Idag ökade jag i 3M


Nyligen tog jag in utdelningshöjaren och industrijätten 3M i portföljen efter att dess kurs pressats ned av sämre prestanda och guidning än väntat. Nu har kursen backat några dollar ytterligare sedan mitt första köp varpå jag slog till på ytterligare ett gäng aktier. Detta är ett vanligt tillvägagångssätt för mig och jag kallar det för att "skala mig in". Jag gör det genom att sätta upp en kurs där jag finner ett första köp rimligt och när aktien går under den kursen och jag väljer att köpa så siktar jag ofta på att köpa fler över en tid. Företrädesvis sker ytterligare köp medan kursen fortfarande backar/surar. Stiga igen får den gärna göra när jag skalat färdigt. Visst händer det att aktier stiger stadigt efter att jag gjort mitt första köp och då kan det bli att jag skalar in mig i en stigande aktiekurs. Det hanterar jag lite olika från case till case men normalt sett är jag beredd att betala lite mer när jag väl valt att börja köpa. Mina entrykurser jag sätter upp och börjar köpa vid handlar inte om en kurs som är max vad jag vill pynta utan det är en kurs där jag tycker det är rimligt att börja köpa. Ibland går aktien ned mer och ibland stiger den stadigt direkt efter jag börjat köpa.

Anyhow, det blev fler 3M idag för strax över $162. På den kursen är direktavkastningen 3,56 procent. Observera att utdelningen som betalas nu i juni redan haft X-datum. De aktierna jag köpte idag berättigar alltså inte till utdelningen i juni. Antaget en vinst om $9,52 för 2019 är p/e-talet nu 17. Utdelningsandelen är 60 procent vilket ger en god täckning av utdelningen.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

16 kommentarer:

 1. Har också ökat i 3M och snart dimper utdelningen in från xact Sverige.

  SvaraRadera
 2. https://www.cnbc.com/2019/05/17/jp-morgan-3m-troubles-will-continue-may-cut-dividend.html Kan vara färdighöjt vad gäller utdelning om man ska tro JP Morgans duktige analytiker Stephen Tusa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag såg den artikeln. Störde mig på att de skrev helt fel om antalet år de höjt utdelningen. Men men, shit happens. Ja just den gubben har en mycket dyster syn på bolaget. Han är dock ensam om sin superdystra syn då analytikers snittestimat är kring 9,5 dollar vinst i år och 10,4 dollar nästa år. Hur dwt faktiskt blir får framtiden utvisa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag förstår. Frågan du måste ställa dig är dock om analytikerna har hunnit inkorporera de massiva stämningskostnader som bolaget kommer behöva chippa upp. Kanske är det bra att köpa aktien här, men man får vara beredd på otrevliga överraskningar både vad gäller aktiekurs (nedgången till trots) och utdelning. https://qz.com/1630348/dupont-and-3m-face-a-growing-list-of-water-contamination-lawsuits/

   Radera
  3. Hello,
   Ja så är det ju. På kort sikt blir jag inte förvånad om den backar mer. En hel del är inprisat redan men det är som sagt en väldigt negativ syn nu på marknaden kring 3M. Utdelningen är jag inte värst oroad över men visst kan "shit happen".

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Ja, det blir intressant att se hur det går.

   Radera
 3. Köpt in min första post i 3M och JNJ. Båda har ju fallit mycket på sistone. Gillar dock inte att det är klent med info om usa-aktier på avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer,
   Nej info om amerikanska bolag är det sparsamt med hos våra svenska mäklare. Yahoo Finance är en bra sajt med väldigt mycket info samlad.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. OT: Är fondpodden helt nerlagd? Har du något nytt projekt på G? Har du full sysselsättning med aktieanalyser och annat eller ser dagarna ungefär ut som du tidigare redogjort i bloggen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej UB,
   Japp fondpodden är nerlagd. Min vardag ser ut som tidigare förutom podden då.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. AjAj Petrusko!
  Jag tror du köpte alldeles tidig i denna aktie. din första köpet kan man säga var så där ok med tanke på tappet fr över 200 USD, men din andra köp känns som känslomässig agerande (= amatörmässig). Jag har också bevakat aktien men jag tror 3M kan ha fortsatt allvarliga problem med Kina handel och sjunkande vinster. Jag tror aktien kan tappa en hel del innan blir vändning. Men ändå är ett bra ftg hur som helst.
  Mvh /B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena B,
   Jag förstår inte helt vad du pratar om men oavsett är jag nöjd med mina köp som bägge är på strax över $160. Jag tycker det är ett rimligt pris för bolaget. Jag siktar ev på att göra ett köp till på sikt och hoppas den backar mer till dess.

   Tack för din kommentar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag ökade istället i skogsbjässen Weyerhaeuser (WY) som ger 6% utdelning. Jag är sugen på 3M också men avvaktar än så länge och se vad händer med deras vinsttapp i Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det tror jag blir bra på lång sikt. Jag tror på skogen och jag gillar WY.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej! Hur ser du på att köpa amerikanska aktier när kronan står så lågt jämfört med dollarn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej r,
   Valutan går upp och ned över tid. Jag fokuserar på att investera i bra bolag. Att spekulera i valuta är något helt annat och hör inte till min strategi.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...