Som en kul grej, markera avstampet köpte jag Ratos idag


Under året har Ratos meddelat en strategiförändring och idag meddelar de att VDn Magnus Agervald får sparken.
Jag tar dagens nyhet att Agervald får lämna bolaget som ett avstamp mot bättre tider. Nu har de vässat sin strategi och gjort sig av med en medioker VD. Som en kul grej köpte jag en liten slurk Ratos för att markera detta avstamp.

Hold your horses!
Medan detta är avstampet och man kan ana ljuset i tunneln så är det en lång väg kvar att vandra. Det här caset tror jag kommer ta flera år innan det börjar bli bra igen. Deras innehav är som grupp svagt. De har godbitar men också flera romrussin och det håller inte i längden. Den nya strategin hintar också om att det här kommer ta flera år då det är först år 2022 om jag minns rätt som de fullt ut agerar efter det nya.

Ratos förändras alltså inte över en natt. Bara för att de byter VD nu är inte Ratos bra igen. Jag har köpt ett obetydligt antal Ratos och bevakar således dess utveckling. Satsa stort gör jag inte förrän det ser betydligt bättre ut. Göra småköp längs resans gång kan jag tänka mig om det stadigt ser bättre ut.

Ingen brådska att slänga sig in i Ratos. Det är sannolikt smart att inte köpa nu utan snarare vänta till de faktiskt bevisat sig bra.

Beträffande utdelning till våren utesluter jag inte en sänkning.

Jag utnyttjade min kredit till detta köp då jag redan tömt alla lador och gjort mina sista köp för året. Belåning är något jag arbetar med långsiktigt men jag håller det på en hyggligt försiktigt nivå med ett maxtak på 8 procent. Nu ligger jag någonstans 7-7,5 procent och siktar på att inte öka det mer genom utökad belåning det närmsta året.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Prata inte skit om romrussin!

  SvaraRadera
 2. Markerandet av detta avstamp kanske innebär slopad utdelning. Inte en dag för tidigt om någon skulle fråga mig.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 3. Tror du gör en bra affär när ägarna köper ut Ratos från börsen.

  SvaraRadera
 4. Köper jag med nu när Söderberg tar klubban.....på tiden

  Lars

  SvaraRadera
 5. Petrusko, då möts vi i Ratos igen, första gången jag köpte var nog runt 2005 och mycket på inspiration från dig. Det har väl inte blivit någon av mina strålande investeringar men man får ta igen på karusellerna....Nu börjar ju kursen sjunka ner mot EK (ca 32 har jag för mig)och rimligen borde risken ha blivit lägre. Men jag känner mig precis lika tveksam som du även om jag hittills valt att sitta lugnt i båten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kjell,
   Ja nu hoppas vi på bättre tider för Ratos. Man får nog ha fortsatt tålamod men det har du visat prov på =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vad fick Dig att fatta beslutet att gå in i Ratos? Ratos är det sämsta investmentbolaget.
  https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/12/15/vd-byte-i-ratos/#more-46787

  Även om det skulle vissa sig att det inte är sämst så stannar det kvar i bland de sämsta i klassen

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...