Pålitlig fet utdelning från Fortum


Nyligen hade Fortum en kapitalmarknadsdag och körde en presentation där de bland annat påpekade att de står fast vid sin utdelningspolicy. De står fast vid att utdelningen skall vara stadig och att man vill undvika att sänka den enstaka år i det korta perspektivet. Efter ett sådant statement skall man som investerare vänta sig minst oförändrad utdelning de närmsta åren. Fortum har starka finanser och genererar kassaflöde så det går verkligen ingen nöd på dem att casha ut 1,1 euro per år. Även om det kommer utgöra mer än 50-80 procent av vinsten så kommer de pynta 1,1 euro i utdelning.

Det ser helt okej ut för Fortum om man blickar framåt. Stigande elpris är en faktor men stadigt minskande capex de närmsta åren och ett saftigt bidrag från Uniper lyfter vinsten. Uniper väntas bidra med 0,33 - 0,44 euro per aktie i vinst per år de närmsta åren. Nyligen rapporterade Fortum för det tredje kvartalet och där uppvisar de en vinst per aktie om 1,01 euro på rullande 12 månader. Kommande 12 månader bör uppvisa en betydligt högre vinst och i tillägg till det finns Fortums förvärvsambitioner. De närmsta åren lär de förvärva verksamheter som höjer vinsten ytterligare.

Fortum kommer inte vara en raket men borde kunna prestera pålitliga utdelningar under en lång tid framöver. Elförbrukningen väntas fördubblas de närmsta årtiondena och det är ju en trevlig faktor att ha med sig i en investering.

Jag tror man kan få bättre totalavkastning på annat håll men jag gillar Fortum för sin defensiva och stadiga karaktär. En trevlig komponent i en portfölj med andra placeringar. Länge ägde jag Fortum men när jag gjorde en översyn av portföljen för några år sedan och ville öka den organiska utdelningstillväxten så valde jag att sälja.
Nu ser det annorlunda ut.  Dels så kan Fortum komma höja utdelningen framöver och dels så kan jag tänka mig att tumma på det där med utdelningstillväxt. Ännu har jag inte köpt in bolaget igen men tanken har slagit mig, ja jag är lockad.

På kursen 18,28 euro är direktavkastningen 6 procent baserat på en utdelning om 1,1 euro.

Länk till Fortum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Hej Petrusko

  Fortum är också en aktie som jag håller ögonen på. Avaktar fortfarande köp. Men när tillfälle ges kommer jag att införskaffa Fortum till mina Finland fond ;)

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tandläkaren,
   TAck för din kommentar. Det låter rimligt. Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tror nog att intjäningen kan öka något. Som det är nu har Fortum hedgat större delen av sin produktion relativt lågt (30€/MWh)och jag tror det finns goda möjligheter att framgent säkra sig till en högre nivå för 2019 (kontrakt för 2019 ligger över 40 €/MWh) även om en stor del är säkrat lågt. Det finns även indikationer på effektbrist om det blir en kall vinter och det kan driva på priserna ytterligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Japp, stigande intäkter ligger i korten. Ja hela den här situationen som är nu känns ju lite knas. Att vi har lagt ned kärnkraft och importerar el från utlandet istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Fortum är väldigt beroende av Ryssland varför risknivån är hög(re), de har ju i princip sålt av stora delar av svenska delen då Ellevio köpte närheten? ägde företaget förut men sålde,skulle gärna köpa mig in i utility med bas i Norden.Elpriserna kommer garanterat sticka iväg framöver,2 reaktorer stängs ned kommande 2 åren.I Mälardalen får kommuner säga nej till etableringar pga att Amazon ett al byggt/bygger datacenter som drar enorma mängder ström,liknande problem med 4 spårsbygge i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Ja visst är det knasigt den där grejen att vi i Sverige lägger ned kärnkraft utan att ha något annat vettigt. Importera smutsig el från utlandet gör ju inte miljön gladare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Säg nu att Löften sitter kvar och c och fp får inflytande,högst troligt att det landar på minsta gemensamma nämnaren på de krav som ställs,är jag helt fel ute om att väfärdsföretagen kommer inte hamna i samma press som förut dvs får bättre villkor? torde vara lättare att enas om det än tex ändrad LAS?Då borde ju dessa företag gynnas?Tänker även på de utbombade bolagen som tex NGS.
  /Johan

  SvaraRadera
 5. Tittar också lite på Fortum då jag vill äga ett energibolag. Men jag har lite svårt att hitta alternativ. Vilka andra bolag inom energisektorn kan vara intressant att titta närmare på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CnC,
   Tack för din kommentar. I Tyskland finns E.ON och i USA finns det en hel del. Jag äger Brookfield Renewable Partners som är noterat i Kanada men äger vatten och vindkraft världen över.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko.
  funderar på Fortum här ochså..bra utdelare
  men hur är det med skatten i en isk, från finland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Det är kass med skatten från Finland i ett ISK. Utländska aktier skall alltid vara i KF, det är bäst. Läs mitt inlägg på ämnet: http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Kolla in Fortis ��

  SvaraRadera
 8. Appropå utdelning. Jag brukar ge bort en slant till välgörenhet med skattade pengar. Nu läste jag precis att det går att skänka en del av sin aktieutdelning direkt(gäller Cancerfonden). Är detta något du testat? Fallgropar? Vad jag kan tyda är detta skattefritt. MVH Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Ja så länge inga regler har ändrats så finns den möjligheten att på sin vanliga depå skänka utdelningar skattefritt. Jag har inte använt den möjligheten utan skänker via autogiro varje månad till några olika organisationer.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tjena! Jag har kollat på Fortum ett tag och känner att nu är det läge. Ringhals 1 o 2 lägger ner och fortum äger stor del av vattenkraften, Oskarshamn o Forsmark, så mindre konkurrensen blir mindre och elpris och elbehov är på väg upp.F ligger väldigt bra positionerade för det, jobbar inom enegribrsnchen och enligt mig gör dom allt rätt. Saftig utdelning i kombination med att jag personligen tror att detta är sista gången på länge man kan handla Fortum under 20 euro gör det till ett lätt val!

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...