Alimak Group förvärvar Dataline i Borås AB


Investmentbolaget Latours portföljbolag Alimak Group har gjort ett förvärv av en underleverantör. De kommunicerar att det inte kommer ge någon nämnvärd effekt på omsättning och det är ett såpass litet förvärv att påverkan på resultatet blir ringa. Jaha, det kan ju tyckas konstigt men det är nog inte så orimligt ändå. Genom att kapa ett led så stärker de sina marginaler och även om det inte blir stor skillnad på bolagets resultat så är det ju många bäckar små. Sedan är det ju så att de via förvärvet stärker sin position precis där de vill vara. Detta är något som Alimak också poängterar att det är ett viktigt förvärv i den bemärkelsen.

Så här skriver Alimak om förvärvet:

"Alimak Group has slutit ett avtal om att förvärva Dataline i Borås AB. Bolaget har i över två årtionden varit en viktig leverantör av kontrollsystem för Alimak Groups bygg- och permanent installerade hissar. Förvärvet följer på Alimak Groups strategi att investera i teknologier för att möjliggöra nya, mer utvecklade produkter och tjänster som ökar kundernas framtida produktivitet och säkerhet.

Dataline i Borås AB har lång erfarenhet av att utveckla smarta och kostnadseffektiva inbyggda system för styrning och optimering av hissapplikationer. Bolaget har varit en strategisk leverantör till Alimak Group under många år och Alimak Group har varit bolagets största kund.

Alimak Group kommer att använda förvärvet som ett första steg mot att etablera en IoT-utvecklingshub med fokus på att utveckla nya lösningar för att öka prestanda och funktionalitet för koncernens alla produkter och tjänster. Det långsiktiga målet är ökad produktivitet och höjd säkerhet för kunderna."

Jag gillar förvärvet och jag känner också igen mig hur Latour agerar. Både Latour själva i sin industridel men även i deras portföljbolag kan man se det här mönstret att de köper nya bolag för att addera försäljning och ny teknik/kunskap. Latour äger knappt 30 procent av Alimak och är i särklass den största ägaren. De är en långsiktig ägare och de är duktiga på att driva på utveckling och förbättring.

Länk till Alimak Group hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till investmentbolaget Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...