söndag, juli 08, 2018

Börsen v.27


I veckan som gick backade OMXS30 2,23 procent och det var en ganska sur börsvecka. Turligt nog utvecklas det ju inte stadigt i en riktning utan det går upp och det går ned och de flesta börsåren slutar börsen upp. Globalt är det mycket snack och oro kring handelstullar och i USA sneglar man nu på statsräntan som enligt vissa ser oroande ut. Där 30 och 10 åringen bara har marginellt högre ränta än 2-åringen. Beträffande Sverige råder det på börsen en oro och negativ syn kring bostadsrelaterade bolag och där dras både bank och byggbolag med. Nedgången i sig är inte en anledning att köpa då historiska kurser inte har något med potentialen att göra. Det behöver inte betyda att bolagen åter kommer handlas till dessa kurser i närtid. Om man däremot gör sin analys och ser en god potential i bolagen på lång sikt kan det vara rimliga köplägen. Jag har själv tex köpt en stek i NCC i den här nedgången. Jag har flera gånger sneglat på att köpa Handelsbanken igen men ännu inte gjort slag i saken. Jag vill läsa mer och fundera mer kring bolaget men jag lutar åt att jag är positiv.
Utöver de här faktorerna som pressar vissa bolag så är det sommarbörs och lite skakigt av den anledningen. Hittills i år är börsen i princip oförändrad (+0,14) inklusive utdelningar, vi får se vad andra halvåret bjuder på för börsklimat.

I veckan skrev jag en kort halvårsavstämning och jag har haft ett bra första halvår på börsen. Länk till inlägget.

Latours största innehav Assa Abloy backade rejält på börsen och jag slog till på fler Latour samt skrev ett inlägg om nedskrivning/redovisad vinst vs kassaflöde. Länk till inlägget.

Bloggar och artiklar jag läst i veckan.

Utlandsutdelaren skrev ett intressant blogginlägg om diversifiering. Länk till inlägget.

Senaste avsnittet av Börspodden bjöd på en intervju med en förvaltare som arbetat på Peter Lynchs fondbolag Fidellity och det var väldigt intressant. Länk till podden.

Fastighetsbolaget Fabege lämnade en urstark rapport och jag tycker det är intressant att följa då jag äger Castellum som delvis är likt Fabege. De första sidorna och VD-ordet i Fabeges rapport är snabba att läsa och klart intressanta. Länk till rapporten.


2 kommentarer:

  1. Assa Abloy är nog den största anledningen till att jag tvekar till att köpa Latour. 30% av totala substansvärdet och 38% av börsbolagens värde i portföljen. Köper du Latour så är det nästan så att du köper Assa Abloy, och där tvekar jag till att få så stor exponering.

    Tror det kommer bli en rätt ordentlig smäll när det vänder ner. Kursgrafen ser inte lovande ut och sen kombinera det med värderingen och tillväxten....

    SvaraRadera
  2. När kommer det ett "off-topic" inlägg? :D

    SvaraRadera