Snart barnbidrag


Nu närmar vi oss tiden i månaden då barnbidraget trillar in på kontot för oss som är föräldrar. Det rör sig inte om några stora buntar pengar som bilden ovan men med en bra sparrutin kan det bli det i slutändan.

En bra rutin skulle kunna vara att sätta undan en del till ett långsiktigt spar. Direkt när pengarna trillar in på kontot och gärna via en automatisk överföring. De är himla finurliga de där automatiska överföringarna för de blir liksom av, man glömmer dem inte utan de pumpar på i vått och torrt.

Nä det är inte säkert man har möjlighet att ta en del av barnbidraget till ett spar men för den som har möjligheten kan det växa till något stort när barnen blivit stora. Nyckeln är just tiden, det är den som skapar stora belopp. Faktiskt är den viktigare än storleken på månadsbeloppet. Mja det där går ju vrida och vända på men att spara en tusing per månad under två år blir mindre pengar än om man sparar en hundring i månaden i 20 år. Ränta på ränta-effekten ger en bra boost på sparet.

Bättre att spara ett litet belopp än att tänka att man tar tag i det i framtiden när man kan spara mer per månad. Det är en jättedålig ide att skjuta på sparet av den anledningen. Om man kan så är det bästa att komma igång omedelbart med ett spar. Oavsett om det är mycket små belopp i början.

Hur gör man då? Ja ett enkelt och smart långsiktigt spar är i billiga indexfonder. Det är helt bekymmersfritt och ger en avkastning som börsen minus den eventuella fondavgiften. Avanza och Nordnet har avgiftsfria fonder båda två och de har inga andra avgifter förknippade med ett spar hos dem. Man kan alltså ha ett ISK hos någon av de där två och spara i deras avgiftsfria indexfonder och totalt sett vara fri från avgifter som tynger avkastningen på lång sikt. De har även Kapitalförsäkring utan avgift och det är ett smart val för just ett barnspar. Då står kontot i ditt namn och du väljer själv när barnet skall få pengarna.

17 kommentarer:

 1. Detta inlägg belyser hur det borde vara dags för politikerna att förändra systemet med barnbidrag till ett behovsprövat bidrag. Jag vänder mig inte mot din (och andras) strategi att spara barnbidraget, men jag tycker det visar hur systemet inte behövs för samtliga föräldrar i landet. Vad tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I behovsprövningen bör svårigheten att för svenskar att få sin första bostad, ett läge som politikerna skapat helt i onödan. Det här sparandet behövs för en kontantinsats för att kunna få första bostaden

   Radera
  2. Berätta gärna varför jag ska betala 70% marginalskatt för en välfärd jag själv inte får del av? Jag köper välfärldssamhällets grundtanke, och skulle gladeligen betala världens högsta skatter om det gav världens bästa välfärld. Men lusten att betala för en rämnande välfärld som jag själv inte får del av är inte lika stor.

   Radera
 2. Hej!
  Sparar själva till våra 2 barn, har valt att spara ca en tusenlapp åt varje barn av bidraget.
  Har satt upp 4 fonder åt båda barnen, likadana. En global indexfond, en europafond, asien samt spiltan investmentbolag.
  Dom tuffar på och avgifterna är låga däremot ser jag effekten av att köpa när börsen är låg, ena barnet som är 2 har ju fått en fördel att köpa med jämna mellanrum när det är högt och lågt. Barnet som är 5 månader ligger lite efter då han fått köpa mycket när det är högt tyvärr. Finns många olika varianter på hur man ska göra det rättvist antar jag, lite lurigt är det.. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är i liknande sits snart när barn nr2 anländer. Är inne på en gemensam KF till bägge barnen, med bägge 2 som förmånstagare. Alltså bara öka sparandet i befintliga kapitalförsäkringen där förstfödda idag står som förmånstagare, och då även sätta nästa barn som förmånstagare på samma. När är dags för äldsta att få sin slant så tar jag en lämplig andel (närmare 50%) som betalas ut till honom, och fortsätter att spara tills yngsta ska få samma belopp. Eventuellt överskott, som jag räknar/hoppas med att jag kommer ha kvar därefter, delas jämt till bägge. Nackdelen är att ränta på ränta effekten tar stryk, men jag har ännu tätare mellan mina. En risk är ju också att börsen dippar när sista ska få ut sina pengar, och att motsvarande del inte finns kvar. Antingen kan jag safe,a lite och betala ut mindre andel till första, eller tillskjuta kapital själv i nödfall. Tanken är även att barnen ska förstå detta innan det är dags för utbetalning. Millimeterrättvisa är inte alltid nödvändigtvis lärorikt, men om det nu förhoppningsvis rör sig om rätt stora pengar så hoppas jag på att komma nära. Har man ännu längre än dig och mig mellan barnen skulle man då eventuellt även behöva ta hänsyn till inflation... :)

   Radera
 3. Slopa barnbidraget! Har man inte råd att skaffa barn så skit i det.
  Många skaffar massor med barn i och med flerbarnstillägget.
  För bidragsberoende blir detta en inkomstkälla!

