Industrivärden är på gång sälja ut majoritet av innehav i SSAB


Industrivärden är i färd att sälja en stor del av sitt innehav i SSAB och det tycker jag är bra. Dels har de varit låsta i flera år av att de är maxbelånade och saknat flexibilitet när de egentligen varit sugna på att utveckla portföljen. Att det blir just SSAB de dänger ut tycker jag är bra då bolaget är väldigt beroende av råvarupriser till den grad att de ej har en (i mina ögon) acceptabel kontroll över priset på sina produkter. Gött att dänga ut den med andra ord.
En accelererad bookbuilding process är inledd och det där brukar gå attans fort. Förmodligen får vi redan inom någon enstaka dag höra om att det är sålt och klart. Köparna brukar få en viss rabatt i sådana här transaktioner och aktien brukar dippa i spåren av det. En del av köparna "flippar" aktierna och säljer dem direkt.

Så här skriver Industrivärden:

"Morgan Stanley och Carnegie har givits i uppdrag att utröna möjligheterna att avyttra upp till hela Industrivärdens B-aktieinnehav om 54.633.318 B-aktier, och därutöver upp till 19.000.000 av Industrivärdens A-aktier, i SSAB till svenska och internationella institutionella investerare. B-aktieinnehavet motsvarar 5,31 procent av kapitalet och 1,45 procent av röstetalet i SSAB. Det A-aktieinnehav som omfattas av en eventuell transaktion motsvarar 1,84 procent av kapitalet och 5,04 procent av röstetalet i SSAB. Transaktionen syftar till att stärka Industrivärdens finansiella flexibilitet, samtidigt som bolaget kvarstår som SSABs röstmässigt största ägare.

Efter transaktionens genomförande kommer Industrivärdens totala aktieinnehav i SSAB uppgå till 44.334.933 A-aktier motsvarande 4,31 procent av kapitalet och 11,77 procent av röstetalet. Om transaktionen genomförs, kommer Industrivärden att ingå en sedvanlig lock-up-klausul för kvarvarande aktier i SSAB omfattande cirka 180 dagar. "

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Vad anser du om industrivärden i en portfölj där men har Handelsbanken,Skanska axfood ist Ica? Den har gått rätt trögt sista tiden vilket mycket på börsen har gjort samtidigt väldigt låg direktavkastning. Men har börjat gå i tankar att sälja den skvätten jag har och köpa Loutar istället och eventuellt lite Realty income eller EPR.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Investmentbolagen som grupp har gått lite sämre på sistone, deras värderingar har kommit ned lite. Ingen resa är spikrak upp men jag tror Industrivärden kommer prestera god avkastning på mycket lång sikt precis som de gjort historiskt. Jag äger Industrivärden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Japp, det går i rasande fart. Det är redan sålt.
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/04/24/industrivarden-saljer-i-ssab.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Sålda nu såg jag, för 39 SEK respektive 49 SEK /aktie. Fair price!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Wallis,
   Ja men det tycker jag, aktierna såldes till en ganska liten rabatt om cirka 3%.

   Mvh petrusko

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...