tisdag, juni 26, 2018

Consolidated Edison med stadiga utdelningar


Consolidated Edison är bolaget jag gillat stort i många år men aldrig köpt. Jag har spanat på det i över 10 år och anledningen till att jag aldrig köpt den är att den inte riktigt platsat tidigare men nu har jag en annan syn. Verksamheten är i huvudsak att de äger elnät och distributionsnät för naturgas, enligt en 5 år gammal videointervju jag sett fastslår de att de äger världens största elnät. Att de inte platsat i portföljen tidigare beror på att potentialen inte är jättestor. Consolidated Edison är ett väldigt stabilt bolag som tickar på år ut och in. Vinsten stiger och utdelningen som de har pyntat i över 100 år har de nu höjt i 43 år i följd. Det är en reglerad verksamhet vilket betyder att de inte kan sätta vilka priser som helst. Det är både för och nackdelar med det ty det är en säkring på nedsidan också. De skall stadigt ta betalt så de mår bra och tjänar pengar men de får inte tjäna för mycket pengar (i runda slängar).

Nu är jag äldre och jag lever på mina utdelningar. Med de förutsättningarna ser jag på Consolidated Edison med andra ögon. Den pålitliga utdelningen och den stadiga businessen är mycket attraktiv för mig. Jag tycker det är en väldigt bra verksamhet de bedriver och att det är en bra tillgång att äga på lång sikt. Pålitliga utdelningar som dessutom stiger år efter år, det är fina grejer för en förtidsmiljonär som mig.

Consolidated Edison presterar stadigt som sagt och i grafen ovan kan ni se avkastning på eget kapital över en 10 års period. Normalt eftersträvar jag en bra bit över 10 procent avkastning på eget kapital men i det här specifika fallet ser jag lite annorlunda på saken. Den här typen av verksamhet genererar lite lägre avkastning på eget kapital och medan det finns liknande bolag som ligger över 10 procent föredrar jag Consolidated Edison och deras 9-10 procent men med lång historik, stadigt stigande utdelning och enorm storlek sett till marknadsvärde.

Det finns en del videos med bolagets VD John McAvoy varav jag tittat på flera av dem som del av min analys av bolaget. Videon längst upp i detta inlägg är den senaste jag spanat på och den är bara någon månad gammal.

Värderingen är inte låg nu och det är inget utmärkande bra köpläge. Aktien stängde igår på $77,42 och med en utdelning om totalt $2,86 är direktavkastningen 3,7 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december och de brukar höja den i mars varje år. Senaste höjningen var på 3,6 procent och det är i den häraden de brukar höja. Ingen fantastisk utdelningstillväxt men pålitlig. Innevarande år väntas vinsten bli $4,27 och nästa år $4,45 per aktie.

Jag gillar Consolidated Edison av den anledning att det är pålitlig verksamhet som sannolikt kommer fortsätta att ticka in stigande vinster och utdelningar i flera decennier framöver. Det är en trevlig komponent för  min utdelningsportfölj. Värderingen är verkligen inget fyndläge men jag kan tänka mig att börja köpa på de här nivåerna för att öka över tiden. Aktien har 122 ägare hos Avanza och jag tänker mig att bli +1 på det de närmsta månaderna.

Länk till Consolidated Edison hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. En stabil pjäs. Tack för tipset

  mvh

  SvaraRadera
 2. Tack för din analys. Har Consolidated Edison på min lista över bolag som jag vill köpa, men hittills har jag inte fått tummen ur baken, så att säga. Men kanske jag skall ta och göra en ´följa John´och köpa mig en mindre initial post nu.

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko. Vad tycker du om Edison International ? Vad var det som fällde avgörandet till Consolidated Edisons fördel ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   EIX, Edison International har en lite annorlunda inriktning och producerar en hel del energi genom att elda Diesel och kärnkraft. De har lite lägre ROE. Jag föredrar ED över den.

   Mvh petrusko

   Radera