  SvaraRadera
 4. Satt faktiskt idag och funderade på vad jag skulle köpa denna månad åt min dotter. Det blir nog en investor och resten en indexfond. Jag gillar hur du pratar om att spara lite varje månad. I julklapp till min ettåring gav jag 50 kr förutom barnbidraget, per månad, så länge jag lever, att köpa en indexfond för.

  Angående behovsprovat barnbidrag som r563761 talar om kan jag förstå hur det kan verka fel att vissa kan spara hela eller delar utav barnbidraget medan vissa inte kan spara alls. Men jag anser att man också behöver ta hänsyn till att spara barnbidraget innebär att föräldern i manga fall väljer bort någon komsumtion t.ex. lunch på stan eller en ny fin skjorta. Sedan tror jag att samhället vinner mycket stort på att föräldrar sparar barnbidraget, då det minskar risken att barnen, när de är vuxna, får ekonomiska problem eller har möjlighet att köpa en bostad. En god investering helt enkelt. Sedan kanske vissa familjer skulle få mer..

  En fråga till Petrusko om du har lust att tycka något: Vad tror du om att köpa Brookfield Asset Manegment till ett barnspar?

  mvh

  SvaraRadera
 5. Det finns flera argument mot behovsprövade bidrag, speciellt när det gäller barn. Behovsprövade bidrag är generellt dyra och urholkar välfärdssystemet på sikt. Lite som att behovsprova sjukvård, vägar, skydd och säkerhet etc. Om allt blir behovsprovat, varför ska jag betala skatt?

  SvaraRadera
 6. Hej
  Det har diskuterats lite fram och tillbaka i många många år och jag håller med dig... Men var det inte så att en utredning i början på 2010-talet kom fram till att en sån förändring och administrationen skulle kosta betydligt mer än det skulle spara statskassan.

  (Jag saknar källa och google kunde inte hitta heller. Någon som känner till mer om detta? Om det inte är sant så ber jag så klart om ursäkt för att spridit dålig information. )

  SvaraRadera
 7. Att spara barnbidrag eller ej har kanske inte alltid med "behovet" att göra. Vet många föräldrar med netydligt högre inkomster än mig som absolut inte kan spara barnbidraget, medans jag med lätthet kan göra det.

  "Som man bäddar får man ligga"

  SvaraRadera
 8. Möjligheten att spara till barnen beror inte nödvändigtvis bara på föräldrarnas inkomster utan också på familjens utgifter, läs konsumtion. Jag är övertygad om att det finns föräldrar med små marginaler som prioriterar barnspar framför hög konsumtion, likaså finns det föräldrar som inte anser sig ha marginaler till barnspar fastän man har högre inkomster, eftersom man konsumerar mycket.

  Jag tycker att våra politiker skulle ta bort subventionerna på konsumtionslån, i form av ränteavdrag, och uppmuntra ett långsiktigt spar istället.

  //bengel.

  SvaraRadera
 9. Tack för ett bra inlägg, sparar barnbidraget till barnen i ett ISK under mitt namn. Tanken är att kunna använda avkastningen till barnen när de blir äldre. Dock kommer kapitalet ligga hos mig som förälder, men barnen kommer att bli informerade hur det fungerar med avkastning på kapital.

  SvaraRadera
 10. Jag tror det finns för- och nackdelar med detta. En Nackdel är att curlinggenerationen blir än mer curlade "farsan fixade aktie-depån". Jag har sparat ihop varje krona själv. Det min far istället gjorde var att guida mig till att investera i väldigt tidig ålder på pengarna jag tjänat ihop. På detta sätt lärde jag mig själv hur man bygger, förvaltar och expanderar sin portfölj med kontroll över varenda inköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Problemet" med att börja om sparandet varje generation är att en familj aldrig blir mycket förmögen. På enbart vanligt sparande krävs kanske två hela livstider för att bli mycket rik. Då måste "farsan" fixa aktierna i två generationer. Sedan kan man givetvis ifrågasätta behovet av att vara mycket rik. I mitt fall är mitt mål att ge en riktigt fet aktieportfölj i arv. För att befria mina barnbarn från att bara beroende av lön. Men det är kanske inte rätt väg, men det är min väg.

   Radera
 11. Att ta barnbidraget från de rika kommer sedan bli för de personer som har sämre löner. Så man borde inte röra barnbidraget från någon. Folk är så jäkla hjärntvättade!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och din svenska är obegriplig.
   //PA

   Radera

K-Fast Holding backar på börsen

  Idag backar fastighetsbolaget K-fast rejält på börsen och bakgrunden är oklarheter kring sanningshalten i det VD Jacob Karlsson sagt. Kort...