Xact högutdelande ETF. Nordic High Dividend Low Volatility

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Det här är en börshandlad fond och sådana kan till skillnad mot vanliga fonder pynta cash utdelning och det gör den här. Det fullständiga namnet är: XACT Nordic High Dividend Low Volatility. Fondens inriktning är nordiska utdelningsaktier med låg volatilitet. Med låg volatilitet menas att de inte rör sig kursmässigt lika starkt som övriga börsen. En jämnare resa uppåt med andra ord. Jämnare resa uppåt säger jag för börsen går upp på lång sikt. Xact är ett svenskt fondbolag och fonden handlas i svenska kronor på börsen. Lämplig att äga i ett Investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.
Det här är en indexfond och den följer indexet: SHBNSB50. Det är ett index som Handelsbanken levererar och det är 50 nordiska utdelningsbolag.
Så här skriver Xact själva om fondens inriktning:

"Med XACT Högutdelande får du tillgång till en korg av utdelande nordiska bolag som uppvisat låg volatilitet i aktien (risk). Strategin är en så kallad smart beta strategi som historiskt givit en högre avkastning jämfört med ett traditionellt marknadsviktat nordiskt index." 

Här kommer en bild med de största innehaven:

Jag tycker det är väldigt fina innehav i fonden och jag gillar att den består av 50 stycken olika aktier, det ger en god riskspridning.

Lite stats för fonden:

Fondavgift: 0,3 procent
Utdelning: En gång per år betalas normalt i maj. (Första utdelning betalas våren 2018)
Direktavkastning: Ambition att dela ut erhållna utdelningar. Kring 4 procent i dagsläget kanske.
Antal innehav: 50 stycken
Fondförmögenhet: 200 miljoner kronor vid start. 100 kronor per aktie är startkurs och NAV*.
Länk till fonden hos Avanza (affiliatelänk).

*NAV står för Net Asset Value och betyder i runda slängar värde per aktie, summan av fondens tillgångar.

Jag har varit i kontakt med Xact som meddelar att ambitionen är att distribuera vidare alla erhållna utdelningar. Av det drar jag slutsatsen att utdelningen torde stiga över tid i den här likt den gör för börsen.

Så här hanteras den utländska källskatten för fonden. Länk till mitt inlägg med info.

44 kommentarer:

 1. Tack för tipset Petrusko! Blir nog lägga lite utdelning där :)
  Crille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Crille,
   Samma här. Den här skall jag köpa.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är denna fond lämplig att investera i som ett kärninnehav i en ny utdelningsportfölj ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Det tycker jag är en god ide. Den ger hygglig direktavkastning och den ger samtidigt bra riskspridning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kommer du slå till på denna och vad är din långsiktiga plan med ETF? Kärninnehav? Ersätta Xacts andra utdelande ETF eller vara ett komplement?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Den här skall jag äga. Jag kommer ha den parallellt med den andra utdelande fonden från Xact. Även om vissa innehav är gemensamma så är det två olika index de följer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Är detta något du överväger att ta in i portföljen? Och, går den att jämföra med Xact OMXSB Utd? Vill minnas att du tyckte det var lite irriterande med Xact OMXSB Utd, att inte veta hur mycket utdelningen kommer landa på varje år. Den här börshandlade fonden fungerar på samma sätt eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestudenten,
   Ja den här skall jag ha. Jag kommer äga den parallellt med Xact OMXSB Utd som följer ett annat index. Jag har varit i kontakt med Xact som meddelar att ambitionen är att distribuera vidare erhållna utdelningar i den här fonden. Det ger viss förutsägbarhet.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej! Har väntat på denna också, jättefint innehav. Men blev lite konfunderad när du skriver att den är "Lämplig att äga i ett ISK".

  Hade tänkt plocka in denna till dottern i hennes KF, är det "olämpligt"?

  Tacksam för svar, ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   sorry att jag var otydlig och tack för din kommentar. Jag har uppdaterat inlägget nu och lagt till att den passar utmärkt även i en kapitalförsäkring. PRecis lika bra i ISK som i KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vad har du för tankar om fondens kursutveckling? Är detta i första hand en utdelningsinvestering eller är det både och?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här bör vara både och. Den bör stiga kursmässigt på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. ser trevlig ut, lite tveksam till att fonden har Telia som innehav men annars ser det ju bra ut. Skulle nog gärna sett man har utdelning mer än engång per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja med så många innehav finns det alltid något man inte är direkt förtjust i. Visst hade det varit kul med utdelning oftare =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Väldigt intressant. För mig som precis är i startgroparna att påbörja att bygga upp min utdelningsportfölj måste detta vara ett perfekt alternativ till att istället köpa innehaven individuellt? Innehaven i XACTs börshandlade fond skiljer ju inte jättemycket gentemot innehaven som man ser hos utdelningsbloggarna. Sen kan man ju krydda med innehav som inte återfinns i XACTs börshandlade fond, t.ex. Cloetta, Kopparbergs etc.. Enda nackdelen är ju den årliga avgiften men det får man ju "igen" på ett sett, då man bara betalar courtage en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik,
   Jag gillar fonder och tror det är en mycket god ide att satsa stort på breda fonder som en bas i portföljen. Det håller risken på en rimlig nivå samtidigt som man har god potential.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej!
  Denna nya ihop med XACT OMXSB Utd gör att man
  får både bra riskspridning OCH utdelning.
  Man behöver ju inte göra det svårare än så!!
  (men det gör man ändå...)
  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jojje,
   Hehe, faktiskt. Svårare än så behöver det inte vara. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Kan inte hittade den på Avanza än? När dyker den upp där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns där, den heter: XACT High Div Low Vol

