Du vill spara på börsen men är rädd för risken


Börsen ger bäst avkastning på lång sikt har du kanske hört men du kanske också har hört om den sura utvecklingen H&M-aktien bjudit på.
Kanske är du sugen på att investera i någon av de stora bankerna men kan inte bestämma dig för vilken.

Det finns många anledningar att investera i index på lång sikt och medan statistik visar att ytterst få av oss slår index på lång sikt kan man hitta anledningar att investera i enskilda aktier.
Att investera i index är inte bara smart på grund av att statistiken talar för att det kommer ge dig den bästa avkastningen. Det är enkelt och bekymmersfritt också.

Om man investerar direkt i aktier är man utsatt för en större risk att gå på en mina genom att äga aktier som presterar dåligt. Den som ägt H&M de senaste åren kan vittna om det, aktien har backat rejält medan index stigit. H&M ingår i OMXS30* där det väger kring 6-7 procent och man får exponering i bolaget om man investerar i index.

Bankfunderingen jag nämnde som exempel då?
Ja du kanske är sugen på att investera i någon av storbankerna men har svårt att avgöra vilken du skall välja. I OMXS30 väger bankerna kring 30 procent och ger dig en rejäl exponering utan att du behöver välja vilken som är bäst osv. På gott och på ont får man en stor exponering i bank via OMXS30.

Nu är ju bankerna och "surdegar" bara exempel på varför indexinvestering kan vara en bra komponent i ditt långsiktiga spar. Enkelheten är ju en väl så god anledning också att investera i index. Man kan med gott samvete investera i index utan att vara insatt i börsen. Ett effektivt sätt är att köpa regelbundet, varje månad i ur och skur köpa mer. På lång sikt blir det till stora belopp då ränta på ränta ger under för avkastningen ju mer tid man ger den.

Man kan välja att lägga allt börsspar i indexfonder eller låta det vara en del av en börsexponering på lång sikt. Det är ett smart, bekymmersfritt och effektivt sätt att få god avkastning på lång sikt. Är du sugen på avkastningen men osäker på hur eller vad du skall investera i på börsen så är indexfonder ett utmärkt val. Undvik inte börsen för att du tycker det verkar svårt eller är rädd för bottennapp som H&M. Indexfonder är din lösning.

Avanza erbjuder en indexfond helt fri från avgifter.
Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Xact erbjuder en börshandlad indexfond med 0,1 procent avgift.
Länk till Xact OMXS30 hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Läs mer: För ännu bredare riskspridning är en globalfond ett intressant alternativ. Läs om globalfonden jag valt att investera i.

*OMXS30 är ett index med de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

1 kommentar:

  1. Ja, indexfonder, eller breda globala fonder, är väldigt bra på många sätt, men om man av samvetsskäl vill undvika att vara delaktig i bolag som sysslar med vapen, tobak, hasardspel eller våldsam underhållning begränsas urvalet av fonder väsentligt. Inte ens s.k "etiska", "hållbara" eller numera även "svanenmärkta" fonder är alla gånger helt rena från sådant. Många gånger anser man att omsättning på vapen upp till 5% är OK. Varför skulle det vara det i en "etisk" fond? Så fonderna kan undvika Saab men istället använda en bulvan som Investor för att indirekt äga dem ändå (Saab är ett av Investors "kärninnehav" och de är huvudägare i Saab). Ställer till med problem för alla som inte har ett amoraliskt förhållande till investeringar.

    /Alex

    SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...