Börsen mycket billigare nu


Börsen är dyr, börsen står högt nu, ja det där tugget har man hört ett tag och medan det nog var befogat en gång så är det inte alls högaktuellt nu. OMXS30 står tex lägre nu än det gjorde för 3 år sedan. Bolagens vinster är betydligt högre nu än för 3 år sedan. Framtiden är ljus och stigande vinster väntas för innevarande och nästa år.
För 3 år sedan stod OMXS30 högre än nu och då var bolagsvinsterna betydligt lägre. Då kunde man med rätta kanske prata att börsen var dyr för värderingen var ju mycket högre då än nu.

Nu är inte värderingen på börsen värst hög och väger man in den historiskt låga räntan som styr investerares avkastningskrav så är börsen verkligen inte dyr. En rimlig värdering och goda framtidsutsikter för bolagen talar för börsen. En nedgång kan komma som en blixt från klar himmel och ofta utlöses den av något oförutsett. Att förutse den där blixten är få förunnat.

Det var kort några tankar om nuläget på börsen och tugget "börsen är dyr".

12 kommentarer:

 1. 50% av innehavet är i Nordnet Superfonden Sverige. Känns bra att vara investerad i Sve fina globala företag dessutom helt GRATIS utan några extra avgifter. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Har du något ställe där du kan se hur vinster har utvecklat sig över åren för OMXS30?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Den infon kan man få via tjänsten SME Direkt. Den går att köpa till hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ungefär lika intressant som att klaga över att bostadspriserna är relativt låga nu om man inte har planer att sälja i närtid

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko, Vilka 3 fonder skulle du säga är dina favoriter och passar att månadsspara långsiktigt i som en passiv sparare?

  Mvh
  Jonas H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JOnas,
   Mina favoriter 3 favoriter är en gratis indexfond för Sverige som Avanza Zero eller Nordnet Superfonden, En billig Globalfond som Swedbank Robur Access Global och en fond för småbolagsexponering och där är min favvo Didner & Gerge Småbolag.
   De här tre sparar jag i själv och till mina barn och jag tror det blir bra på riktigt lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Om man tittar på tex xactbull eller index inkl utdelningar hat vi nyss vänt från ATH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Livet & börsen,
   Ja det är möjligt men index med utdelningar är något helt annat. OMXS30 visar rakt av hur börsen är värderad och är jämförbart historiskt. Avkastningsindex med inkluderad utdelning är obrukbart i det syftet. Så värderingen är inte ATH men avkastningen kan vara det men det är något annat det.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej!
  Så är det såklart, hur ser du på räntor ex us10y vs aktier nu?
  Enligt mig så har risken ökat något på aktiesidan sista tiden om man jämför hur räntan var för 2-3 år sedan.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Livet,
   I USA är räntan betydligt högre än här och 10-åringen över 3 % har ansetts av flera ett orosmoln för börsen och avkastningskravet. Börsen har tågat på och jag har sett en del röster nu som har lyft den där "kritiska" nivån från 3 upp emot 3,6%. Som du säger är ju räntan och avkastningskravet sammanbundet, i form av risk och potential.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjingeling i värmen :-)

  Kanske du nu kikar på direktsändningen av EFN`s sändning från "grabbarna" legenden och de andra :-)

  Nu till två frågor: själv är jag numera också stolt ägare i J&J fast "råkade" få dem inhandlade i ISK, nåväl tror det ordnar sig med källskatten via Avanza.

  Fråga 1. När är utdelningen från XACT andra fond "omx30 utdelande" el ngt liknande som den benämns, ja du förstår säkert vilken. Hur nycket blir det i år, fick i juni förra året om jag minns rätt. :-)

  Fråg 2. Jajamensan gick från din länk så vi fick 500 kr per man o investerade i Lendify... valde Aoutoinvest Lång.. Vilken har du ?

  Mvh
  Pensionären

  SvaraRadera
 8. Tjena pensionären,
  Tack för din feedback och support =)
  1. 13/6 är X-dag för utdelningen i Xact OMXSB Utd och belopp i kronor får vi reda på någon dag innan. Pay date är 19/6, det är då utdelningen kommer in på din depå.

  2. Tack, jag har Autoinvest både kort och lång. Manuella investeringar håller jag mig ifrån då de inte har riskspridning på samma sätt och de omfattas heller inte av kreditförlustfonden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...