja visst kan man sälja utav vanliga fonder och skapa en egen utdelning men det gäller ju även aktier att man kan sälja för att frigöra cash och nu har jag ju fokus och krav på utdelning så är det med det.

Xact Högutdelande har en inriktning mot nordiska aktier med bra utdelning och låg volatilitet. Fondbolaget har en till börshandlad fond som som pyntar utdelning och den heter Xact Sverige. Den är också en indexfond och innehåller kring 80 svenska bolag.

Jag gillar tanken på att handla en fond i svenska kronor och utgiven av en svensk aktör. Det känns tryggt och det håller nere kostnader till ett minimum (valutaväxlingsavgift och courtage). Utbudet lämnar en hel del att önska, det finns bara de där två fonderna från Xact. Ja det finns inga fler börshandlade fonder som pyntar utdelning och handlas i svenska kronor.

Övriga fondbolag och aktörer verkar fat and happy med det de sysslar med och det är bara Xact Fonder som ägs utav Handelsbanken som satsar på börshandlade fonder här i Norden. När jag gör en önskelista är den därför riktad till Xact men visst är andra aktörer varmt välkomna att erbjuda oss bra billiga börshandlade fonder.

Önskelista börshandlad fond utgiven av svenskt fondbolag:

Småbolag:
Ja Xact har redan en börshandlad fond med inriktning småbolag men den är inte bra. Näe den åker raka vägen i soptunnan med sin syntetiska replikering*. En småbolagsfond med fysisk replikering och cash utdelning, det vill jag ha. Primärt en som följer ett index bestående av svenska småbolag. Japp jag fetmarkerar cash utdelning för det är ett krav. Jag ratar fonder utan utdelning.

Globalt:
En rimlig global inriktning av något slag. Antingen som en ren globalindex eller kanske ett utdelningsindex eller småbolagindex med global inriktning. Cash utdelning skall det vara.

Amerikansk version av Högutdelande:
Inriktningen på Xact Högutdelande är smart och uppbackad av gedigna studier. Den funkar utmärkt på andra marknader och i USA finns det en lång rad högkvalitativa bolag som skulle göra sig i en sådan fond. Cash utdelning skall det vara.

Japp det här är en kort lista på mina främsta önskemål om fonder. En sådan här uppsättning fonder kan man använda som byggstenar och sätta samman en sund portfölj efter tycke och smak. Det finns redan gott om sådana här fonder utgivna av världens största fondbolag men de handlas i Euro och dollar. Utgivarna är Blackrock/iShares, Vanguard och Invesco i huvudsak. De går att handla hos Nordnet. Jag håller tummarna för att ett svenskt fondbolag får tummen ur och erbjuder sådana här fonder som handlas i svenska kronor.

En fördel med börshandlade fonder är att de ofta kan erbjuda en förhållandevis låg avgift. Anledningen till det är att de inte behöver betala dyra pengar till mäklare som Avanza och Nordnet. Mäklarna tar nämligen en rejäl del utav avgiften när du handlar en vanlig fond. Vanligt är att de tar 50 procent av avgiften. Så här: Om du investerar i en fond hos Avanza där avgiften är 1,5 procent så går hälften av det till fondbolaget och hälften till Avanza. På 10.000 kronor blir det 75 spänn till Avanza och 75 spänn till fondbolaget. Som kund vore det ju trevligt om man istället bara pyntade 75 spänn till fondbolaget och inget alls till mäklaren. Ja förutom courtage då som man betalar när man köper och säljer börshandlade fonder men det blir en bråkdel jämförelsevis på lång sikt.

*Syntetiskt replikering betyder att fonden inte nödvändigtvis äger aktier utan köper istället finansiella instrument som skall ge en liknande avkastning. Det här är förknippat med extra risk hos en utgivare av instrumenten och handen på hjärtat: Vill du att din fond äger riktiga aktier eller några knepiga finansiella instrument du inte fattar vad det är för något?

11 kommentarer:

 1. Helt enig med dig. Framförallt en riktig småbolagsfond med utdelning samt "Amerikanska högutdelare" med utdelning hade varit kanon.

  T

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko! OffTopic: Vad tror du Latours utdelning blir för 2019?

  mvh

  SvaraRadera
 3. Helt enig med dig Petrusko. Då jag idag har huvuddelen av mitt innehav i Xact högutdelande, ser jag gärna att man kompletterar konceptet med en global Etf - Xact högutdelande Global. Det vore rena drömmen för min del, med tanke på att man slipper bolagsrisken, valutaväxlingsavgifter och courtage. En andra önskan är att Xact högutdelande börjar att dela ut kvartalsvis, ett jämnare kassaflöde tilltalar verkligen mig. Startar man då upp en globalt högutdelande etf, så får gärna den också dela ut kvartalsvis och då månader som den nordiska etf;en inte delar ut.
  Där har du min önskelista.
  /Stefan.

  SvaraRadera
 4. Tjena Petrusko! Jag har också en stadig grund i Xact högutdelande men saknar också en utdelande globalfond framför allt. Har funderat på att mejla Xact och tjata lite och är vi flera som gör samma sak så kanske det blir en ögonöppnare för dem?
  I övrigt vill jag passa på att tacka för en bra blogg!

  Mvh Dennis

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko och alla,

  För den som är intresserad så redovisar Avanza deras del av kakan i fondavgift-informationen.

  T ex Swedbank Robur Access Global som kostar totalt inkl transaktionskostnader 0,32 %.
  Avanza tar 0,08 % av det.

  Går det kanske att pruta på nåt vis? :)

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Håller helt med om utdelande småbolag. Saknas i utbudet idag. Sen håller jag med Stefan ovan att införa utdelningen vid fler tillfällen under året, om Xact-folket vill ha inspiration så skulle jag föreslå månader som i dagsläget är svaga utdelningsmånader. Detta skulle nog kunna locka några extra kunder till fonderna.

  Tack för en bra blogg och att du delar med dig av dina tankar och din kunskap.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta,
   Ja visst är kvartalsutdelning trevligt, det hade jag inte tackat nej till heller. Nu håller vi tummarna för nya fonder och att de har kvartalsutdelning =)

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Ja kvartalsvisa utdelningar, då hade jag ökat på rätt många procent av portföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Ja det vore en trevlig feature på fonden om den skulle haft kvartalsutdelning. Xact undersöker fortfarande möjligheten att införa det så det är inte helt kört ännu.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej Petrusko!

  Fantastisk idé! Det hade varit min största önskan med! Att en Svensk fond med utdelning med inriktning globalt och Amerikanska aktier skulle släppas!

  Jag hade tankat där direkt!

  XACT Högutdelande är för övrigt mitt största innehav idag och står för cirka 26% av portföljen ^^

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fröken I,
   Ja eller hur! Jag hade tankat en sådan fond också och jag ser fram emot att de presenterar något. De har uttalat att de skall lansera fler fonder och det har gått en tid nu utan att så mycket hänt.

   Mvh petrusko

   Radera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...