onsdag, april 25, 2018

NCC sämre resultat men mäktig orderingång


Idag kom NCC med rapport för det första kvartalet och medan resultatet var sämre än väntat presenterade de en mäktig orderingång och orderstock.

Rörelseresultatet landade på -372 miljoner kronor medan väntat var -293 miljoner kronor. Det första kvartalet är ett historiskt svagt kvartal därav de svaga förväntningarna. Nu blev dock resultatet än svagare och det återstår att se hur marknaden tar emot rapporten som helhet.

Medan resultatet kom in sämre presenterade NCC en mäktigt stark orderingång om 17.521 miljoner kronor medan marknadens förväntningar var 11.950 miljoner kronor.
Omsättningen landade på 10.894 miljoner kronor vilket var en bit över förväntat.

Den långa vintern pekas ut som en faktor som bidragit negativt. Försäljning av asfaltrelaterat har förskjutits i spåren av detta och jag tolkar detta som att det bör vara på maxkapacitet när vädret väl tillåter och förhoppningsvis ge en positiv knuff i kommande kvartal. Den främsta bidragande faktorn var att NCC Property Development bara resultatavräknade 1 stort projekt i år jämfört med 4 föregående år. Tillförordnad VD lyfter fram att man fortsatt arbetat med åtgärder för att stärka lönsamheten och i vissa delar slår det igenom ganska snabbt varpå vi kanske redan senare i år får höra några ljuspunkter i spåren av det. NCC har presterat en lönsamhet klart under sina egna mål en tid och man har tillsatt en ny VD som börjar inom någon vecka bara. Det var i höstas som VDn fick gå och sedan dess har Håkan Broman varit tillförordnad VD. Broman har under sin tid haft ett stort fokus på att stärka just lönsamheten och det kommer den tillträdande VDn arbeta vidare med.
I rapporten finns det en del faktorer ytterligare som "förmildrar" det svaga resultatet men istället för att spekulera kring hur marknaden tar emot det här så avvaktar vi till börsen öppnar och ser hur aktien rör sig idag.

Inga nya "ruttna bananer" presenterades och arbetet med att stärka lönsamheten fortgår. Med en framåtblickande syn på rapporten är jag positiv. Den levererade inga stordåd men den är ett steg i rätt riktning. NCC kommer få upp sin lönsamhet det är en tidsfråga bara.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Hej, jag har en fråga kring TA, kanske inte helt relevant mot ditt inlägg men ändå. När jag på avanza visar SMA50 OCH SMA200 så ser de olika ut beroende på skalningen i grafen(1år, 3år etc) för NCC är t.ex. SMA50 på väg ned med skalningen 3år men har planat ut för skalning på 1år. Borde inte det vara lika oberoende av skalningen? För som jag förstår det är väl SMA (simple moving average) medelvärdet av föregående dagars slutkurs (50 eller 200 i exemplet) dvs. Ett fixt värde för varje dag?

  Tack på förhand

  Mvh Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TA är inte min grej. NCC delade ut Bonava för något år sedan och det påverkar datan i dina grafer du tittar på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag saknar fokus på lite preffaktier. Sugen på att köpa men tycker allt känns högt värderat nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag instämmer i att jag tycker att preffar generellt står lite väl högt. Visst kan man argumentera att det speglar rådande ränteläge och räntebana men jag är inte värst lockad att betala de här priserna.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hwj.
  Många pratar om global spridning men när man kollar hur Sve.Europa följer Usa och reagerar på samma sätt borde det inta vara något problem att hålla sig till Sve index gratis,Nordnet Superfonden Sverige? Den är mer rörlig som brukar ge lite mer totalavkastning långsiktigt plus helt graris. Håller du inte med mig Petrusko? Tackar.Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Tack för en bra blogg. Har du något förslag på en bra (billig) indexfond som följer S&P 500 (USA)? /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spp aktiefond Usa! Mvh.jacke77

   Radera
  2. Tjena Anders,
   Sedan handeln med amerikanska ETF:er stoppades har vi inte tillgång till billiga fonder som följer S&P500. Vanguard och iShares har Europeiska med ganska lång avgift och jag tror man kommer åt dem via Nordnet men Avanza erbjuder inte dem för de vill inte betala avgiften som är förknippad med just den handelsplatsen (snålisar). Så nej jag har inget förslag på en billig fond som följer S&P500. SPP Aktiefond USA som JAcke nämner är relativt billig men följer inte S&P500.

   Mvh petrusko

   Radera