Vilken av Xact OMX UTD & HögUtd skulle du ha handlat idag?


Jag fick en fråga i kommentarsfältet om de två börshandlade fonderna från Xact som pyntar utdelning. Jag vet att det är fler som undrar mellan de två varpå jag lägger ut fråga och svar här.

Vilken av Xact OMX UTD & HögUtd skulle du ha handlat idag?

Jag ökade i dem bägge härom dagen. Det är två helt olika index/egenskaper på de där fonderna och man behöver förstå det för att välja mellan dem. Xact OMXSB Utd är en helt vanlig indexfond som följer ett vanligt marknadsindex innehållandes kring 80-100 bolag.

Xact Högutdelande är en smart beta fond som följer ett speciellt sammansatt index av 50 innehav som följer den där smart beta strategin. I grova penseldrag 50 nordiska bolag med bra utdelning. Innehaven är likaviktade. Den här fonden distribuerar vidare mottagna utdelningar varpå utdelningen sannolikt tickar på stadigt upp över tid.

OMXSB Utd har en policy att dela ut 3-4% per år och har historiskt svajat upp och ned utdelningen från år till år.

Jag gillar dem bägge som sagt och har viktat OMXSB Utd klart tyngst men jag tror verkligen på Xact Högutdelande och smart beta strategin. Historiskt har den gett högre totalavkastning och jag tror den har potentialen att göra det även framledes.

Länk till mitt inlägg om Xact Högutdelande.

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. Jag gillar Xact högutselande bäst. Här får man brett utbud från de starkaste nordiska företagen vad gäller utdelning.
  Kort och gott ett allstar för hela Norden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roadstar,
   Tack för din kommentar. Ett "allstar" för norden, jag gillar det =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Högutdelande som gäller här, mest för den nordiska spridningen. Har redan Nordnet Superfonden Sverige så OMXSB Utd skulle inte fylla någon funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Brandtalet,
   Tack för din kommentar. Nej precis, har man tillgång till Nordnet Superfonden så är den ett bra alternativ helt utan avgift.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressant! Cirka 9% av min portfölj består av XACT Högutdelande. Det har jag mycket för att väga upp de övriga, icke så högutdelande innehaven.

  Det skall bli intressant att se hur XACT Högutdelande utvecklar sig. Kritikerna påstår att de stora inflödena i denna typ av indexprodukter skapar problem i marknaden.

  Frågetecken ställs även för likviditeten i denna typ av produkter (vid en större börsnedgång t.ex), men jag har för mig att du har tagit upp några av dessa invändningar tidigare. Courtagekostnad tillkommer ju också
  för ETF:en, jämfört med en fond. Spread tillkommer även som extra kostnad.

  Personligen tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna.

  SvaraRadera
 4. När ger dem besked vad utd blir för xact högutdelande ser inget på hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Figge,
   På sidan för fonden hos Xact.se står det att utdelning betalas årligen i maj. Datum och vidare info lär presenteras några veckor innan precis som de gör med OMXSB Utd som har utdelning i juni.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Intressant läsning. Jag har själv valt HögUtd till min portfölj. Detta för att jag dels gillar den nordiska inriktningen som ger ytterligare riskspridning jämfört med en renodlad Sverigefond, men även ger mig flera fina nordiska bolag som jag vill ha i min väska. Det är inte omöjligt att jag framöver kompletterar med OMXSB Utd, men för tillfället nöjer jag mig med HögUtd som kamperar ihop med globalfonden SPP Global Solutions och en teknikfond.
  Med vänlig hälsning, Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Ja en globalfond är ingen tokig komponent i en väldiversifierad portfölj. Ja har två globalfonder i portföljen och hoppas att Xact kommer med något snart på temat. Får se hur den står sig om jag byter eller så.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hade köpt nordnet superfonden sverige som följer samma index som xact omxsb utd fast återinvesterar utdelningen samt helt avgiftsfri

  Mvh Haugis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Haugis,
   Tack för din kommentar. Japp, NOrdnet Superfonden är ett bra alternativ till OMXSB Utd.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vad tror ni om kursutvecklingen i den högutdelande fonden?
  Kan den bli lidande av utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roadstar,
   Tack för din kommentar. Det fungerar precis som för vanliga aktier när utdelningen avskiljs backar kursen lika mycket som utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tack Petrusko - uppskattas!

  SvaraRadera
 9. Någon som har koll på en bra europeisk högutdelande ETF eller likande? Försöker hitta något i annan valutan än SEK nu när i princip inga amerikanska ETF går att handla. Jag gillar Xact högutdelande men skulle gärna vilja ha något ännu bredare och i EUR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PT,
   iShares har en ETF noterad i europa med inriktning hög utdelning. Minns ej vad den heter nu men den går att köpa via Nordnet tror jag. Avanza erbjuder inte handel med europeiska ETF:er generellt, de vill inte betala den kostnad det innebär för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tackar för tipset, den ska letas upp!

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...