torsdag, oktober 26, 2017

Wallenstam delårsrapport 9 mån 2017

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Hans Wallenstam presenterar rapporten för bolaget som bär hans namn och ger en inblick i affärsmodellen samt det i media omdiskuterade beslutet att konvertera Orangeriet till hyresrätter.

Det är som väntat en odramatisk rapport från Wallenstam, resultat osv tickar på stadigt. Bolaget har en fin historik av stadigt stigande resultat och värdetillväxt.
Det långsiktiga substansvärdet är cirka 75 kronor vilket är en krona upp från Q2-rapporten.
Förvaltningsresultatet ökade 10 procent de första 9 månaderna och hyresintäkterna steg med 5 procent.

Jag tycker att du skall ta dig tid att kolla på den här videon. VD Hans Wallenstam förklarar och berättar med dig som aktieägare i åtanke. Ungefär 6 minuter lång och det är mycket bra information  för aktieägare i Wallenstam.

Länk till Wallenstam hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko
  Läser din intressanta blog ofta. Vad är dina tankar om pref aktier i fastighetssektorn som nu också börjar ta styrk av den allmänna oron för bostadsmarknaden? Att aktier i bolag som har direktexponering (Oscar, ALM) har rasat är ju inte så märkligt utan jag tänker framförallt på andra aktier såsom Klövern, Corem och akelius som också tagit en del stryk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Morgan,
   Jag är inte det minsta orolig för Klövern, Corem och Akelius nu. Deras verksamhet påverkas inte av bostadsrättshysterin som råder just nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej
   Tack för ditt svar. Kanske rent av läge att öka innehaven om det fortsätter ner mao?
   Tycker själv att direktavkastningen i vissa preffar blivit lite väl låg (under 6% i tex akelius) och att en liten korrektion därför inte var helt oväntad av den anledningen.

   Radera
 2. Tycker ALM pref ser väldigt attraktiv ut nu risk/reward.
  Kan inte se någon större risk för att de ställer in utdelningen.
  Vet att du sålde av ditt innehav för ALM pga för hög risk.

  Hur ser du på risken för inställd utdelning på preffen.
  En annan notering är att preffen fallit mer än stamaktien senaste dagarna vilket förvånar då risken torde vara högre i stamaktien.
  Tack för en läsvärd blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   På en vecka har ALM stamaktie backat kring 20% medan preffen backat cirka 13%. På en månad är gapet mellan de två ännu större. ALM tog nyligen in bortåt 200 miljoner kr i en NE för att stärka sin finansiella ställning. Det är ju positivt. Negativt är att bolaget ändå är i svagt finansiellt skick och känsligt för en sådan här inbromsning på bostadsrättsmarknaden.

   Det är hög risk i Alm Equity.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Helt rätt i att risken har ökat på senare tid, tycker dock att preffen ser ok ut med tanke på utdelningen i dagsläget dock inget tyngre innehav. Håller mig dock borta från stamaktien.

  Med vänlig hälsning
  Martin

  SvaraRadera
 4. Preffarna har verkligen inte levt upp till sitt rykte som tråkaktier senaste tiden. Först fick vi ett, enligt min mening, omotiverat kurslyft för några veckor sedan. Kanske utlöst av att Balders preffar löstes in 3 Mdr sökte nya hamnar. Hur som helst blev många preffar lite för dyra mtp andra placeringsalternativ.

  Efter det kom denna bostadsskräck som smittat ned allting i sektorn. Just pga att kurserna gått upp så mycket tror jag vi fick lite av en krasch i preffarna som började med normal vinsthemtagning och sen spred sig till rena skräcken. Just nu verkar det ha lugnat ned sig och Akelius handlas för runt 328 kr efter att ha gått från 340 kr till 317 kr på några få dagar. 328 kr är ett helt OK pris med mtp den relativt låga risken och en inlösenkurs på 330 fr.o.m. 2024.

  Oscar Properties är dock lite farligare eftersom det är ett bolag som kan få finansieringsproblem och då ska naturligtvis räntan på preffarna justeras upp kraftigt, vilket också skett. Kanske är den fortfarande för dyr? Det beror helt på hur marknaden utvecklar sig för OP och hur de klarar att hantera situationen rent finansiellt.

  Jag ägde lite OP Preffar tidigare men sålde i augusti för 279 kr när det började komma rapporter om svalare bostadsmarknad. Sen gick kursen upp till 290 kr och då kände jag mig som en klantskalle som oroat sig i onödan. Just nu handlas den runt hundralappen lägre så då känns det ganska bra att ha sålt.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investormannen
   Delar din analys i stora drag, dock tycker jag fortfarande att de flesta preffar är lite dyra. Inte så dyra att jag säljer av mina innehav men jag köper heller inget nytt.

   OP skulle jag inte ta i med tång just nu då jag bedömer risken som extremt hög, framförallt pga alla negativa skriverier. Den negativa rapporteringen kan i sig mycket väl leda till att bolaget på sikt inte överlever då folk helt enkelt inte vågar köpa deras bostäder, ungefär som en Bank Run.

   Om det lugnar ner sig så kan man säkert göra en bra affär på OP dock men som sagt, för mycket risk för min egen nattsömn.

   Radera
 5. Tja petrusko!
  Läser också din blogg dagligen och kommer ihåg ditt inlägg om skistar när kursen låg på ca 200 kr. Nu har den dippat väldigt mycket och undrar hur du ställer dig kring det. Blir det mer köp nu? :)

  SvaraRadera
 6. Borde inte K2A tillhöra de bra preffarna? Vad jag vet så är det studentlägenheter och hyreslägenheter som dom jobbar med. Känns inte som någon större efterfrågebrist på dessa?

  SvaraRadera