Utdelningens betydelse - Totalavkastning


Kolla in grafen ovan. Den gröna är Didner & Gerge Småbolag, en mycket fin fond som presterat fantastiskt bra nästan oavsett vilken tidsperiod man tittar på. I grafen jämförs den mot Latour som är den gula. Investmentbolaget Latour som också presterat mäkta bra avkastning till sina ägare.

Är Latour verkligen så mycket sämre än Didner & Gerges fond?
Nej, fonder lämnar i normalfallet ingen utdelning och grafen är således totalavkastningen för fonden. Latour däremot har lämnat en stadigt stigande utdelning varje år och den syns inte i en sådan här graf. Det är bara kursutvecklingen som visas i den gula grafen och utdelningen saknas för att visa totalavkastning.
Tittar man på Latours totalavkastning, inklusive återinvesterad utdelning alltså så har den faktiskt gett nästan på pricken samma avkastning som fonden här.

Under samma tidsspann har Latour gett en totalavkastning om 670,4 procent. Det är mycket fin prestanda av både Latour och Didner & Gerge. Jämfört med det breda indexet OMXSB så gav det samtidigt 256 procent.

Så glöm aldrig bort vikten av utdelningar när du tittar och jämför investeringsalternativ. I det här exemplet var totalavkastningen den samma men i andra fall kan det vara så att den som först såg bäst ut i verkligheten var betydligt sämre. Jämför totalavkastning mot totalavkastning.

I den här jämförelsen kan man ju nämna en fördel med fonden och det är ju att man inte har några courtagekostnader i samband med köp och sälj. Läs mitt inlägg om Didner & Gerge Småbolag.

Läs mer: Jag köpte mer i Latour idag. Rapport i veckan.

4 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Du har en väldigt bra blogg som jag tittar förbi flera gånger i veckan.

  Hur räknar du ut återinvesterad totalavkastning för Latour? Hade varit fantastiskt med en sådan funktion hos Avanza men det verkar inte finnas i graffunktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Tack för din kommentar och feedback. Jag har gjort det enkelt för mig och använt en funktion på Latours hemsida där man enkelt får fram totalavkastning. Flera bolag har den funktionen, tex Investor också. Men visst hade det varit nice att ha det direkt hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hejsan, en dum fråga måhända men det är genom frågor man lär sig något nytt. :)
  Är avgiften till Didner & Gerge medräknad i jämförelsen? Eller är det underförstått när man säger totalavkastning?

  Tack för en bra och upplysande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En utmärkt fråga. Ja fondavgiften är inräknad i grafen man ser hos tex Avanza och när man säger totalavkastning för en fond så är det efter avgifter.

   Tack för din fråga och goa feedback =)

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...