Sänkt utdelning i Xact Sverige


Idag meddelades utdelningen för 2019 i indexfonden Xact Sverige och den sänks till 15,27 kronor vilket utgör 3,5 procent av fondens värde per 31/5. Det innebär en sänkning från föregående år och följer mönstret hur utdelningen utvecklats historiskt. Ovan är en bild över utdelningen de senaste 5 åren.
Att det blir så här är på grund av två faktorer. Dels att utdelningen baseras procentuellt på fondens värde och dels för att procentsatsen varierar från år till år. Målsättningen är att dela ut 3-4 procent av fondens värde årligen.
Därför varierar utdelningen som den gör. Värdet på fonden går upp och ned från år till år beroende på börsklimatet och utöver det skiljer det hur mycket de väljer att dela ut. Det är helt upp till fondbolaget att välja procentsats från år till år och hur de beslutar det är inget att orda om. Ingen ide alltså att fundera varför de ena året delar ut 4 procent av NAV och det andra året 3 procent. Det är så den fungerar och totalavkastningen blir det samma oavsett hur mycket de väljer att dela ut.

Vad man kan göra är att höra av sig till Xact och lämna sin synpunkt på hur utdelningen bestäms. Jag föredrar tex hellre en spikad procentsats istället för att den varierar från år till år. Om de spikar den till 3,5 procent tex så är det bara börsens utveckling som gör skillnaden på utdelningens storlek.

Anyhow, jag gillar Xact Sverige som är en bred svensk indexfond. Den pyntar utdelning årligen i juni och avgiften på 0,15 procent är rimlig.

12 juni är sista dag för handel inklusive rätt till utdelning.

13 juni är X-datum och då handlas fonden utan rätt till utdelning.

19 juni är pay date och det betyder att det är datumet då utdelningen dyker in på depån.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Varför kunde man inte bara ha vad underliggande bolag delade ut under året? Då hade den kanske varit mer intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rodriguez,
   Tack för din goa kommentar. Det hade varit den bästa lösningen i mina ögon. Då är det precis som om man äger alla bolagen och utdelningen tickar in precis som den kommer från dem. Det skulle ge en stadigt stigande utdelning över tid (vissa småhack i kurvan men inget värt att nämna ens).

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser det ut för Xact högutdelande är mönstret desamma med sjunkande utdelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titus,
   Xact Högutdelande har inte funnits så många år utan har bara delat ut två gånger och de höjde då från 5 kronor till 5,6 kronor. Den fonden har för övrigt en ambition att dela ut mottagna utdelningar och det skiljer den från Xact Sverige.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag hade också gärna sett att den dela ut fyra gånger per år. Hade det blivit dyrare säg 0.20 - 0.30 i avgift så hade det inte gjort något för mig.
  Jag hoppas verkligen att svenska fond/ etf marknaden utvecklas lite som den amerikanska som är helt överlägsen . Mvh Rodriguez

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena igen,
   Ja visst vore det kul om de kunde fixa en med kvartalsutdelning. Högre avgift passar jag dock på.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Begriper verkligen inte varför man skulle acceptera högre avgift. Förklara gärna.

   Radera
 4. Men sen är jag också skadad. älskar att höra Avanza appen när det kommer en utdelning.

  SvaraRadera
 5. Jag begriper mig inte på det här med procentsats på NAV. Vad har det med utdelningarna att göra? Vad skall de göra om fonden fått ett saldo som gravt under- eller överstiger 3,5-4% av NAV värdet över tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är väldigt simpelt. Fondens utdelningspolicy är att dela ut 3-4 procent av NAV årligen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hmm insåg att du kanske menar att du inte förstår hur fonder fungerar med utdelningar. Fonder återinvesterar mottagna utdelningar. SÅ gör de allihop. De få som betalar utdelning gör det och då frigör de kapital i fonden när utdelningen väl skall betalas. De sitter alltså inte och håller cash bara för att de fått det i utdelning. UTdelningar som fonden tar emot investerar den i nya aktier i fonden. Det har inget att göra med de pengar som fonden ev delar ut till sina ägare.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för svar, då förstår jag bättre. Vet du om detta förfarande gäller alla ETF´er som existerar? Jag ser egentligen ingen anledning till varför man inte skulle kunna bunkra upp utdelningarna. Och sedan skifta ut den exakta summan årligen (el kvartalsvis). Så slipper man onödiga transaktionsavgifter med köpande och säljande av andelar. Verkar dumt från en lekmans perspektiv.

   Radera
 6. Liten undran Petrusko.
  Vet att du gillar XACT högutdelande också.
  Vilken av dessa två hade du rek om du endast fått välja en, och varför?

  Mvh Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   Ja det är ett enkelt val. Xact Högutdelande är baserad på gedigen historik som visar att utdelningsaktier ger bättre avkastning än breda börsindex. Jag gillar det upplägget bättre och jag gillar att viktningen är hyggligt likaviktad i den.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vad tycker du om Xact OMXS30? Den har gått rätt mycket bättre än Xact Sverige.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...