Bok om investeringar för barn


Jag fick en fråga av en läsare som ville ha tips på en bok om aktier för barn. I det specifika fallet var det för barn i 8-års åldern. Medan jag inte har en bok skriven för just barn att rekommendera var jag ändå inte tomhänt.

Jag tänker story telling och att inspirera till intresse för vidare kunskap på ämnet. Boken jag kommer att tänka på då är Investera Som Mästarna av Jonas Bernhardsson. Anledningen till det är att den berättar legenden om olika investerare. På ett inspirerande sätt får man höra om hur Warren Buffett som liten pojk köpte flipperspel som han ställde på frisörsalonger och tjänade stora pengar. Man får höra om bondpojken Lennart Israelsson och hur han kämpade och köpte sina aktier som senare växte till en enorm förmögenhet på över 100 miljoner kronor.

Boken är lättläst och barn kan läsa den själva men den är också lämplig för högläsning. En förälder som högläser kan gott läsa den här boken för de minsta och skapa intresse och fascination. Den är indelad i korta kapitel varav flera handlar om olika kända investerare och deras story. Lite som korta böcker i boken. Japp korta historier om respektive investerare. Perfekt att dela upp vid olika lästillfällen.

Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/investera-som-mastarna-fran-aktiestinsen-till-soros-9789189212367

10 kommentarer:

 1. Off topic men har en fråga jag undrar om brookfield-bolagen som är noterade både i usa och kanada. Läste någon gång här att du undvek usa aktien. Kan du förklara varför och skillnaden? Hur är det med skatten på utdelningen? Tack för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Svenska skattemyndigheten har inte satt ned foten angående hur amerikanska Limited Partnerships skall beskattas. Därför erbjuder inte Avanza handel med sådana och hos dem kan man inte ens köpa den amerikanska noteringen. Som jag fattat det erbjuder NOrdnet handel i sådana men det innefattar en viss osäkerhet kring beskattning. Det kommer väl spikas så småningom men verkar ta en evighet då det varit så i flera år.

   Den kanadensiska noteringen har jag alltså och där dras det max 15% utländsk källskatt på utdelningen. Ibland lite mindre pga kanadensiska skattesystemet så gör de specialare som medför att skatten blir lägre.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko

  Har en annan sak jag vill ta upp.

  Avanza ändrar spelreglerna för superräntan nu för andra gången. Det är väl okej deras regler. Men jag skrev så här till dem.

  Jag tycker det är väldigt dåligt stil av Er att med så kort varsel ändra reglerna. Man hinner inte ens komma in med nytt kapital för att sänka sin ränta. Väldigt tråkigt. Hoppas fler tycker som jag och att ni ändrar detta.

  Hälsningar Tandläkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tandläkaren,
   Tack för din kommentar. Ja jag såg det där och tycker det var lite onödigt att ta bort superräntan på Sagax D och Klövern pref. Det är ju hyggligt stadiga bolag och likvida aktier. Jag tror många utnyttjar superlånet på dem. Naturligtvis har Avanza tänkt igenom det noga och valt att göra som de gör. Positivt för väldigt många däremot tror jag är att de lägger till några fonder bla superpopulära Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Är också drabbad av denna regeländring. Hade gärna efterlyst transparens kring varför investmentbolag som Ratos/Öresund slopas. Kan leva med att enskilda bolag åker ut. För egen del kommer detta leda minskade affärer och stort fokus på att dra ner den bit av skulden som ligger över brytpunkten. // Konsulten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Konsulten,
   Tack för din kommentar. Ja det är ju surt det där. Kanske har du flyt och har några utav fonderna de lägger till?

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det var en torr bok du föreslog ovan. Jag hade själv problem att ta mig igenom den minns jag. Däremot kan jag tänka mig att någon av Peter Lynchs böcker är väl lämpad för ungdomar, samtidigt som hans metoder är väldigt värdefulla. Alternativt ngn bok som fokuserar mer på värdet av att spara (t.ex Börjessons böcker eller ngn amerikansk variant).
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 5. Då får jag väl försöka hålla ordning och ställa en fråga om Dagens Ämne.
  1) Är det bara jag eller är WB lite lik Knugen på omslaget?
  2) Du menar på riktigt att ovan bok lämpar sig för högläsning för ett barn i lågstadieåldern? Det vore ju fantastiskt i så fall. Fram till nu är min enda litterära referens Sagan om guldhönan och den är inte så spännande, särskilt som jag själv glömmer viktiga detaljer i storyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fru EB,
   Tack för din kommentar. WB är ju kungen i min värld hehe men jo han är kanske lik våran konung. Att läsa den här boken för små barn tror jag på när det är något på just det här ämnet som efterfrågas. De flesta barn läser eller lyssnar säkert hellre på Star Wars eller så men de här korta storysarna i boken kan nog väcka intresse hos vissa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag ska ge det ett försök. Får muta in det med Haegen-Dasz.

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...