Balder löser in preff. Datum spikat. Ingen mer utd

Idag meddelade Balder att de fått in kapital via obligationer som aviserat och utlyste en extra bolagsstämma för att besluta att preferensaktien skall lösas in.

Sista dag för handel med preffen är 5/10.
Avstämningsdag är 9/10
Och utbetalning av inlösenbeloppet om 350 kronor sker 12/10.

Inlösen sker alltså före utdelningen som var planerad senare i oktober och man erhåller inte denna. 350 kronor är det man får, inte mer inte mindre. Bolaget var förutseende kring att detta kan skapa frågor och var mycket tydliga kring frågan i sitt pressmeddelande.

Jag tidigare skrivit om detta med innestående belopp och förklarat att det inte har med belopp mellan utdelningar i anslutning till inlösen utan att dess innebörd handlar om utdelningar som blivit försenade, som bolaget inte lyckats betala ut.

26 kommentarer:

 1. Jäla skit, bara inte Akelius också kommer på att de vill hitta en bättre finansieringslösning nu när Balder tycker sig gjort det.

  Jag misstänker att det finns risk för det. Vad ska då ersätta dessa pålitliga utdelare hmmmmm....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena drommaren,
   Akelius lär dröja fler år om det skulle bli aktuellt eftersom deras inlösenkurs är i form av en trappa. Exaka regler kring det finns i mitt inlägg om inlösen för preffar men jag har för mig det är år 2025 som inlösenkursen är som lägst i Akelius.
   Det vore mycket underligt om de löser in den innan dess.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad tänker du placera pengarna i som du får ut från balder preff?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag fördelar ut dem på övriga innehav samt så kollar jag på några ETFer från Blackrock. BME, BLE och FRA.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Många letar efter andra fastighetspreffar att trycka in Balder-pengarna i. Det har gjort att kurserna gått upp och de kommer antagligen att fortsätta stiga fram till mitten av oktober.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kanaljen,
   Det är mycket pengar som skall omplaceras från Balder pref och jag håller med om att man redan nu tycks se ett större tryck på övriga preffar som fått dem stiga något.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. en del hävdar att oktoberutdelningen får man också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Då har de inte läst Balders pressmeddelande där det står i klartext att ingen utdelning betalas ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Inlösen är den 9 dvs efter utdelning. Att aktien inte handlas 6-7-8 kvittar. Du ger fel råd till dina läsare som går miste om 17%+ års räknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Landor Malar,
   Tack för din kommentar. Balder skriver klart och tydligt i sitt pressmeddelande att ingen utdelning kommer betalas ut.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Avstämnings dag för utdelning är den 9/10. utdelnings dag 13/10.
   Balders pressmeddelande
   "Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att avstämningsdag för inlösen av preferensaktierna ska vara måndagen den 9 oktober 2017. Preferensaktierna kommer därför inte vara berättigade att erhålla någon ytterligare vinstutdelning. Det finns inte heller något s.k. innestående belopp som avser utdelningar som ännu inte har blivit utbetalda avseende tidigare avstämningsdagar för utdelning"
   Känns som en blåsning :(

   Radera
 6. Klövern har lösenpris på 500 kr så den är nog att betrakta som en "evig" preff. Hemfosa och Akelius har fallande lösenpriser, så det känns osannolikt att någon lösen väntar där närmaste åren. Fast Partner ligger rätt nära sitt lösenpris på 350 kr och där spekuleras idag om att de kan gå samma väg som Balder. Se:

  https://www.avanza.se/placera/ovriga-nyheter/2017/09/01/fastpartner-fastpartner-preferensaktie-starka-nyckeltal.html

  Mot det talar att S O Johansson har själv sagt i någon intervju att prefferna nog är att betrakta som eviga. Jag tror dock att situationen kan ha ändrats. Preffarna uppstod för att det blev ett glapp mellan vad fastighetsbolagen ville ta in i kapital och vad bankerna ville låna ut. En stor del av glappet täcktes av företagsobligationer, en marknad som exploderat senaste åren.

  Nu vill allt fler fastighetsbolag bädda för lite tuffare tider, med risk för högre räntor och förändrade skatteregler där räntor inte kommer att bli fullt avdragsgilla för alla företag, och då används en större del av det löpande överskottet till att sänka belåningen. Då blir också ratingen bättre, och helt plötsligt går det att som Balder ta upp nya obligationslån och lösa preffarna i förtid och sänka kostnaderna.

  Ska bli intressant att följa detta i resten av marknaden. Försvinner de mest attraktiva preffarna en efter en, så är det inte osannolikt att de mindre kreditvärdiga preffarna handlas upp. Då blir det ännu viktigare att räkna på bolagets soliditet och stabilitet.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investormannen,
   Ja Klövern väntar in i döden innan de löser in sin preff för 500 kronor. Jag har skrivit om det tidigare att om de vill bli av med sin preff så blir det ett utraget scenario med köp över börs och ev andra erbjudanden som tex Sagax gjorde. När det knappt finns några Klövern pref kvar utestående då gör de isf inlösen.

