Hernhag om Traton


Jag skulle precis till att skriva mina tankar om Traton och dess notering när jag fick se artikeln Marcus Hernhag skrivit på Privata Affärer. Den är helt i linje med mitt resonemang varpå det kändes knas om jag skulle skriva något liknande. Nä, en bra skrift finns ju redan och jag länkar till den.

Hernhags artikel på Privata Affärer:
https://www.privataaffarer.se/hernhag-darfor-ska-du-inte-teckna-traton/

Något som Hernhag touchar men som jag gärna nämner ett par ord ytterligare om är storleken på den här noteringen och vem man riktar erbjudandet till. Det är en liten del av bolagets aktier som bjuds ut i den här noteringen och man riktar erbjudandet till flera länder i Europa. En rad olika banker och mäklare i Europa används för att erbjuda sina kunder teckna sig i Traton.
Med en mycket stor målgrupp och ett begränsat erbjudande i storlek kan man lyckas få full teckning i erbjudandet trots att priset är i högsta laget. Visst vill de ha så bra betalt som möjligt men det är också viktigt att göra en lyckad IPO med nöjda tagare.

Jag är inte övertygad om att den här aktien får en kalasbra start på börsen. Värderingen är i högsta laget jämfört med peers och då har vi inte ens skrapat på ytan kring det här att Traton inte bara är gamla fina (superfina) Scania. Traton är annat också, klart sämre delar utöver Scania.

7 kommentarer:

 1. Jag tycket att det är elände med IPO'er där det anges ett intervall som man förbinder sig att köpa inom. Om jag nu tycker att en aktie är köpvärd till 40 spänn så behöver inte samma aktie vara köpvärd på 50 kr nivån. Jag tycker att man borde kunna limitera vid anmälan. t.ex. jag anmäler köp av 1000 aktier under förutsättning att kursen blir 43 kr eller lägre.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Japp, det instämmer jag i. Det är kass med prisintervall. Jag vill ha ett bestämt pris när det gäller IPOs.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Off Topic

  Bloggaren har skrivit om LTC Properties. Kursen är nu cirka 46 dollar och ger en DA runt 5%. Vårdfastigheter och äldreboende. Står rätt på planen om man är intresserad av trender. Inget du funderar på?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,
   Ja nu är det nog några år sedan jag skrev om LTC Properties senast. Sist jag kollade såg de fortsatt rimligt ut men de harvar på samma utdelningsnivå. De har ambition att höja utdelningen men nu har den varit oförändrad i flera år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjäna Petrusko.
  Hur kommenterar du att Spiltan Aktiefond investement går så bra även i år? 64% på 3år. Det är imponerande ändå. Slår många aktiva fonder långsiktigt. Hur ska man tänka med den fonden långsiktigt? Värkar vara svårslagen? Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Alla vet att gratis fonder eller indexfonder är ditt signum och absolut inget fel i i det. Robur Ny Teknik har gått upp 125% på 3 år, 246% på 5 år och 716% på 10 år. 64% på 3 år är bra men det finns aktivt förvaltade fonder som också är vassa.

   Mina Hemfosa är upp 155% sedan start 2014 och avknoppningen Nyfosa ligger jag 110% plus på sedan November.

   Som alltid tror hag mixen av Index fonder, Spiltan investmentbolag tex, Aktier, ETR’r och aktier från tex USA är den bästa mixen.

   Jag skulle inte vilja sitta enbart med indexfonder som återinvesterar vinsten i fonden utan jag vill även ha utdelningar och stigande sådana att återinvestera var jag vill.

   Inget är rätt eller fel men mixen tror i alla fall jag är bäst.

   Ha en fin kväll vänner.

   // Malte

   Radera
 4. Från Placera kommer också rådet att inte teckna Traton
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/06/25/teckna-inte-traton.html

  Bättre köptillfällen kommer om man nu absolut vill äga Traton.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...