Så lyckades jag med FIRE


Jag sökte på "frihet" och bilden ovan är en av de första träffarna jag fick, den säger det helt okej tycker jag. Visst andas den åtminstone en liten gnutta frihet. Det är just vad det här FIRE handlar om. Du som är insatt eller lite nördig på ämnet vet redan vad FIRE är men många uppskattar nog en förklaring.

FIRE står för Financial Independence Retire Early och handlar om ett koncept som går ut på att man sparar ihop ett kapital som ger möjligheten att sluta arbeta i förtid. De nördiga i det här communityt kör stenhårt och är i mål i ung ålder och för vissa kanske det handlar om att man några år innan normal pensionsålder kan sluta arbeta om man så vill. Det har poppat upp en del bloggar, poddar osv på just det här ämnet på sistone och jag tycker de är väldigt intressanta generellt sett.

Även om man inte satsar på det här med FIRE så kan de flesta ha stor behållning av att lyssna och läsa om det. Man kan snappa upp saker kring sin egen ekonomi som man inte tänkt på men som kan leda till enorma skillnader. En liten ändring här kan ge mycket där.. Ja alltså, ändra något här och resultatet blir pengar som räcker till en Thailandsresa varje år.

Ofta är det stort fokus på spar i det här FIRE-communityt och då menar jag saker som att byta elleverantör, välja bort vissa saker, inte köpa plastpåsar i affären när man handlar. Det finns otroligt många sätt att spara pengar på och många av dem kan man göra utan att ens liv i övrigt påverkas värst. Näe att dra ned på matbudgeten till rock bottom är kanske inte så lockande för många men att kunna spara en slant här och var utan att det knappt gör någon skillnad på ens livsstandard är nog många mottagliga för.

Själv har jag aldrig sett mig som en FIRE-person och det var nog inte riktigt mitt mål men det har kommit sig så att jag är just det som man strävar efter här, jag är fri att styra min egen tid. Jag lever på utdelningar från mina investeringar och spenderar min tid som jag önskar.  För min del startade det med ett aktieintresse i ung ålder som sedan har hängt med i hela mitt liv. Jag har köpt mer och mer aktier över åren och det hela slutade med att jag en dag sade upp mig från jobbet. Ja, aktiesparandet slutade inte alltså utan det var arbetandet som slutade och jag var fri. Jag lade väldigt mycket tid på mitt jobb och att ta mig till och från det medan min familj var där hemma och barnen växte och utvecklades i rask takt. En dag insåg jag klart och tydligt att det är inte värt det längre för mig. Jobbet som jag gillade var ju naturligtvis ingenting jämfört med min fru och mina barn.

Så lyckades jag med FIRE, många år av spar på börsen gjorde att jag hade kapitalet att göra det här valet. Nu är det kring 3 år sedan jag sade upp mig från jobbet och ni kan ju gissa om jag ångrar att jag spenderat mer tid med min familj... Äh, klart jag inte ångrar.

Med tiden blir ränta på ränta-effekten väldigt kraftfull och det gjorde ju underverk för mig. Jag är född i slutet av 70-talet och köpte mina första aktier när jag var 10 år gammal. För den som inte redan sparat i en evighet så kan man korta ned vägen till FIRE genom att spara en stor del av lönen varje månad. Det är ju individuellt vad man drömmer om och hur mycket man kan spara men det finns extremsparare som gått i mål på under 7 år.

Passa på att utforska FIRE i bloggar, poddar, videos och snappa upp lite rimliga spartips åtminstone. Sådana finns det gott om i de här bloggarna osv. Ytterst få gör den här FIRE-grejen men att plocka några godbitar från den kan ju vara en god nog vinst.

Här nedan har ni några goa sajter mm på temat:

Mr Money Mustache, en stenfräsig snubbe som är kultförklarad inom FIRE.
https://www.mrmoneymustache.com/

ChooseFI. De här grabbarna driver en bra podd om Financial Independence-temat.
https://www.choosefi.com/

Fru Efficient Badass, en svensk blogg med en rolig tjej som skriver om FIRE.
http://efficientbadass.blogspot.com/

Enkel Boning, En svensk familj som uppnått FIRE sedan flera år och lever goda livet med sina barn.
https://enkelboning.com/

Ut Ur Ekorrhjulet, En bok skriven av de där två som driver bloggen Enkel Boning.
https://petrusko.blogspot.com/2019/01/ut-ur-ekorrhjulet-sa-blir-du-ocksa.html

40 kommentarer:

 1. Hallå Petrusko,

  FIRE är valfrihet och det ultimata life hacket. Vi är bara knappa året in på vår resa mot FIRE men vilket år det varit! Pengar på banken, 50% + sparkvot och massor med mer tid för familjen, vänner, träning och hobbies. Tid som förut spenderades på jag vet inte vad... köpcentrum och prisjakt?

