Mitt börsår 2017


Sista börsdagen för 2017 är till ända och jag blickar bak på ett bra börsår för min del. +12,22 procent säger grafen hos Avanza och det är jättebra för ett enskilt år. Det är bättre än index och definitivt en årsavkastning att vara nöjd med. I detta inlägg tänker jag skriva några rader om mitt börsår, fritt taget ur mina aktuella tankar på ämnet.

Ingen har väl missat H&Ms genomusla utveckling på börsen i år. Aktien är ned strax under 35 procent under 2017 men tack vare att jag under drygt ett års tid sålt regelbundet för att minska min exponering i vad som sett allt sämre ut så har inte H&M dragit ned min portfölj i träsket. Jag sålde min sista lilla slurk H&M i november och köper inga mer innan det finns snart på vitt att de presterar bra igen. Ett av alla problem i H&M är att VD och Ordförande hela tiden säger att allt är bra och att de förmodligen är bäst i världen på det de gör, det utvecklas bra osv men bolagets rapporter som talar sanning säger något helt annat. Jag tror inte på H&M förrän de bevisar sig i sina rapporter.

En stor händelse för min portfölj är att jag köpt väldigt mycket Skanska. Jag har köpt regelbundet under en lång tid och snittat upp mig till ett GAV om cirka 182 kronor. Det var också på den kursen jag under året satsade stort och dubblade mitt innehav i Skanska. Jag ligger för stunden back i Skanska som stängde 2017 på 170 kronor men jag är inte värst orolig utan äger lugnt och stolt vidare. Broar och kontor kommer byggas och Skanska kommer fortsätta höja sin utdelning.

Ett dystert besked fick jag precis i slutet av året när våra svenska mäklare meddelar att de per 3/1 2018 kommer ta bort amerikanska börshandlade fonder ur sortimentet. Anledningen är ett nytt regelverk från EU, de kräver bla att det finns faktablad enligt sina riktlinjer. Detta gjorde mig orimligt nedstämd. Det finns många fina börshandlade fonder och jag tycker det är väldigt roligt att läsa om dem och leta fram nya fina. De jag äger kommer jag kunna behålla och sälja när som jag önskar men jag kommer inte kunna köpa mer. Extra svider det att jag planerat köpa mer av min senaste som jag gillar så mycket. Cohen & Steers Infrastructure Fund.

Jag har flera gånger under året fått cred som en folkbildare och det gör mig jätteglad. Jag brinner för börsen och spar och tycker det är väldigt roligt att få sprida information och kunskap på ämnet. Tack för att jag får inspirera.
Två personer jag vill ge cred till på samma tema som folkbildare på ämnet börs är Nicklas Andersson på Avanza (driver podd och twittrar bla) samt Per H Börjesson på Investmentbolaget Spiltan som syns i media bla och sprider kunskap på ämnet spar/börs.

I över två decennier har jag varit fast beslutsam kring att enbart investera i sådant som betalar cash utdelning och därmed ratat vanliga fonder. I år gjorde jag en förändring i mitt synsätt på den saken och äger numera några vanliga fonder. Det som slutligen fick mig att ändra mig var att jag tyckte det var en bra deal med avgiftsfritt på Avanza Zero och att det finns globalfond med låg avgift och utan valutaväxlingsavgift. Mina fonder som jag äger säljer jag 5-6 procent utav årligen vid ett av mig förutbestämt tillfälle för att utgöra en utdelning. Jag har ändrat förhållningssätt till fonder.

När vi nu snart går in i ett nytt år står vi för den roligaste perioden på året för mig som utdelningsinvesterare. I början på året presenterar bolagen sin bokslutsrapport och med den förslag till utdelning. Jag lever på utdelningar från min portfölj och nu får jag snart besked om utdelningshöjning, härliga tider strålande tider.

Jag önskar er alla ett gott nytt år.

16 kommentarer:

 1. Ja dina köp imponerar och du säljer väl aldrig med förlust. Har aldrig läst att du tar en förlust men så är det väl när man är en fena på investeringar. Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lasse,
   Tack för din kommentar. Visst gör även jag förlustaffärer och jag har skrivit om det. Jag ägde till exempel Bank of America in i finanskrisen, det blev ingen rolig affär.

   Gott nytt år.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Riktigt bra avkastning!
  Gott Nytt År! 🥂🎆

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Tack!

   Gott nytt år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko! Tack för en intressant summering. Du har bidragit med många intressanta inlägg under året och jag ser emot fler under 2018. Trist med de utländska ETFerna. Förhoppningsvis kommer de tillbaka i sortimentet framöver.

  Gott nytt år!

  /Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Tack det samma. Även jag har hoppet uppe att det skall lösas det här med ETFerna.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack för bra, inspirerande och ödmjuka (inte så vanligt i denna bransch) texter.
  Du är en förebild på många sätt!
  /Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,
   Tack för din kommentar och jättetrevlig feedback.
   Gott nytt år!

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har varit med länge och jag är lite orolig över att du kanske har dragits med i den börseuforin som jag tycker råder nu. I all ödmjukhet tror jag det vore bättre att återgå till att bli en gammal utdelningsinvesterare som jag förstår att du var från början.
  Med vänlig hälsning
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ulf,
   Tack för din kommentar. Jag är lite osäker på hur du menar men antar att du syftar till att jag numera har en del indexinvesteringar? Jag har fullt fokus på investeringar som pyntar utdelning men har tagit in en del indexfonder för att sänka risken. Risken att jag gör misstag i min analys eller att något oförutsett händer. Jag placerar främst i utdelningsbolag. Om man tar Skanska som exempel så är det ett fint utdelningsbolag med stadigt stigande utdelning under en lång period.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Men Skanska har inget bakomliggande värde. Dom har bara en byggrörelse som plötsligt kan bli utan jobb eller räknar grymt fel på ett projek. Axfood har heller inte något bakomliggande värde. Visserligen behöver folk äta men en konkurrent kan plötsligt slå ut hela deras marginal. Jämför ett bolag med bra hyresfastigheter i bra lägen. Kan inte folk betala hyran gör kommunen det. Värdet ökar med minst inflationen.
   Ulf

   Radera
  3. Tjena Ulf,
   Japp, jag håller med dig. Fastigheter är exceptionellt bra i denna aspekt. De är beständiga och livsnödvändiga. Hotet mot dem är finansiell risk varpå bolagen med starka finanser är att föredra. En av anledningarna till att jag är så förtjust i fastighetsbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. OK, om börsen faller går även dessa aktier ner. Men dom borde egentligen stiga i en lågkonjunktur då rent teoretiskt drift- och underhållskostnader minskar medan hyrorna fortfarande stiger. Det här påfundet för några år sedan att den teoretiska värdeförändringen på en fastighet skall ingå i balansräkningen (!) är ju absurt.
   Ulf

   Radera
  5. Skall naturligtvis vara i resultaträkningen.
   Ulf

   Radera
 6. Grattis till ett fint år!

  Må avkastningen vara med dig även 2018 och framåt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FF,
   Stort tack för det och det samma till dig =)

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...