Sampo saftig utdelningsaktie


Sampo är ett utav mina innehav som jag satsat lite mer på. Det väger tyngre i min portfölj än många andra innehav. Bolaget väger 4 procent i min portfölj och det är långt mer än cirka 1-2 procent som många av mina innehav väger. På sistone har aktiekursen gått riktigt svagt. Kolla in grafen ovan som visar hur aktien utvecklats senaste månaden. När det gäller Sampo så har jag sedan tidigare bestämt mig för att jag är nöjd med den position jag har och därför avstår jag att öka nu. Det lockar mig naturligtvis men jag står fast vid att jag äger den size jag vill ha.

Varför backar Sampo då? Ja dels är det pga att marknaden är svalt inställd till finanssektorn. Det kan också relateras till den svaga prestandan i Sampos innehav Nordea.

Direktavkastningen är skyhöga 7,5 procent nu räknat på senaste tidens nedgång i Sampos aktiekurs. Det är också räknat på den senaste utdelningen och inte en framtida antagen sådan. Förvisso har Sampo som mål att stadigt höja sin utdelning men man skall inte ta för givet att det blir så nästa vår. Det är inte obefogat att oroa sig över en utdelningssänkning. Inom kort kommer Sampo dela ut en del av sina aktier i Nordea vilket betyder att de kommer ha färre aktier som de får utdelning från inför nästa år. I tillägg till det skall man förvänta sig att Nordea kommer sänka sin utdelning nästa år. Detta efter svag prestanda och aviserad översyn och ändrade mål.
Om det skulle bli så att Sampo sänker sin utdelning så är det fortfarande en saftig utdelningsaktie. Det rör sig alltså inte om någon halvering om de skulle sänka utan snarare en mindre nedjustering. Om de över huvudtaget sänker alltså.

Jag gillar och äger Sampo i första hand för den fina försäkringsverksamheten. En bra verksamhet som genererar bra med pengar över tid och bara tickar på. Visst är nuvarande låga ränteläge en utmaning för sådan verksamhet men de lyckas generera cash ändå. Sampo äger bland annat försäkringsbolaget if.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Hur stor andel av sin vinst delar Sampo ut?

  MVH: Tor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tor,
   Tack för din fråga. Sampo redovisade kring 3 euro per aktie i vinst och delade ut 2,85 euro för 2018. För 2019 väntas en liknande vinst eller strax lägre. De delade alltså ut nästan hela vinsten 2018.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har utnyttjat dippen i Sampo och ökat mitt redan stora innehav i bolaget. Nu får det dock räcka med köp i denna finska kvalitétsaktie förmodligen resten av året :)

  MVH

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...