tisdag, april 03, 2018

Tänk på valutaeffekten i fonder som presterat starkt


Euron har gått starkt en tid och det får effekt på vissa fonder. Det gäller ju alla valutor men här kom Euron att bli exempel.
När man tittar på fonder är en del av researchen att se hur den avkastat och fonder med tillsynes liknande inriktning kan ha vitt skiljande avkastning historiskt.

En del beror på att förvaltarna och fonden faktiskt gör ett riktigt bra jobb och är bättre. En annan del är desto lurigare och kan vara just det här med valutan. För att ta ett exempel kan vi nämna fonder med inriktning företagsobligationer där de fonder som äger europeiska obligationer utklassat de med enbart svenska. Anledningen är i huvudsak valutan.

Ett annat exempel kan vara Didner & Gerges Small and Micro cap som har en tyngdpunkt i europeiska bolag och avkastat betydligt bättre än deras fond med nordisk inriktning på ett års sikt.

På lång sikt jämnar det här med valutan ut sig och poängen med detta inlägg är att upplysa om dess effekt på fonders avkastning. Du vill ju inte råka välja en fond av fel anledning. Att råka välja en fond baserat på en jättefin historik som egentligen är främst valutans förtjänst.

Du vill välja en fond där fondbolaget och förvaltaren gör ett riktigt bra jobb.

2 kommentarer:

 1. Tjenare Petrusko!

  Du menar mao att Didners s & m har presterat bra pga valutan? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Time will tell. Det får var och en försöka avgöra om man tror att en småbolagsfond med eurpoeisk inriktning är så mycket bättre än en nordisk. Själv tror jag att det är bra fonder bägge två småbolagsfonderna från Didner & Gerge =)

   Mvh petrusko

   Radera