   Radera
 11. Tjenare!
  Som ny i gamet så blir jag fundersam, varför äga aktier överhuvudtaget när denna fond innehar nästa alla svenska aktier jag vill ha? Blir det inte lite kaka på kaka och ha tex Castellum och Investor om man ska ha XACT Nordic High Dividend Low Volatility också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Jo det blir kaka på kaka men av olika anledningar kan man vilja ha en tyngre vikt i något och då behöver man köpa det separat. Om du tycker Castellum är jättebra och tror mycket på dem så är ju inte ett par procent viktning i fonden vad du nöjer dig med kanske.

   BEror helt på vad man har för strategi osv. Att enbart satsa på indexfonder är en smart strategi som lär ge bättre avkastning än många som kör stockpicking.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Vilken kommer bli din "primära" ETF, denna eller XACT OMXSB Utd? Eller kommer du vikta dem lika?

  SvaraRadera
 13. Hej Petrusko!

  Jag läst din blogg ett bra tag nu och tycker att den är suverän. Jag har insett att jag saknar både tid, intresse och kunskap för att gå all-in på aktier. Just nu har jag en fördelning på 60/30/10 fonder/aktier/likvider och tänkte fortsätta att vikta mitt innehav på det sättet även i framtiden.

  Jag är lite nyfiken på hur du skulle sätta samman en fondportfölj om du hade samma strategi som mig? Jag är 35 år idag och siktar på att spara en relativt stor del av min inkomst i ca 20 år för att då trappa ner eller gå i pension.

  Min fondportfölj ser ut så här just nu:

  45% Länsförsäkringar Global Indexnära
  20% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  15% Didner & Gerge Small & Microcap
  15% SPP Aktiefond USA
  05% Swedbank Robur Access Asien

  Du får gärna kommentera innehavet, eller ännu hellre, komma med ett inlägg på hur din fondstrategi skulle se ut :). Kanske komplettera med den här Xact ETF:en?

  / Rasmus

  SvaraRadera
 14. Vad är brytdatum för när man behöver äga för att få utdelningen?

  SvaraRadera
 15. Man kan undra om fonden lyckas få tillbaka källskatten fullt ut för de utländska innehavens utdelningar.
  Vet du?
  /Mikael

  SvaraRadera
 16. Peak utdelning skulle jag vilja påstå nu när det ploppar upp sådana produkter som svampar ur jorden. Fonder som dumköper samma sorts bolag i princip oberoende av värdering kommer ge smashläge för rejäl korrektion, då många kommer bränna sig riktigt mycket framöver. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 17. Förstår inte hur de ska kunna lyckas slå index med högutdelare med låg volatilitet? Jag sparar själv i utdelningsaktier men det är en motsättning att slå index eftersom det ofta är ganska mogna företag som växer långsammare än tiotaggare.

  Risken är ju att de får enfastighetsaktier och preffar som allt annat lika har låg volatilitet. Inget ont om det men slå index tror jag inte är klokt att sälja det med.

  SvaraRadera
 18. Är förvånad över entusiasmen över denna ETF. Är det utdelnings stategin och utdelningen som får folk att "gå igång"?
  Index investering i sig är ett bra sätt att sprida riskerna men i detta fall kostar det årligen 0.3%.
  I mitt fall fortsätter jag med billigare index fonder/etf och direkt invsesteringar i aktier.
  /Kalle

  SvaraRadera
 19. Eftersom jag är en utdelnings jägare så köpte jag på mig ett gäng direkt den 6e. Detta ska bli en kul resa att följa��

  SvaraRadera
 20. Hej!
  En fråga om denna fond och börshandlade fonder i allmänhet.
  Bestäms värdet av(Vad du betalar för 1 stycke fond) underliggande bolags börsvärde eller vad folk är beredda på att betala för att äga en del i denna fond?
  Tänker om det tex skulle kunna bli en petrusko effekt vid liknande lanseringar att den stiger mer än egentliga värdet i början för folk gärna vill ha en del om du förstår hur jag menar!
  Tack för en intressant blogg!
  Mvh Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle,
   Man betalar priset av värdet på fonden också kallat NAV. Handelsbanken är market maker och säkerställer att man kan köpa och sälja i linje med NAV. I USA finns det stängda ETFer även kallade CEF där är det annorlunda och marknadspris råder. Tillgång efterfrågan alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Hej Petrusko,

  Tack för en bra blogg.
  Jag blev sugen på att äga fonden och började fundera. Men suget avtog snabbt efter att jag knappade in 0,003/0,04 på miniräknaren. Alltså fondavgiften genom en förväntad årlig utdelning. Att Xact ska få 7,5 % av min utdelning stör mig och jag har svårt att motivera ett köp. Hur resonerar du kring det?

