Varför den fonden när "fond X" är bättre?


Titt som tätt får jag frågan varför jag gillar en viss fond när den inte är bäst. Det har rört sig om tex Carnegie Sverigefond och Didner & Gerge Småbolag som jag upprepade gånger uttalat att jag gillar och just de två får jag oftast den här typen av kommentar kring. Nyligen skrev jag ett inlägg om hur jag väljer fonder som på sätt och vis är ett svar på detta men här kommer ett rakt svar på den specifika frågan.

När jag tittar på aktivt förvaltade fonder så är det inte bara historisk avkastning jag tittar på utan det finns mer än så. Jag eftersträvar inte nödvändigtvis den allra bästa avkastningen utan jag vill se god avkastning i kombination med att jag tror på god avkastning även i framtiden. Detta försöker jag bedöma genom att läsa om fonden och fondbolagets strategi och sätt att arbeta. Jag försöker i den mån det går få en uppfattning om förvaltaren och dennes förmåga.
I bilden ovan ser ni Carnegie Sverigefonds prestanda i den gröna grafen. Betydligt bättre än index/Avanza Zero som är den gula grafen, en helt okej avkastning på fem år. I den blåa grafen ser ni Spiltan Aktiefond Stabil som presterat attans bra och är betydligt bättre än Carnegie Sverigefond under den här tidsperioden. Jag gillar Carnegie Sverigefond för den presterar bra och jag gillar sättet de arbetar på, strategin och jag har tro att de kommer prestera bra även i framtiden.

Om 5 år kanske det är en helt annan fond som presterat betydligt bättre än Carnegie Sverigefond. Jag gillar förvisso även Spiltanfonden men det gör ingen skillnad i det här exemplet.

Det här är inte olikt att placera i aktier. Jag jagar inte det som gått allra bäst för stunden utan jag söker en sund placering som kan tänkas fortsätta prestera bra även i framtiden. Därför kan det vara så att det allt som oftast finns fonder som har ännu bättre avkastning på en viss period än just den jag valt. Att ständigt jaga det som avkastat allra mest kan vara en farlig strategi. Det kräver att man byter ofta och det kan leda till att man köper när det redan gått upp och sedan säljer man för att hoppa på nästa heta fond.

En sista sak i detta inlägg är också att man under perioder kan behöva ha tålamod med sin fond. När man gjort ett val att placera i en viss fond på lång sikt. Man tror på förvaltaren och strategin, att de skall avkasta bättre än index på lång sikt. För att lyckas med det så måste de göra något annorlunda än index och då har man även risken att det under enstaka perioder kan gå sämre än index i ett kortsiktigt perspektiv.

Läs mer: Läs mitt inlägg om Didner & Gerge Småbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...