tisdag, december 12, 2017

Svag utveckling för Volatis aktie. Surdeg eller köpvärd?


Fram till q2-rapporten gick Volati bra på börsen, aktien hade en starkare utveckling än börsen men nu är läget desto bistrare. Volati har gett en negativ avkastning kring 5 procent medan index gett ungefär 9 procent. Det är en väldigt stor skillnad och i ett ägarperspektiv är det inget kul alls att sitta på aktier som utvecklas på det där viset, 14 procent sämre än index.

Vad har hänt då som föranleder denna sura kursutveckling?

Det finns två faktorer man kan lyfta fram som delförklaring och den ena är ett svagt resultat. Resultatet kan man som långsiktig ha överseende med då det finns en rimlig förklaring. Portföljbolaget Corroventa som hyr ut och säljer apparater för avfuktning har haft mager business då vädret i Europa varit avsevärt "torrare" än det normalt sett är. Något som kan inträffa men på flera års sikt bör det vara en ovanlig företeelse. Långsiktiga kan blicka fram mot kommande års vinster.

Den andra händelsen som delvis kan förklara utvecklingen är förvärvet av Akademibokhandeln. Marknaden verkar inte vara överens om att det är en bra eller mindre bra business att äga. Tankarna förs till butiksdöden som är långt gången i USA och högaktuell i Sverige med H&M som kämpar och Clas Ohlson som rasat 30 procent nyligen i spåren av utmaningar med digitalisering och fysiska butiker. Just digitalisering är något Akademibokhandeln är urusla på och är långt långt efter. De är inte med på banan ens. De äger dock Bokus också där de besitter kompetens och all tänkbar digitalisering man kan önska.
Så det är inte straff på öppet mål. Akademibokhandeln har sina utmaningar men också potential. Volati har betalat vad som verkar vara ett rimligt pris för bolaget. När de nu går in och stöttar och styr upp kan de sannolikt greppa den där potentialen.

Det här är två saker som kan förklara en del av utvecklingen. Med dem som utgångsläge bör man fundera vidare vad man tror om Volatis potential. Kommer de fortsätta prestera starkt och utveckla bolagen väl som de gjort historiskt? Eller är det torra vädret här för att stanna och bokhandeln ett bottennapp?

För egen del har jag utnyttjat nedgången till att köpa på mig ett gäng Volatiaktier. Jag hade sedan tidigare ett obetydligt antal men nu är det desto fler. Det är fortfarande ett väldigt litet innehav för mig. Jag kan inte låta det väga för mycket då direktavkastningen är så låg. Corroventa och avfuktarna är jag inte alls orolig för. Akademibokhandeln förstår jag att man kan ha funderingar kring och själv tror jag det kan bli ok.

Något jag inte tvekar det minsta på är ledningens kompetens och förmåga att även i framtiden förvärva, äga, utveckla både företag och människor.

Att äga sega, svagt presterande aktier då? Ja alla som ägt H&M de senaste åren vet ju hur det är att äga aktier som presterar dåligt medan börsen går bra. Det finns olika sätt att agera här och ett är att vara aktiv och sälja sådant som inte presterar. En sorts momentumstrategi. Exekverar man den väl kan det bli jättebra.
Ett annat sätt är att förlita sig till sin analys och vara uthållig. Så länge man har rätt bör det bli bra i slutändan då bolaget uppvärderas på sina meriter. Ibland går man på nitar dock. Själv behöll jag tex Ratos alldeles för länge då jag förlitade mig till min analys. Det är okej att ha fel ibland så länge man har rätt desto oftare.

Kom ihåg att börsen och analytiker mfl ofta har en kortsiktig syn. Som långsiktig kan du göra en helt annan analys och det som är en surdeg för de kortsiktiga kan vara en liten juvel för dig.

Länk till Volati hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Skulle inte du kunna skriva en liten text om dig själv som företagare, alltså berätta lite om hur du startade bloggen, vad den har gett dig ekonomisk, i form av personlig utveckling och lärdomar.
  MVH Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparjack,
   Tack för din kommentar. Jag har bloggat i några år nu och det är bara en annan plattform. I cirka 20 år har jag skrivit om börs och aktier online. DIs Börssnack var länge en plattform men den har jag släppt helt sedan den falnat.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Med väldigt bra insyn i bokbranschen kan jag säga att Bokus gör mycket rätt nu medan största konkurrenten Adlibris känns trötta och gör det mesta fel. Akademibokhandeln skulle jag dock inte ta i med tång ens, det är bara skräp att äga. Det kommer bli ett svart hål av förluster och krympande verksamhet framöver, är jag helt övertygad om. Att äga både Bokus och Akademibokhandeln är dessutom att skjuta sig själv i benet - satsar man på online så konkurrerar man ut butikerna. Det var det som hela tiden var problemet när Coop ägde Bokus och Akademibokhandeln och man aldrig vågade satsa på Bokus fullt ut. Nej, om jag var Volati skulle jag sälja Akademibokhandeln medan det går att få nåt för dem och satsa fullt ut på Bokus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ducky,
   Tack för din kommentar. Ja vi får se hur förvärvet av Akademibokhandeln spelar ut. Instämmer i att Bokus är den mest intressanta delen i det förvärvet.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Förvånad över din dåliga analys och kompetens över såna väldigt känsliga bolag som syns direkt är jättedyrt på aktuella kursen. Du pratar om fördel om man vara långsiktigt men du glömmer den andra vikta pelaren att du ska köpa i "rätt pris", köper du dyrt tar väldigt dåligt effekt på en långsiktigt ränta-på-ränta effekten.
  Volati ligger på en berg av skulder, nyligen usa höjde räntan och det är en tidsfråga i sverige, det slårt jätte hård på Volati.
  Du desstuom glömt bort Amanzaon intåg i Sverige, där kommer många av Volati:s små bolag gå till nästan konkurs, bl.a. Akademibokhandeln som självklara målet. Som sagt, du har tappat mycket senaste året i prestige, det finns idag många duktigare bloggar som följa. sorry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Tack för din kommentar. Alla är vi olika och tur är väl att det finns två sidor på varje mynt. En aktieaffär har ju både en köpare och en säljare.
   Visst finns det många intressanta bloggar att följa. Om man besöker min blogg via en dator så har jag en blogglista till höger med en rad bra bloggar och än fler finns det naturligtvis.

   Mvh petrusko

   Radera