  Communityt växer vilket är otroligt roligt. Så många drivna, ödmjuka och kloka människor det finns här. Tack för go blogg.

  Ibland gör man rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Kul att ni är inne på det här FIRE-spåret och att ni redan fått så mycket positivt från era förändringar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Apropå nya begrepp:det skrivs en del om sådant nu. Har du några synpunkter på dessa?
   TOY

   Radera
  3. Hej Unknown,
   Jag antog att du syftade till att TOY är ett begrepp. Googlade det men såg bara tuggummi och leksaker. Jag har nog inte snappat upp TOY om det var så du tänkte. Eller?

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej Något trillade bort tyvärr. Det undringen handlade om var sk traktorfonder.Du brukar ju ha koll på det mesta. Mvh toy

   Radera
 2. Hej!

  Jag går lite off-topic här. Men det hade varit intressant om du gjort ett inlägg som handlar om historisk utdelningstillväxt på stockholmsbörsen. Själv siktar jag på runt 4 % direktavkastning i snitt och 6 % utdelningstillväxt men vet inte om det är realistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för ett bra förslag. Jag håller med dig att det är intressant. Jag har datan för USA men för Sverige får jag spana lite först så det blir inte de närmsta dagarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ett väldigt bra inlägg med en introduktion till FIRE för den som inte är insatt men nyfiken på mera. Vi är som Ibland Gör Man Rätt ovan också i början på vår ekonomiska resa mot ekonomisk frihet med exit-datum (alltså det datum då vi tänker sluta lönejobba) satt till 2026. Vi vuxna är då 38/46år.
  Ser att FIRE handlar lika mycket om de positiva effekter som kommer när man tar kontrollen över sin ekonomi som det handlar om pengar på banken. Man skördar alltså "avkastning" på livet långt innan man gör det på börsen.

  Tack för en bra blogg! Vi skriver själva men inte så mycket fokus på ekonomi utan mer funderingar kring livet och de val vi gör.

  http://flowfi.blogspot.com


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Flow FI,
   Tack för kommentaren. Jag har allt spanat in er blogg vid några tillfällen. Tror jag klickade vidare från Fru EBs blogg. :)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack för en inspirerande blogg och för ett inspirerande inlägg! Finns det någonting du saknar idag som du hade när du jobbade? Har du någorlunda fasta rutiner idag eller ser dagarna som fri väldigt olika ut?

  Gällande bilden, du skrev att du sökte på "frihet". Jag funderar på att starta en blogg och undrar t ex hur det funkar med bilder och upphovsrätt. Hur hittar du alla dina grymma bilder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Mnja jag kan inte påstå att jag saknar något kring jobbet. Jag gör meningsfulla saker nu och trivs bra med det. Det enda jag kämpar lite med är att Jag lägger för mycket tid vid datorn surfandes på börsrelaterat. Det är förvisso mitt största intresse men jag vill dra ned lite på den tiden och göra andra fräsiga saker.

   Bilderna tar jag oftast från public domain. Där finns en enorm mängd bilder som är fria att använda.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag skrattar åt bilden - jag har också fått upp den när jag bildgooglat "Frihet" några gånger. STORT att DU skriver om FIRE! Och precis som du säger - man behöver inte svälja konceptet med hull och hår (bli fri enligt "4%-regeln"), utan man kan som vanlig sparare kika in på dessa forum för att jacka åt sig bra spartips. Skillnaden är att vi i regel inte nöjer oss med diskussioner av typen "hur förhandlar man bolåneränta" gärna vrider ett varv till: "Kan vi hyra ut en del av bostaden och på så vis bo gratis?". Kul att du är fri sedan tre år. Hur kommunicerar du detta till omgivningen? Om alls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Bra fråga där angående vad sjutton jag säger att jag sysslar med om det kommer på tal. Well jag håller en ganska låg profil varpå jag inte direkt pratar om det så. Jag gör ju en del gig som frilansskribent och säger nog ofta att jag sysslar med det. Blir sällan frågor på det, artiklar på ämnet ekonomi verkar vara rena sömnpillret för många.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Kul att höra från någon som "tagit steget". Jag själv täcker idag ca 50% av mina konstnader med 3% av kapitalet (jag är något konservativ här jämfört med många andra i gruppen). För ett år sedan var min motivation att sluta jobba mycket starkt. Nu har jag bytt till ett jag hittills trivs mycket bra med och har inte like bråttom, men skulle verkligen vilja ha den trygghet det innebär att inte vara ekonomiskt beroende av ett jobb och sparar/investerar fortsatt.

