torsdag, november 15, 2018

Anledning till börsoro


När man går igenom den senaste tidens nyheter kan man konstatera att det finns anledning till börsoro. Även det har blivit nyheter då det på sistone kommit allt fler rubriker om förestående börsras.
Vad jag syftar till med den här "börsoron" är en rad faktorer som påverkar ekonomin, Sveriges, världens och enskilde svenskens. Idag kan man tex läsa att regeringen sänker tillväxtprognosen för svensk ekonomi. BNP-Tillväxten väntas falla stadigt de närmsta åren, en starkare inbromsning än man tidigare trott.

Bostadsmarknaden har varit knackig under ett års tid nu och så fortsätter det. Priser backar och nyhetsrubrikerna lyder att nu kan det komma backa än kraftigare.

Nyligen har börsbolagen rapporterat för det tredje kvartalet och på sina håll kan man läsa om svagare efterfrågan. Det rör sig om olika branscher men exempelvis industri och fordonssektorn.

Dystra rubriker om diverse annat florerar också och man bjuds verkligen på anledningar att oroa sig. Vissa söker anledningar till oro och vissa kan inte hjälpa sig utan de dras med. Vissa har anledning till oro men väldigt många har det ej. Den som investerar långsiktigt och är trygg i sina innehav behöver inte oroa sig. I det långa loppet kommer det alltid att dyka upp svagare perioder, efterfrågan minskar eller börsen backar. Äger man bra bolag med god framtida potential kan man rida ut sådana här perioder och känna sig trygg i att bolaget har en morgondag.

10 kommentarer:

 1. Alla måste vara med på att det inte alltid går rakt upp, "marknaden fluktuerar" har vi alla hört men det borde sitta lite i ryggmärgen på de flesta att det är såhär börsen och samhället fungerar.

  Därtill har vi också hört hur skit allt är sedan förra finanskrisen (2008) och att det bara går nedåt, men ändå har vi haft en fin börsuppgång. Alla bör ta det lite lugnt med att reagera kraftigt på det som skrivs i tidningarna, oavsett vilken avsändaren är.

  Lite som allas egna liv, det går inte bara uppåt hela tiden.
  Och i Sverige, har faktiskt dom flesta av oss klarat oss alldeles utmärkt de senaste 50 åren. Det betyder inte att något är problemfritt eller inte kan förbättras. Men jag minns rubrikerna 2008 och framåt, undergången var ju verkligen här. Så blev det inte heller den gången.

  /Andreas


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Japp, det går nog bra den här gången också =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det är egentligen ett icke-ämne/diskussion för den långsiktige. Alla vet (borde veta) att börsen på sikt alltid går upp, för den med permanent portfölj behövs således ingen oro, därför jag själv valt sluta läsa DI och avfölja ett gäng traders på twitter för att slippa detta tjöt.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Petrusko. Själv trivs jag utmärkt i Avanza Global 100% just nu. Alltid 100% investerad i aktie index. Känns tryggast med global indrx för tillfället. Annars gillar jag även Sveriges index men just nu känns som den får det tufft med handelskrig då den har mycket industri. Det som funkar bättre med Sve delen är Aktiespararnas direktavkastning då den är mer jämt branchfördelat utom finnans 25% i portföljen. Det är mina tankar just nu. Lycka till och ha det bra.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Har själv funderat en del vad som skulle kunna skicka ner oss ordentligt i världsekonomin igen. Men det är ju förstås omöjligt att sia vilken nål som spräcker bubblan, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Simon,
   Tack för din kommentar. Ja precis. En intressant sak jag noterat är att många verkar ta för givet att alternativet är en tvär nedgång. En mjuk inbromsning har ingen i korten.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hur funkar det med innehållen källskatt i Avanza global och i Avanza zero? I Zero tänker jag på Nordea som nu har sitt säte i Finland.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Avanza Global lämnar ingen utdelning varpå den enskilde investeraren/spararen inte kan bli föremål för utländsk källskatt. Skatten betalas av fondbolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Instämmer! Nu är det bra tillfällen att köpa mer.

  SvaraRadera
 7. En sättning på börsen är mest positivt, undantaget en totalhavererad världsekonomi. De flesta är nettosparare i form av månatligt sparande, utdelningar, premie- och tjänstepension. En nedgång ger möjligheten att få bättre avkastning på framtida kassaflöde . För traders så är en nedgång nyckeln i affären. Utan nedgång ingen möjlighet att timea marknaden. De är endast om du är nybliven eller mycket nära att bli nettosäljare som en nedgång riskerar att bli långsiktigt negativ.

  Dock kan det kanske vara värt att ta sig en funderare var man väljer att rikta färska pengar. Svenska konjukturen ser ut att mattas av, den tyska likaså, övriga europa samt asien börjar se bleka ut. Med en avmattning i EU så minskar trycket på ECB att gå vidare med åtstramningar.

  Tycker mycket talar för att en defensiv strategi kommer slå index de närmaste åren. Viktar upp ränta, preffar och stabila högutdelare relativt övriga portföljen. Låter krediten vila och återhämta sig de närmaste månaderna.

  SvaraRadera