Stadig rapport av Axfood - Bokslut 2018


Stadigt är väl ordet som närmast kommer till hands när man läser den här rapporten. Inga stora överraskningar utan bara stadig prestanda. Förra året överraskade de med en fet utdelningshöjning medan de i år lämnar utdelningen oförändrad på 7 kronor som väntat.

Omsättningen för helåret landade på cirka 48 miljarder kronor, en ökning om 4,6 procent.
Rörelsemarginalen landade på 4,2 procent vilket är lite högre än året innan.
Vinst per aktie blev 7,41 kronor, upp 6,2 procent mot året innan.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var 12,89 kronor, 6,7 procent starkare mot 2017.
Avkastning på eget kapital var fortsatt urstarkt på 36,2 procent. En bit högre än 5 och 10-årssnitt.

Idag kom en rapport för dagligvaruhandeln om att den under 2018 växte med 3 procent totalt och det var ju bra tajming med Axfoods rapport. Axfood med sin ökning om 4,6 procent växer fortsatt snabbare än marknaden.

I rapporten skriver Axfood om flera olika delar som går riktigt bra men en del, Hemköp presterar sämre än bolagets egna förväntningar. Omsättningen växte som marknaden men lönsamheten hängde inte med. Bolaget är inne i en investeringsfas där butiker byggs om, uppgraderas mm för att stärka kunderbjudandet och upplevelsen.

Under 2019 planeras 5-10 nya butiker samt naturligtvis ökade satsningar online. Axfood meddelar också att de förväntar sig investeringar om 1,5-1,6 miljarder kronor under 2019 och det är klart högre än 2018. Satsningen på ett automatiserat lager i Stockholm väntas stå klart 2023 och kommer vara en klar effektivisering mot både butik och e-handel. Det nya lagret kommer stå för cirka 400-600 miljoner kronor investeringar per år under 2019-2023. För 2019 nämner Axfood i sin presentation att investeringarna i automation/det nya lagret kommer landa i toppen av spannet om cirka 600 miljoner kronor.

Igår stängde Aktien på 162,25 kronor vilket ger ett p/e om 21,9 och en direktavkastning om 4,3 procent. Direktavkastningen är en bit högre än 10 årssnitt medan p/e-talet är högre. Nuvarande p/e är i linje med 5-års snitt medan 10-års snittet är lägre på 18. En liten hint om nuvarande värdering som alltså är klart högre än snittvärderingen för 10 år men i linje med snittet de senaste 5 åren.

Jag äger Axfood och just det här stadiga är en viktig del i att jag gillar dem. De har en mycket pålitlig omsättning och kassaflöde i den här verksamheten. Det mynnar ut i hyggligt stadiga vinster och utdelningar  över tid.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. I skrivande stund är Axfood ner 2,5%, trots denna rapport????

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja det är inget. På rapportdagen brukar stora volymer omsättas i aktier drivet av robothandel och traders/spekulanter. Att aktien backar eller stiger lite på rapportdagen efter en rapport helt i linje med förväntningarna är inget att fundera över. Normalt helt enkelt.
   När alla robotar osv snurrat färdigt stängde aktien på -0,8% för dagen. Finns inget att tyda i det.


   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tycker du axfood är högt värderat nu eller på vilken nivå är rimligt att köpa in sig på?
  Tack för en bra blogg.
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Axfood är långt ifrån billig nu. Det är en mycket stabil verksamhet och man kan förvänta sig sakta stigande omsättning och pålitlig vinst+utdelning men det är en ganska låg tillväxt så aktien som redan är på höga nivåer blir sannolikt ingen raket. På några års sikt finns risken att värderingen går ned och då backar ju aktien en del. På lång sikt jämnar det ut sig något sånt där men det är inget fyndläge nu.

   Små regelbundna köp kan man ju göra och på så sätt få ett rimligt snitt över tiden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Oki tack för svar /Andreas

   Radera
 3. Axfood har väl legat på de här nivåerna (P/E 21) de senaste åren, svårt att göra fynd där. Kvalitet kostar, antar jag :)

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis. Som jag skrev i inlägget har värderingen varit p/e 21 i snitt de senaste 5 åren.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tycker du man ska köpa eller avvakta.

  SvaraRadera

Håll koll på fondförvaltarna

  Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhet...