Jag har gjort misstag, gått på minor aj aj

Jag ägde Kungsleden för många år sedan och länge var den en suverän investering men sedan gick det utför när de fick problem med skatteverket som inte godkände finurliga upplägg för att minimera skatt. Det blev ingen förlust för jag hade så lågt GAV men en sådan här "mina" drar ju ned ens prestation, totalavkastningen.

Ratos ägde jag länge och hade ett galet lågt GAV tills jag köpte mer och mer och mer på kurser kring 90-130 kr på ett ungefär. Under resans gång tappade jag bort mitt riktiga snitt på innehavet men jag är övertygad om att det var en förlust i slutändan, i vart fall exklusive utdelningar. I fallet Ratos kan man säga att jag verkligen gjorde en tabbe. Utöver att jag gick på en mina i form av ett bolag som presterade dåligt så var jag för uthållig. Signalerna fanns där att bolaget under Susannas ledning var dåligt. Andra aktiechattare påpekade att det här har blivit dåligt och borde undvikas. Bekanta sålde långt innan mig då de tappat förtroendet. Jag var oerhört uthållig och resonerade in i det längsta att det är tillfälligt, det kommer repa sig, affärsmodellen håller, Susanna är inte kass.
Om min uthållighet i det långa loppet är dålig eller bra låter jag inte fallet Ratos avgöra, vi får se på sikt. Smärtan hade kunnat bli mindre om man gick ur tidigare.

Ett annat bolag jag haft tålamod med är H&M men här har jag varit mer på min vakt. Aktien har inte varit en "hit" på flera år men det senaste året har den verkligen underpresterat. Jag har under en tid nu minskat mitt innehav och av oro inför rapporten minskade jag i en raskare takt än planerat och så här i efterhand vet man ju att min oro var väl motiverad. Det ter sig osannolikt att H&M tar sitt tillväxtmål under 2017.

Det här är några "minor" jag gått på de senaste 15 åren och många gånger är det nog inte mycket mer som behövs för att man skall misslyckas att slå index över tid. H&M och Ratos är och var två mycket populära aktier mätt i antal ägare. Många småsparare som fått undermålig avkastning alltså.

Indexfonder är ett smart alternativ där man tar bort den här risken jag belyser ovan, att äga bolag som drar ned portföljens avkastning. Äger man aktier bör man tänka på att sprida riskerna över olika bolag och branscher. Jag tycker att man bör ha åtminstone 15 stycken bolag i portföljen för att hålla nere varje bolags enskilda påverkan. Håll koll på risken, var inte för riskvillig eller optimistisk kring din egen förmåga. Tänk på att även om du själv har rätt och gör rätt så kan oförutsägbara saker hända i bolagen du äger.

17 kommentarer:

  1. Ratos och Hennes & Mauritz kommer igen båda bolagen har börjat kavla upp ärmarna...trist att du suttit så länge. Jag är köpare av HM och Ratos till min portfölj och ser gärna att dom fortsätter stampa eftersom jag tänker sitta 10 år och återinvestera. Då lär jag gå plus. Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      Vi hoppas på det. Lycka till!
      Mvh petrusko

      Radera
  2. Köper hellre HM än Castellum i dagsläget på lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Får H&M bara fart igen och ordning på skutan så kommer det nog visa sig att det var bra läge köpa nu. Vi får hoppas på det bästa.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. En bra artikel om utdelningsbolag och hur det kan gå trots bolagen är aristokrater :

    https://seekingalpha.com/article/3901726-fate-49-dividend-aristocrats-early-1990s-may-give-nightmares

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mcdonkey,
      Jag har ej inlogg på seekingalpha varpå jag aldrig klickar in på deras sajt. Jag känner dock till att det finns flera bolag som 1990 var utdelningsaristokrater men inte längre är det så jag kan tänka mig att det är en läsvärd artikel.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Största problemet med indexfonder är ju att dom till största delen består av företag som Hm och Ratos under åren som gått

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena kb,
      ditt resonemang är felaktigt och stämmer heller inte. Dels består inte indexfonder till största delen av HM och Ratos eller bolag som dem vad nu det betyder. Vill man lyfta fram något så är det väl att banker väger tungt i index för att de är flera som är jättestora till börsvärdet mätt. I Index finns det alltid aktier som enskilt går sämre än index men som helhet är index svårslaget.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Du kanske ska uppdatera "min strategi"-fliken, för du tycks ju ha en helt annan syn idag på att "sitta lugn i båten".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdå jag är långsiktig, mer än de flesta. Självklart skall man utvärdera innehaven löpande. Att bara behålla oavsett är inte optimalt. Genom att avyttra Kungsleden har jag erhållit kraftigt bättre avkastning. Jag är ofta lugn i min båt men det behöver ju inte vara svart eller vitt. Sjunker båten måste man inte följa med ända längst ner till den djupaste botten.

