Gå ned 10 kilo innan midsommar


I en värld av fantasi lever enhörningar och de är mycket vackra skapelser. Bland trollkarlar och jättar hör de hemma och det samma gäller andra saker som härstammar i fantasins värld.
I början av sommaren kan man ofta läsa rubriker som "Gå ned 10 kilo innan midsommar". Att gå ned massvis med kilo på kort tid är rena mirakelkuren och hör i mångt o mycket hemma i fantasins värld även det. Visst kan man gå ned massvis på kort tid men det är inte ett sunt och uthålligt sätt att göra det på. Det slutar ofta med att man tappar viktig muskelmassa och dessutom får tillbaka kilona och kanske mer därtill.

Anyhoot: Precis som enhörningen och tappa 10 kilo på nolltid hör hemma i fantasins värld gör även snabba pengar på börsen det.
Vem som helst kan ta idiotiska risker och de flesta blir av med sina pengar. En idiot och hans pengar går för eller senare skilda vägar.
Att satsa på chansaktier för att nå snabb rikedom är inte en bra plan. De allra flesta som gör det misslyckas och de ytterst få som faktiskt gjort sig en hacka på det viset har haft en kopiös mängd tur.

Var inte en idiot.
Gör det smarta valet och investera på lång sikt. Tiden gör underverk och kan göra vem som helst en hacka på börsen. Nyckeln är just långsiktighet. Ränta på ränta är ett mäktigt fenomen där pengarna som pengar skapar ger ännu mer pengar som sedan ger mer.... Det du! Pengarna som pengar skapar ger mer pengar.
Den som inser detta har mycket vunnet. Att inte söla bort pengarna på chansaktier utan att istället  investera dem på lång sikt i tex en billig indexfond. Med åren växer det till sig rejält.

Så kom nu ihåg: Det är tiden som gör dig rik! Pengar som får växa under många år växer till något stort. Time in the market! Ränta på ränta är din allra bästa vän. Ett underverk enligt Einstein.

8 kommentarer:

 1. Hej.

  Dessa tips skulle jag tagit åt mig när jag började med aktier för 12 år sedan.
  Hade jag haft en bra portfölj idag. Istället köpte jag mindre förhoppningsbolag och trodde på snabba pengar.
  Årsskiftet 18/19 hade jag sålt av alla dessa bolag och konstaterat att jag gjort en förlust på ca 420 000:-.
  Nu sparar jag i betydligt säkrare papper och som jag kommer ha i många år framöver.

  Tack för en grym blogg.

  Mvh Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   Tack för att du delar med dig av din story.
   Stort lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Helt rätt, Petrusko.

  Jag har nyligen även börjat prata en del på jobbet med kollegorna om värdet i att månadsspara i kvalitetsbolag, med utdelning över en längre tidsperiod.

  De flesta på jobbet som är intresserad av aktier är riktiga raketjagare som jagar 100-500% uppgångar, men tyvärr så låter det på de flesta som att de snarare åkte en omvänd uppskjutet.

  Fortsätt sprida dessa viktiga ord!

  Mvh
  Fröken Investera

  SvaraRadera
 3. Tjäna Petrusko.
  Sedan finns det många som tror att dem kan både välja rätt raket aktie och samtidigt kan då tajma börsen! Änligt dem är det är jätte enkelt! Samtidigt väljer många index fonder men även dem tror att dem kan tajma börsen. Då blir det panik in/ut. Om du vill lyckats med indexfonder måste man följa index upp/ned för att lyckas långsiktigt. Annars är riskenstor som många lyckas med sälja billigt och köpa dyrt. Klart är lite jobbigt vid röda dagar/år men det måste man leva med om man ska bli vinnare om 10-15-20 år. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivet! Det är lite märkligt det där, även fast det i teorin är ganska simpelt så är det få som gör det. Jakten på de snabba kickarna är fortsatt till stor del fokus i dagens samhälle.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko. Där ser man nödvändigheten av att läsa på och vidareutbilda sig själv. Personligen är mina två största intressen just börsen/ekonomi och hälsa. Som tur är har jag ett jobb som ger mig friheten att kunna lyssna på poddar och ljudböcker under arbetstid. Som min farsa brukar säga: All kunskap är av godo. Tack för en bra blogg. Mackan

  SvaraRadera
 6. Fantastisk blogg, stort tack för alla råd, tips och ofta vägledande sådana för en novis inom börshandeln. Har via dig, hernhag mfl intresserat mig för utdelningsaktier. Började småspara för ca 2 år sedan. En reflektion som slagit mig vad gäller tillväxtaktier/chansaktier kontra långsiktig utdelningsstrategi berör inte så mycket förhoppningen om snabba pengar utan tröskeln mellan dem. Att gå in i utdelningsaktier, enligt min egen erfarenhet, har en längre startsträcka till att det börjar rulla på och man ser resultat. På ca 1 års tid är jag uppe 5 procent, bra bit bakom sixreturn. Att då våga tro på sina bolag och fortsätta mata in pengar långsiktigt kanske upplevs som en risk likt chansbolag på kort sikt. För initialt är tillväxten långt ifrån lika stor som i tillväxtbolag (förutsatt att man träffar rätt). Något råd till hur man kan förhålla sig till detta och fortsätta mata på i utdelade bolag så här i början av ens handel?

  SvaraRadera
 7. Stort tack för råd, tips och vägledande sådana för en novis inom börshandel. Har vid dig, hernhag mfl intresserat mig för utdelningsstrategin. Hållt på i ca 2 år och en reflektion till straregin har slagit mig gällande chansaktier kontra utdelande bolag. Det berör inte risken i sig eller jakten på snabba pengar utan mer skillnaden i tillväxt initialt. har sista året ca 5 procent i tillväxt, en bra bit efter sixreturn. Detta fick mig att fundera på startsträckan i sin utdelningsstrategi, att det tar tid innan det börjar rulla på. Medans rätt chansaktier visar resultat direkt. Att då i utdelningsstrategin fortsätta mata på i samma bolag långsiktigt kanske kan upplevas som en risk då framtiden är oviss och börsen högt värderad de senaste åren. Några råd till hur jag kan förhålla mig till detta?

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...