onsdag, december 20, 2017

Carnegie Strategifond


Carnegie Strategifond är en aktivt förvaltad så kallad blandfond. Innebörden av blandfond är att den innehåller både aktier och obligationer (ränteplaceringar). Andelen aktier/obligationer i fonden varierar över tid baserat på förvaltarens marknadssyn. Obligationer är mindre riskfyllda än aktier men har heller inte lika stor avkastningspotential.
Fonden har en fantastiskt fin historik med mycket god avkastning på kort som lång sikt. Man kan bryta ut många olika tidsperioder så som 1 år, 3 år, 10 år osv och fonden har presterat god avkastning till lägre risk.
Det här med risk är intressant för vi vill ju alla ha god avkastning men många av oss vill heller inte ta stora risker. Den goda avkastningen som den här fonden presterat till den förhållandevis låga risken de tar, ja det är riktigt bra.
Carnegie Strategifond innebär avsevärt lägre risk än börsplaceringar som aktier eller rena aktiefonder. Anledningen till detta är just att de utöver aktier har en del ränteplaceringar. De placerar i aktier med bra direktavkastning och sådana som grupp utesluter mer riskfyllda placeringar. Just nu är fördelningen mellan aktier och obligationer helt jämn i fonden (baserat på månadsrapport för november 2017).

Fondavgiften är 1,5 procent.
Order innan kl 13:00 ger avslut samma dag. Köpet syns på kontot dagen efter.
Förvaltare: John Strömgren
Morningstar rating. Maximala 5/5 stjärnor.
Antal ägare hos Avanza: 5718 st

Fonden är ett alternativ för den som vill hålla nere risken. Om man tex skall använda kapitalet inom några år är det en god ide att hålla nere risken och inte vara 100 procent exponerad mot börsen. Man kan ha åsikter om fondavgiften på 1,5 procent men sett till vad man får är fonden värd sin avgift. Den är aktivt förvaltad och den har bra historik och en väl fungerande strategi.

Länk till Carnegie Strategifond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko.

  Först vill jag tacka för en grymt bra blog. Min inspirationskälla #1 :)

  För att fortsätta tidigare diskussion gällande Strategi vs Srategy fonden. Strategy verkar handlas med 1.1% avgift hos iaf Nordnet, Avanza och Nordea, så visst är det en rabatt att gå via dessa ÅF.

  De har olika Morningstar stjärnor (5 vs 4) men annars så består Strategy till 99,4% utav just Strategi fonden. Men anser du att Strategi fonden trots detta, är att föredra?

  mvh
  /Antonios

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Antonios,
   Jag har luskat i det där och uppgifterna om 1,1% är felaktiga. Avgiften är i princip identisk för Strategy-fonden. Jag skrev om det nyligen. http://petrusko.blogspot.se/2017/12/fa-rabatt-pa-carnegie-strategifond.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ah ok. Jag missade det. Tack
   Mvh
   Antonios

   Radera
 2. Är detta annons? Avanza zero gav bättre resultat under 10år till noll kostnad.Så det måste vara reklam ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Avanza Zero är en aktiefond vilket är en annan sorts placering med högre risk. Lustigt resonemang du för. Du kan nämna en annan sorts placering som avkastat bättre därför är det reklam =)

   Nej, det här är inte reklam.
   Avanza Zero skall avkasta bättre än Carnegie Strategifond i goda tider då det är en fond med 100% aktier. Carnegie Strategifond är som sagt en blandfond som även innehåller ränteplaceringar.

   Bitcoin är en än mer riskfylld placering och har avkastat bättre än Avanza Zero.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag skrev om 10 år d hade vi goda och mindre goda tider trotts detta avkastat Avanza zero mycket bättre varför då välja superdyr fond. Självklart blir Carnegie glad om nya kunder kommer

  SvaraRadera
 4. Tycker du att denna fonden från Carnegie är ett bättre val än Swedbank Robur Access Mix som du skrivit om tidigare? Eller bör man ha en del pengar i båda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Utmärkt fråga. Det beror lite på vad man eftersöker i investeringen. Swedbank Robur Access Mix har lägre risk då den alltid har 50/50 aktier/ränteplaceringar och då den har fler innehav till skillnad mot Carnegie Strategifond som har en fokuserad portfölj med få innehav.

   De åren börsen har gått dåligt har Swedbankfonden inte backat alls lika mycket som börsindex eller Carnegie Strategifond. Exvis backade Carnegie Strategifond 13,4% år 2011 medan Swedbankfonden bara backade 3,1 procent.

   Samtidigt stiger ju inte Swedbankfonden lika mycket när börsen går bra. LÄgre risk och stadigare utveckling över tid till kostnad på potential då som alltid när man sänker risk.

   Jag värdesätter den lägre risken i Swedbank Robur Access Mix och äger den.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. 1.5% känns dyrt för en blandfond. På sikt torde 50% billig indexfond och 50% räntefond rimligen ge högre avkastning?

  SvaraRadera