      Likt idag så ägde jag för tio år sedan tex H&M, Johnson & Johnson och Axfood. Jag vill tro att jag fortsatt äger dem även om 10 år.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. H&M är fortfarande ett underbart bolag med urstarka finanser, tillväxten och kanske främst vinsttillväxten är dock inte vad den en gång varit. kanske är det inte ett PE 20-30 bolag längre? 15 är kanske mer rimligt när tillväxten inte är lika stark längre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena James,
      Japp, H&M mår ju bra och det är en bra verksamhet men det är ett frågetecken kring tillväxten och därmed vilken värdering de förtjänar. Jag hoppas de får fart på skutan igen och att vi får se nya höjder i aktiekursen inom kort =)

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Indexfonder är ju fördelaktiga att de hjälper oss att sortera bort aktier som vi kanske själva skulle ha behållit när deras andel av index andelsmässigt blir lägre när deras aktiekurser sjunker. På så vis skulle man ha undvikit att sitta med FACIT-aktier för länge när processorerna började slå u deras marknad. Både HM och Ratos utgör ju mindre andel av index idag än vad de gjorde för fem-sex år sedan som ett resultat av deras sjunkande aktiekurser. Hade man ägt index istället hade de automatiskt viktats ned. Jag saknar för egen del den "själ" jag gärna vill ha vid rodret i en indexfond. Även möjligheten till utdelning - men där går det ju att kompensera detta genom XACT OMXSB Utd så mitt argument faller ju där. MEN :-) jag skulle tex gärna framhålla Investor och på sistone även INDU som alternativ till indexfonder. Gillar särskilt Investor där ju pilotskolan gör att de gärna vill prestera väl då det annars kommer svida i skinnet på dem själva utifrån ledningens/styrelsens egna aktieinnehav i aktien. Tror att INDU med Lundberg vid rodret kommer göra en liknande resa som Investor av "Pilotskoleskäl". Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      tack för din kommentar. Visst är de stora investmentbolagen bra, jag gillar dem starkt och tycker de är kalasbra komplement eller ersättare till indexfonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hallå, bra inlägg, många nya på börsen som läser din blogg och får se att även en av sina "förebilder" i denna bransch går på minor.

    Jag gick på en mina som hette fingerprint, efter första vinstvarningen i december behöll jag, för bolaget sa ju att allt skulle bli bra, sålde av ca60% nu senaste vinstvarningen, är rätt ny på börsen så förlusten va inte så stor, fick lära mig tidigt och jobbar nu för att fördela portföljen mer och runt 15-20 bolag i olika branscher att fördela risken på.

    Kör hårt och lycka till i framtiden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Börsjägarcoachen,
      tack för din kommentar. Minorna vi går på är ofta lärorika och formar den investerare vi är och skall bli. Förhoppningsvis kommer både H&Ms och Fingerprints aktiekurs åter inom en inte allt för avlägsen framtid.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Du kanske håller för hårt i långsiktsstrategi? Jag håller helt med Dig att man skall ha många bolag i portföljen. Dels så sprider man risken och dels så får varje bolag några få % av portföljen (om man nu inte väljer att vikta upp det). Det gör att man kan sälja hela innehavet på en gång om bolaget inte utvecklas som man hade hoppats. Ratos har jag aldrig haft och H&M sålde jag förra året strax över 270kr. Att hoppas på att utvecklingen skall vända brukar i många fall vara som att hålla i en sjunkande sten. Alla investerare går på minor, det går knappt att undvika, men säljer man snabbt så bli skadan begränsat. Min erfarenhet är att det är bättre att sälja och investera i annat än att vänta på att utvecklingen i bolaget kanske eventuellt kommer att vända i framtiden.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...