Trackers


Frågorna strömmar in om det här med Trackers och som svar skriver jag detta inlägg.

En Tracker är en syntetisk hittepåprodukt. Oftast bra för banken men ingen höjdare för oss småsparare. Via finansiellt hokus pokus kan trackers ge en utveckling ungefär som det index/råvara osv som den följer. Om man köper en tracker äger man inte det som den ger exponering i utan man kan tänkas få en liknande kursutveckling.
Bakom en tracker står en bank som lovar och bedyrar att de skall ge dig en utveckling i linje med vad det nu är trackern följer. Efter att banken tagit alla sina avgifter och om inget går illa hos banken för då riskerar du bli av med alla dina pengar.

För oss vanliga småsparare kan det vara en god ide att hålla oss ifrån Trackers och andra hittepåprodukter banker lockar med.

Vi småsparare kan gott hålla oss till aktier och fonder som kan anses vara sunda val för ett långsiktigt spar. Börshandlade fonder eller så kallade ETFer är generellt sett en sund sak och Trackers är inte alls ett bra alternativ till något av detta.

En enkel förklaring kan vara så här: En aktie eller fond är som en riktig kompis medan en tracker är som en osynlig fantasikompis. En tracker är som Alfons kompis Mållgan.
Det går inte att se eller ta på Mållgan men han är ju där i fantasin. Alla vet vi ju att en riktig kompis är bättre än en fantasikompis.

16 kommentarer:

 1. En del etf'er är ju också hittepå, tillexempel xact småbolag har ju inga underliggande värdepapper utan lovar bara att följa index efter avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Ja det finns ETF:er som använder syntetisk replikering och det är ingen bra lösning. Xact Småbolag är en sådan och den tycker jag är helt ointressant därav.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är det inte tragikomiskt att MIFID II som upprättades för att "skydda småsparare från sig själva" får totalt motsatt effekt? Tidigare kunde jag köpa Vanguards ETF till låg avgift, inget syntetiskt, ingen hävstång, låg turnover och nu får jag.... trackers. Än en gång är Bryssel inne och petar i saker med smått katastrofal utgång.

  SvaraRadera
 3. Finansvärlden är bra på att göra enkla saker svåra. Bra sätt att tjäna pengar på.

  SvaraRadera
 4. Vad är det man köper när man köper trackers? Även om det är en hittepåprodukt så måste man ju köpa något. Jmfr. t.ex. köper man en option så köper man en möjlighet men inte skyldighet att köpa/sälja en aktie i framtiden till en kurs som bestäms idag. Kan man skriva en liknande formulering på vad är det man köper med trackers?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 5. Började läsa ditt inlägg, verkade superkrångligt, scrollade ner och insåg att jag inte behövde förstå. Bara strunta i dem. Tack för inlägg / ödmjuk följare!

  SvaraRadera
 6. Är inte Avanza global också en tracker? Som jag förstår det placeras pengarna i en matarfond som är syntetiskt replikerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att masterfonden är en ETF. Är den isf syntetisk eller fysisk?
   Masterfonden är inte en ETF. Investeringarna är fysiska, ej syntetiska.
   Här har du svaret i från Avanza att Avanza Global är fysisk fond. Det är fakta.
   Mvh. Jacke77

   Radera
 7. Tycker du nedvärderar Mållgan men förstår poängen. Tack!

  SvaraRadera
 8. Vad är Mållgan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skärpning, Mållgan ska alla veta skämmes banne mig:)))

   Radera
 9. Tack för detta inlägg, Petrusko!

  Har själv blivit lite nyfiken på dessa trackers och du är den första jag sett skriva om det :) Jag kommer att hålla mig till mitt månadssparande i investmentbolag och XACT Högutdelande istället.

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det tycker jag låter som en sund plan.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Petrusko,

  Kunde inte sagt det bättre själv.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Vi skulle vilja förtydliga ett par saker eftersom det är lätt att vilja avfärda den här typen av produkter om man exempelvis inte handlat dem förut. Om man jämför med fonder eller ETFer så finns ett par tydliga skillnader som kan vara bra att känna till.

  Först och främst så är Trackers en typ av certifikat. Det innebär att det likt med ETFer är en emittent som givit ut instrumenten och att de inte följer samma regler som exempelvis vanliga fonder gör. Fonder har normalt en förvaltningsavgift som uttrycks årligen, samma gäller också för Avanza Trackers. Handlar man med ETFer så finns en spread, dvs skillnaden mellan köp och säljkurs, detsamma gäller för Avanza Trackers . Fördelen med både ETFer och Trackers jämfört med fonder är att man kan köpa och sälja dessa under en och samma börsdag. Fonder NAV-sätts och handlas i regel bara en gång om dagen.

  Den motpartsrisk som Petrusko beskriver som Mållgan finns även i många ETFer och man skulle därför kunna se jämförelsen mellan fysiska och syntetiska ETFer. Där talar man om olika motpartsrisker. Vi har dock minskat risken i våra Trackers avsevärt genom kollateraliserning så att värdet finns säkrat hos tredje part om exempelvis Morgan Stanley skulle råka ut för en kredithändelse. Fördelen med en syntetisk utveckling är exempelvis att det blir både kostnadseffektivt, dvs billigt, och enklare att följa andra marknader eller underliggande som man annars inte hade kunna göra. Ett konkret exempel är Ryssland, där vi har en Rysslands-tracker. Den trackern har en avgift på 0,6%. Jämför man förvaltningsavgiften med ETFer så ligger den väldigt bra till. Jämför man med de fonder som finns med exponering mot Ryssland så ligger de normalt omkring 2% eller över i förvaltningsavgift. Sedan bör man även tänka på att man slipper växlingsspreaden som normalt är 0,50% när man handlar utländska ETFer.

  Vill man läsa mer om skillnaden mellan en fysisk och syntetisk ETF så kan man göra det på exempelvis Investopedia: https://www.investopedia.com/articles/investing/061614/synthetic-vs-physical-etfs.asp

  Avslutningsvis vill jag säga att anledningen till varför vi tagit fram de här produkterna är för att vi vill ge våra kunder ett enkelt och billigt sätt att få exponering mot sektorer, index eller aktier som annars är svåra att få exponering mot. Vi vill även göra det möjligt för våra kunder att själva önska trackers som vi förhoppningsvis kan leverera.
  Allt gott,
  Dan, Avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon. Jag uppskattar de trackers ni lagt upp. Kan nu med enkelhet köpa position i t.ex Tencent vilket jag alltid önskat. Hade såklart hellre sett att ni öppnade upp för direktköp i aktierna istället, men uppskattar verkligen att vi får något alls :)

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...