  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Jag gillar konservativa kalkyler och ger tummen upp på dina 3%. Med 50% täckning idag är det ju inte allt för avlägset att nå 100%. Ränta på ränta är ju rena dynamiten.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tack för du tar dig tid! Du som har samlat ihop en påse pengar, har du sjuk o olycksfalls försäkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, nej jag har ingen sådan specifik försäkring.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Trevligt inlägg, det som är intressant vad som händer för alla som når FIRE. Tror många tänker att dem ska slappa resten av livet, men oftast verkar man hitta nya sysslor i stället även om man inte behöver tänka på ekorrhjulet.

  För mig är målet en dag att veta att jag kan sova vidare om jag vill utan att min ekonomi skadads, men jag arbetar för jag njuter av det.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag förstår inte det där slappa. Det är nog inget som folk strävar efter och om någon mot förmodan gör det inser de nog efter en kort tid att sitta och rulla tummarna är aptråkigt efter ett tag. Att sysselsätta sig med meningsfulla saker utöver en anställning på ett jobb är inga pix.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för en ingående förklaring av FIRE för en riktig novis som mig. Finns absolut så mycket att kunna göra med mindre medel eller för den delen aktiva handlingar som egentligen knappt behöver påverka ens vanliga vardag eller livskvalitet. Tack även för tips på sajter/bloggar som du själv rekommenderar inom ämnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Gött att höra. Hoppas du finner nöje/intresse i de olika sajterna. Han Mr Money Mustache som jag tipsade om har även några videos på Youtube. Det finns en legendarisk föreläsning med honom på cirka 25 minuter.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Petrusko! Min resa mot ett friare liv har inte hållit på så länge så jag tillhör den gruppen som har en förhoppning om att kunna gå i "passion" tidigare än vad farbror staten anser.
  Din blogg har hjälpt mig mycket och jag sätter stor tillit till dina åsikter. Ganska ofta när jag ska googla något företag eller händelse så tänker jag - Hm...får kolla om Petrusko skriver något om detta. Så tack! Och tack alla andra bloggare som lägger ner mycket tid på att söka fakta och tyda bolagsrapporter m.m. Själv är jag bara en stolt sparare som svamlar om det mesta på min blogg men någon ska ju göra det. :)
  Ha en skön söndag / S.L.I.M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej SLIM,
   tack för din kommentar. Kul att jag kunnat vara till nytta och inspiration. Jag önskar dig lycka till med dina resa mot ett friare liv.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej, har din fru också slutat jobba?

  SvaraRadera
 12. Mr Money Moustache är den enda bloggen jag läst från början till slut, tog ett par månader men lätt värt det. I det här fallet så är the hype is real!
  Nästan så jag saknade att sitta o läsa om insikt efter insikt så här i efterhand..

  Ska gemene man läsa något om FIRE, oberoende eller liknande så är det MMM som gäller, inget annat behövs egentligen.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Japp jag instämmer, Mr MOney Mustache är något extra, han är grym.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Kul att du skriver om FIRE.

  Vi stressar oss inte fria men genom medvetna val kan vi nästan både äta kakan och ha den kvar. Vi bor i villa, åker på semester, äter på restaurang och köper kvalitetskläder.Gör i stort sett allt, men inte alltid och aldrig slentrianmässigt. På så sätt kan vi spara ca 50% av vår gemensamma inkomst och ändå leva ett gott liv. Förstår att det inte skulle gå lika lätt om vi inte båda arbetade osv. Men jag är övertygad om att många vanliga hushåll med två inkomster skulle kunna spara betydligt mycket mer än de i genomsnitt gör om dem bara tänkte till lite och hade viljan.
  Tack för en bra blogg och bra inspirationskälla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Friegen,
   Tack för din kommentar. Ja som du är inne på tror jag också att väldigt många har möjligheten att göra stor förändring bara de vore medvetna/intresserade. VAd sedan den förändringen är får ju vara upp till var och en. Det behöver ju inte vara att man skall gå i tidig pension utan kan vara som mitt exempel där att gör man den till synes liten förändring kan man vips ha pengar till en Thailandsresa.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Diskussionen är mycket intressant. Jag är verkligen inte emot att investera i aktier och gör det själv så mycket som jag kan. Men, när jag köper aktier och får avkastning, är det inte någon annan som arbetar åt mig då? Det måste ju inte vara ett problem men någon arbetar ju. Jag läste någonstans att en persons arbete idag krävde 20 personer för 100 år sedan. Varför har inte arbetstiden dividerats med 20? Är det för att konsumtionen har ökat? Nu i dagarna höjs pensionsåldern, i en tid av högteknologi. Borde inte teknologin möjliggöra mindre arbete? Många frågor. Jag har inställningen att aktieinvestering är det näst bästa, det bästa är att minska arbetstid för alla, vilket borde gå om vi såg annorlunda på konsumtion, vilket verkar vara en del av FIRE. Med det sagt, hoppas på en fin rapport från Axfood nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo så är det ju att om alla skulle sluta konsumera så blir det ju tvärnit i samhället. Det är inte så troligt dock att så många skulle ge sig in på den där FIRE/extremspar.

