fredag, februari 16, 2018

Hemfosa uppdelning och utdelning


Idag kom fastighetsbolaget Hemfosa med sin bokslutsrapport. Tidigare har de meddelat att de gör en översyn för att möjligen dela bolaget i två och de meddelar i denna rapporten att det löper på och man avser komma med mer information i samband med årsstämman. Planen är att dela bolaget så det blir en del med enbart samhällsfastigheter som idag utgör kring 65 procent av bolaget och en del med de andra fastigheterna som är främst kommersiella fastigheter.

Jag gillar Hemfosa för just samhällsfastigheterna* och ser mycket positivt på en delning. En renodling mot de riktigt fina och bra fastigheterna. En fundering som jag ser fram emot att höra utfallet på är hur bolagets preferensaktie hanteras vid en sådan här delning. Det är ju inga konstigheter naturligtvis men det kan lösas på några olika sätt. Inget jag spekulerar kring utan inväntar vidare information från bolaget. *samhällsfastigheter är skolor, vårdcentraler, polisstation mm.

Utdelningen på stamaktien föreslås bli 4,8 kronor vilket är en höjning med 9 procent från föregående år. Som tidigare betalas utdelningen kvartalsvis på stamaktien. På en kurs om 100 kronor blir direktavkastningen 4,8 procent.

För stunden äger jag inte Hemfosa och avvaktar info om delningen innan jag eventuellt köper in mig igen. På bilden längst upp är bolagets VD Jens Engwall.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Ah intressant! Det är alltså så att utdelningen sker 4 gånger per år på stamaktien? Hade ingen aning om att det finns fastighetsbolag som har det upplägget. På preffarna är det ju oftast uppdelat kvartalsvis.

  Tack för ett informativt inlägg!

  Om du bara fick välja mellan Hemfosa eller Castellum, vad hade du då valt? :)

  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM,
   Samma utdelningsdagar på stammen som pref. aktien.

   Har varit så i 3 år (tror jag) och du som utdelningsjägare borde köpa på dig ett knippe.


   Sista åren har kvartals utdelningen per kvartal varit 0,72:-, 1,05:-, 1:10:- och nu är förslaget 1:20:-. Helt okay utveckling och tycker precis som Petrusko säger, delningen kan bli intressant.

   Trevlig helg.

   // Malte

   Radera
  2. Tjena KTM,
   Yes Hemfosa stam har kvartalsutdelning. Det har faktiskt Klövern på sin stamaktie också. Hemfosa efter delningen vs Castellum är ett svårt val. Verksamheten är bra i dem bägge. Just nu är marknaden för Castellums fastigheter hetare men på lång sikt är Samhällsfastigheter väldigt stadigt. Jag skulle välja Castellum för de har lång historik och man vet vad man kan förvänta sig där.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fantastiskt fint bolag som jag gillar starkt!

  Mvh Ekonomisktfriinnan40

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja efter delningen kommer det vara makalöst fint HEmfosa. 100% samhällsfastigheter mm mmm mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Härligt bolag som finns i portföljen, ska bli spännande att se vad som händer med kursen vid delningen. Dagens utdelningsstjärna måste dock gå till Diös som höjde 45%! :) Skrev lite om det på bloggen.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Ja det var en saftig höjning minsann.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Fantastiskt bolag som utgör nästan 4% av Vargfonden. Delningen är även, i vår bedömning, välkomnad och blir till positiv effekt för bolaget. Faran för många är väl att man snabbt försöker skyffla bort dotterbolaget till reapriser då riskprofilen och fastigheterna är annorlunda - tankegången här är nog snarare att behålla det under något år och se vad som sker.

  Mycket bra rapport hur som helst!

  //Aktievargen

  SvaraRadera
 5. Trodde på 4,60 kronor per aktie men glad att jag hade fel. Min YOC är redan 5,75 procent i Hemfosa - rätt nöjd med det! :)

  Gillar också uppdelningen då det är just de samhällsfastigheterna som lockar för mig i Hemfosa. Den typen av lite mer obligationsliknande fastighetsaktier gillar jag skarpt. Lite besviken på att vi inte fick tydligare besked om uppdelningen i rapporten dock. Har nämligen mer eller mindre bestämt mig för att inte öka på nuvarande nivåer innan den har ägt rum och villkoren är klara. Innehavet är såpass stort ändå att jag får hålla mig till tåls.

  SvaraRadera