  Jag är införstådd i att siffrorna är högst ungefärliga eftersom den förväntade årliga utdelningen bara är en kvalificerad snabb gissning och att den kommer svänga med tiden...

  Återigen, tack för många timmars bra läsning!
  Adam

  SvaraRadera
 22. Hej Petrusko.
  tack för en mycket bra blogg!
  Hur fungerar utdelningen här, kan man köpa fonden i januari nästa år och få lika mycket utdelning som om jag hade köpt den iår?

  MVH
  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Henrik,
   Ja det funkar precis som med en aktie att man kan köpa den dagen innan x datum och få full utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 23. Vi svenskar stoltserar med att vi inte kan räkna. Om jag ser till din tabell är det inget av innehaven som ger mer än 3%, samtidigt ska utdelningen vara 4%. Det luktar alternativ mattematik....Är det SAS preffarna kanske? Hög risk= Hög utdelning./Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Knut,
   Turligt nog är det inte så illa att svenskar inte kan räkna utan snarare så att du gjort en tankevurpa. Jag misstänker att du antagit att ptocentsatsen vid innehaven är dess direktavkastning men det är dess vikt i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 24. Hej!
  Funderar på att börja kopiera lite av dina innehav. Tycker du har en sund inställning och en placeringsfilosofi som tilltalar mig. Timing är det svåra i beslutet, och min fråga till dig är vilka av dina innehav tycker du man ska köpa idag? Investor har jag redan köpt, då värderingen kändes ok. Xact hög o Xact utd kanske??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Att hitta inspiration via andra är rimligt men kopiera inte rakt av. Jag är en stor förespråkare av breda investeringar så som INvestor och indexfonder. De två fonderna från Xact är praktexempel på breda investeringar. Jag gillar de två och kan gott rekommendera att läsa mer om dem. Jag har skrivit en del på min blogg. Sök på petrusko xact så dyker en del upp. Xact har även hygglig info på sin sajt xact.se

   Mvh petrusko

   Radera
 25. Hej,
  Hur kan du ha välja en sån alternativ när den äter ca 7,5% av dina utdelningar/år?

  Jag räknar så här (rätta mig om jag har fel):
  Du investerar 100.000 kr på Xact med 4% utdelning
  Då får du 4000 utdelning
  Fondavgift: 0,3% blir då 300 kr
  Det dras altså 7,5%(!!!) av dina utdelningar per år för att ha en sån fond.
  Andra nackdelar är att:
  - Man får endast en gång per år utdelning, med direkt ägandet kan ha ftg som betalar flera ggr per år
  - Man kan inte välja bort de ftg som du tycker ligger illa till, med direkt ägandet du plockar de som tycker är bäst
  - Inga direkta bilder av utdelningstillväxt

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du har ett konstigt sätt att se på saken men hey, alla kan inte tycka lika. Fonden har presterat mäktigt bra och är värd sin avgift flera gånger om. Den har gjort mos av många aktiva fonder och även flera investmentbolag.

   Gemene man misslyckas i det långa loppet med att slå börsens breda index. Den här smart beta-fonden har god potential att slå börsens index med råge på sikt. Den gör alltså mos av både index och genomsnittlige investeraren.

   Mvh petrusko

   Radera
 26. Tack för bra artikel av fonden. Har du någon koll på hur indexet är framtaget? Vilka parameterar har tagit i beaktande vid urvalet och i vilken utsträckning? Är det 50% volativitet och 50% utdelning? Bara senaste årets utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Michael,
   Det är en uppsättning regler som ryms på många många sidor. Jag har läst det men det är urtråkigt och snårigt. Reglerna kring utdelningen triumfar och ger mer poäng i det system de använder. Det är flera parametrar dock så den går inte bara på den högsta direktavkastningen.

   Jag vill minnas att det eventuellt finns någon form av sammanfattning i dokumentet. I länken nedan har du reglerna/metodiken i ett dokument längst ned.

   https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-High-Dividend-Low-Volatility-Criteria-Index/

   Mvh petrusko

   Radera
 27. Ett tips: Man kan månadsspara courtagefritt i denna och ett antal andra ETF:er hos Nordnet (inte hela deras ETF-utbud). Vid försäljning dras courtage som vanligt men köpen är courtagefria om man gör dem via månadssparande. Man kan ha max 4 olika ETF:er i sitt månadssparande.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...