   Att S O Johansson löser in preffen i Fast Partner inom ett antal år har jag i tanken.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Det finns 10 milj. Balder preffar så det gör att 3,5 miljarder skall placeras om. Efter början av feb. 2018 kommer SAS troligen att lösa in sin preff vilket gör att ytterligare 3,7 miljarder skall placeras om. Det är väl inte alltför vågad gissning att vi får se stigande kurser på preffar? Tror att merparten av ägarna vill ha fix och hög utdelning som preffar ger (det är ju därför de har köpt Balder & SAS preffar), vilket gör att pengarna kommer att hamna i andra preffar.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Ja det är mycket pengar som skall hitta nytt hem.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Själv köper jag H%M för pengarna från Balder större chans till uppgång samt ok utdelning 2 gånger om året.

  SvaraRadera
 9. Hur ser det ut efter denna manövern, jag antar att det blir billigare för Balder framöver. har dem någon uttalad strategi kring utdelning för B aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erik Sellin på Balder har uttalat att de inte betalar någon utdelning så länge de kan göra bra fastighetsaffärer och växa kapitalet den vägen. Ingen utdelning att vänta i Balders stamaktier alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för infon, och tack för en fantastiskt inspirerande blogg, keep it up!

   Radera
  3. Det finns ju ett begränsat antal alternativ att använda ett löpande överskott:

   1. Återinvestera i verksamheten. För Balder och andra fastighetsbolag kan det innebära allt från investeringar i befintliga fastigheter till köp av fler fastigheter.

   2. Minska belåningen. Har redan skett, och jag misstänker att hela branschen långsiktigt kommer att sänka sin belåning till mer internationella nivåer.

   3. Köpa tillbaka aktier från marknaden. Det gör numera Klövern och deras substansrabatt har krympt kraftigt sedan de började med det. Kanske vore något för andra bolag med stor rabatt att överväga. Balders rabatt är dock inte så stor, så det är nog inte aktuellt.

   4. Betala utdelning vilket är det klassiska sättet att ersätta ägarna. Valet mellan att betala utdelning och återköp av aktier har många aspekter. Klövern gör bägge medan Balder gör ingendera. Ändå så klarar Klövern löpande att investera i nya projekt och verkar vara inne i en förändring av bolaget till högre kvalitet och bättre lägen. (Det ska f ö bli intressant att se Klöverns nästa rapport, hur många aktier de verkligen har köpt på marknaden.) Nu har Klövern högre löpande avkastning på sina fastigheter än Balder (som numera är betydligt "tråkigare" och "tryggare" än de var för några år sen beroende bl.a. på köpet av det finska bostadsbolaget Sato.)

   Har jag missat något ytterligare alternativ?

   Mvh Mattias

   Radera
 10. Petrusko, någon kommentar på att Erik Selin köpte preferensaktier för ca 50 miljoner innan sommaren och sen växlar in dem några månader senare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte kollat på den nu men vill minnas att det var för privat räkning han köpte dem och man får utgå från att han inget visste då. Att inlösen inte var planerad då alltså.
   Man kan ju spekulera kring det där men det är förhållandevis fickludd för honom så man kan nog enkom av den anledningen avfärda att han skulle gjort affären i vetskap om inlösen.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko, jag funderar på att skaffa några olika preffar. Pengarna som ska användas är pengar jag idag har i Spiltan Räntefond och är pengar till en ev insats (en mindre del iaf). Är det på tok för våghalsigt på kanske ett års sikt? Vilka skulle du rekommendera oavsett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Småspararen,
   Det vore galet att investera i preffar på ett års sikt för pengar som ev skall gå till en insats. Preffar kan backa bortåt 20 % på den tiden. Är det en risk du är villig att ta? Det är tex bara lite drygt ett år sedan Akelius handlades långt under 300kr och Klövern bara en bit över 250 spänn.

   Näe bankkonto är vettigt. Sbab ger kring 0.6% och Akelius bankkonto över 1% har jag för mig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har aldrig ägt preferensaktier så det är bra att få lite input från nån med erfarenhet. Det handlar om drygt 10 % av det vi sparat hittills så det är ju inte hela beloppet, men det är nog allt för våghalsigt som som sagt. Vi har ungefär 60 % i fonderna Spiltan Högräntefond, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond. Resten finns hos Avida som ger 0,9 %.

   Radera
 12. Mycket bra info! Aldrig varit med om preffar som löses in men jag äger balder :D

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...