Jag ökade i Industrivärden


Idag gjorde jag något jag inte gjort på ett bra tag, köpte fler aktier i Industrivärden. Att jag inte köpt på länge har inget med bolaget att göra egentligen utan snarare min egen portfölj. Jag har haft en bra position i Industrivärden i ett par decennier och under flera år nu har jag fokuserat på att vikta upp andra investmentbolag. Det är framförallt Investor jag lagt krutet på och den är nu uppe i en viktning klart större än Industrivärden i min portfölj.

Medan jag fortsatt kommer vikta Investor tyngst av de två pga en bredare portfölj bla så är det nu dags att köpa fler Industrivärden igen. Det är en ganska smal portfölj Industrivärden har med under 10 olika innehav men det är generellt sett väldigt bra bolag de äger och jag tycker värderingen är attraktiv nu. Dubbelt upp.. Dels är substansrabatten stor men om man tittar på innehaven så är de helt okej värderade generellt sett. Industrivärdens substansvärde är kring 233 kronor vilket ger en substansrabatt om nästan 17 procent på kursen 194 kronor.

Utdelningen är på 5,75 kronor vilket ger en direktavkastning om knappt 3 procent. X-datum är dessutom nära förestående, 18/4 närmare bestämt. För några år sedan sänkte Industrivärden sin utdelning för att de ville hålla en mer konservativ linje och bygga upp substansvärdet i bolaget. Sedan dess har de varje år höjt med 25 öre och jag tror de kommer fortsätta att höja framöver så länge inget extraordinärt inträffar. 6 spänn utdelning nästa vår kan man anta alltså. Det skulle innebära en utdelningstillväxt runt 4 procent vilket är okej men långt ifrån fantastiskt.

Det är en bra komponent i en långsiktig portfölj och jag har ägt Industrivärden väldigt länge. Den finns även i mina barns spar. På lång sikt är det troligt att Lundberg gör en sammanslagning av sitt investmentbolag Lundbergs och Industrivärden som han är storägare i men det är ingen nackdel i mina ögon. Det kanske innebär en än lägre direktavkastning mtp att Lundbergs bara har 1 procent men det får vi se den dagen och det är ju bara för mig som lever på utdelningen som det kan tänkas vara ett "problem".

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Tjäna Petrusko.
  Riktigt bra köp långsiktigt. Några st investement i portföljen klarar mansig riktigt bra. Enklast Spiltan Aktiefond investement. Den är svårslagen långsiktigt.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Tack för din kommentar. Ja Spiltan Aktiefond Investmentbolag är verkligen en toppenfond. Jag gillar den starkt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena Petrusko,
  Hur ser du på Industrivärden kontra Lundbergs? Som jag förstår så äger Lundberg en stor del av industrivärden och det snackas lite om att det är en tidsfråga innan de slås ihop.
  Nu ställer jag en fråga som egentligen inte är beroende på varför du köpte industrivärden, men ändå så undrar jag varför det blev dem och inte Lundbergs?
  Är det något innehav du inte gillar i Lundbergs, är det den lägre DA'n som gär den mindre attraktiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Lundbergs och tycker de har en väldigt fin portfölj. Den låga direktavkastningen är en utmaning för mig som lever på utdelningar. Jag har allt funderat på att köpa Lundbergs men jag kommer aldrig kunna ha en meningsfull storlek på innehavet. Visst man skulle kunna sälja en slurk årligen för att väga upp men det är inte riktigt min grej.

   Ja det är nog bara en tidsfråga innan de slås ihop men det kan vara många år bort. Vilken utav dem man äger har sannolikt ingen betydelse. Det lär inte bli frågan om en budpremie som det kan vara vid vanliga uppköp.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Är det någon skillnad på att sälja av lite för att skapa sig en egen högre utdelning jämfört med att äga en aktie som har en högre direktavkastning, om man tar industrivärden kontra lundbergs som exempel? I ena fallet sälje man ju av aktier men å andra sidan sjunker ju inte kursen lika mycket som en aktie med högre utdelning?

   Har ungefär lika mycket både i lundbergs och investor, bör man kopmplettera med industrivärden till viss del även om lundbergs har ett par samma innehav samt äger ju ganska mycket redan av industrivärden?

   Radera
 3. Snyggt! Jag kommer nog öka lite i industrivärden framöver. Surt att Latour är så dyrt just nu - annars hade nog mycket av månadssparandet hamnat där.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...