Sagax erbjuder inlösen av preferensaktierErbjudandet omfattar samtliga Sagax preferensaktier.

Deltagande i erbjudandet är frivilligt.

Två alternativ erbjuds:
Alternativ 1: För varje preferensaktie erhålls 1,15 stamaktier av serie D.

Alternativ 1 medför 15 % högre årlig utdelning (2,30 kronor jämfört med 2,00 kronor per år). I förhållande till stängningskurserna den 31 mars 2017 uppgår premien till 1,67 kronor per aktie motsvarande cirka 10 månaders extrautdelning.

 Alternativ 2: För varje preferensaktie erhålls 1,00 stamaktie av serie D samt 4,00 kronor.

Alternativ 2 medför en engångsutbetalning om 4,00 kronor motsvarande 2 års utdelning och därefter oförändrad årlig utdelning (2,00 kronor per år). I förhållande till stängningskurserna den 31 mars 2017 uppgår premien till 1,46 kronor motsvarande cirka 9 månaders extrautdelning.
Inlösenerbjudandet förutsätter erforderliga beslut på årsstämman den 4 maj 2017.

Aktieägare representerande 30 % av antalet aktier och 38 % av antalet röster i Sagax har meddelat att de avser rösta för styrelsens förslag till beslut på årsstämman.

Anmälningsperioden beräknas löpa mellan den 15 maj och den 30 maj 2017.

Så här säger VD David Mindus om dealen i en kort kommentar:

"Erbjudandet är en fortsättning på det arbete som inleddes 2016 genom införandet av stamaktier av serie D. Inlösen av preferensaktierna kommer att stärka Sagax kreditprofil, vilket beräknas sänka koncernens upplåningskostnader och dess finansiella risk.

-  Både Sagax preferensaktier och stamaktier av serie D erhåller en utdelning om 2,00 kronor per år. Preferensaktien erhåller utdelning före stamaktien av serie D, har preferens vid likvidation och rätt till 7,00 % ränta om utdelning skjuts upp. I övrigt är villkoren desamma. Mot bakgrund av att Sagax aldrig skjutit upp utdelning, inte förväntas träda i likvidation och att den sammanlagda utdelningen på preferensaktierna och stamaktierna av serie D endast uppgick till 14 % av förvaltningsresultatet för 2016 bedöms dessa skillnader vara av teknisk, snarare än kommersiell, karaktär.


-  Genomförandet av erbjudandet kommer att öka det totala börsvärdet för stamaktierna av serie D vilket bör bidra till en ökad likviditet. Sagax aktieägare bedöms gynnas av transaktionen oavsett vilket aktieslag som innehas."

6 kommentarer:

 1. Om man nappar på något av dessa erbjudanden, tillkommer courtagekostnader då eller är det ingen sådan kostnad?
  //Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter,
   Det skall vara courtagefritt hos Avanza. Har så varit alla tidigare jag varit med om.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur tänker du göra med dina preffar?

  Mvh Mikael

  SvaraRadera
 3. Hej! Inspirerad av dig, slimis och diverse andra akbloggare, sålde jag därför mina sagax D idag och köpte preffen istället. Jag tror ju beslutet går igenom och på så sätt får jag i slutändan lite fler D aktier...

  Rent allmännt vad tror du om sagax D och preffen? Har något minne av att du ratat dem men kommer inte ihåg varför...
  Mvh JFG

  SvaraRadera
 4. Tjena Petrusko!
  Jag har en liten slurk Sagax Pref i min portfölj. Vilket av de två alternativen anser du är mest fördelaktigt? Eller tycker du man ska sitta kvar med sina preffar?
  Tacksam för svar!
  Mvh
  Peo

  SvaraRadera
 5. Jag kommer hålla kvar mina preffar i Sagax. Vad kommer du göra?

  SvaraRadera

Realty Income höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja sin utdelning flera gånger per år. Detta har de gjort sedan börsnoteringen 199...