   Japp vi håller tummarna och ser fram emot Axfoods rapport.
   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja lite så är det väl? Och att så många jobbar för att konsumera saker dom inte kan använda, och därefter gnäller på att jobba heltid. Tror att dom flesta i detta land skulle klara sig fint med mycket mindre.

   Annars blir meningen med livet att snudd på bränna ut sig för att köpa prylar som du ska försöka använda lördag, söndag. För på vardagarna hinner du knappast det om familj finns.

   Det här är ganska stört..egentligen.

   /Andreas

   Radera
 15. Ju fler som håller på med F.I.R.E desto svårare bör det bli att nå dit, eller hur? Vem ska då konsumera och driva på vinsterna i våra investeringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Näe precis, de ekonomiska kugghjulen tar ju tvärnit om allt för många sparar massvis och skippar konsumera. Den stora massan kommer dock fortsätta springa i ekorrhjulet och konsumera för fulla muggar så det är lugna puckar.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko,

  Jag såg att Avanza har en ny funktion där man kan se olika kostnader man har haft det gångna året såsom: skatter, courtage, osv. Det finns under länken: https://www.avanza.se/mina-sidor/deklaration/kontobesked/kostnader-avgifter.html

  Det ser ut som om jag hat betalat rätt mycket källskatt på mina XACT Högutdelande. Det ser ut som om jag betalat 1900kr i källskatt på utdelningar om kring 6300kr från XACT. Hur ser det ut för dig? Jag måste erkänna att jag helt missat att det kan komma ev. källskatt på den ETFn.

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Jag har inte spanat in funktionen men om Avanza uppger att du betalat utländsk källskatt på Xact Högutdelande så har de fel. Den har säte i Sverige och ingen källskatt dras på utdelningen för svenska investerare som äger den på ett svenskt konto.

   Skall man hårdra det så är det så att Xact har betalat en del utländsk källskatt till Danmark historiskt som de ej fått i retur men nya rutiner/regler kommer förhoppningsvis göra att de får allt åter. However är det knappast något som Avanza har koll på och det är som sagt inte du som betalar den källskatten utan det är Xact som gör det.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Hur ska man tänka map redan intjänad pension, och givet en viss ålder?

  Är man "hemma" om man har 4,4 mille i pensionskapital samt 3 mille kapital när man är 50?

  4%-regeln rakt av på den summan säger typ 300 000 per år, men det är ju om man ska ha allt kvar när man är 80 och NÅT kommer man nog jobba med, ibland ivarjefall. Å andra sidan så måste man betala skatt innan man får pensionen i handen.

  Några tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik,
   VAd du menar med 4,4 mille i pensionskapital är jag lite osäker på men det är oavsett väldigt individuellt hur mycket kapital man klarar sig med. Turligt nog är det mycket enkelt att räkna baklänges. Se över vilket belopp du behöver per år och räkna sedan baklänges på den avkastning du tänker dig. Om du siktar på 4% så tar du ditt belopp delat med 4 procent och har där summan av hur stort kapital du behöver.

   4-procent regeln kan man använda på kapital man förfogar över. Inte på pensionspengar från staten eller tjänstepension. Sådana pensionspengar kan man dock enkelt ta fram hur mycket det blir per månad och ta höjd för i dina uträkningar kring 4-% regel på övrigt kapital.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hej, tack för en bra blogg som jag kollar dagligen och får mycket inspiration ifrån, använder den också som ingång till andra bloggares inlägg. Jag jobbar hårt på att uppnå FIRE inom 5 år men är osäker på vad det kan bli för konsekvenser med t.ex. bolån och kreditkort när jag i så fall säger upp mig. Kan det bli så att dessa sägs upp när banken upptäcker att man inte har en jobbinkomst längre, eller är de nöjda så länge man sköter sina betalningar? Jag kan förstå om det är svårare att få nya lån och krediter, men är det någon risk för de man redan har?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice,
   Tack för din kommentar. Befintligt huslån och kreditkort kommer inte att sägas upp men att ansöka om nya kommer bli svårt. FRamförallt huslån, där behöver du en vettig förvärvsinkomst för att få ett lån eller ett stort sparat kapital hos en storbank. +10 miljoner så kan det nog gå att lösa lån hos SEB mfl.

   KReditkort är kanske inte lika tvärstopp men de flesta har ju ett grundkrav om att man skall ha någon sorts förvärvsinkomst och anställning.

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...