Actic gymkedja IPO

Just nu kan kan man teckna aktier i IPOn* i Actic, en av Sveriges största gymkedjor. Erbjudandet sträcker sig till 6/4 men hos Avanza är sista dagen att teckna 4/4 och så blir det för att de i sin tur behöver tiden på sig för att svara de som håller i erbjudandet. Avanza är alltså inte på något sätt delaktig i den här IPOn utan förmedlar bara erbjudandet på sin sajt.

Börsveckan har en artikel i senaste numret och den mynnar ut i en köprek. De tycker det är en rimlig värdering och ser potential framöver.

Jag har tittat lite i prospektet och spontant är det ett intressant bolag. En sak jag stör mig på är att personalkostnaderna har ökat dramatiskt under 2016 då de steg med cirka 26 procent. Samtidigt minskar rörelseresultatet och kassaflödet kraftigt. De gjorde flera förvärv förra året och det spelar in här men jag är ändå inte förtjust i detta utfall.

Något jag är desto mer positiv till är bolagets verksamhet och marknadsutsikterna för den. Det är en konjunkturokänslig verksamhet som växer stadigt över åren, de senaste 10 åren har marknaden växt i snitt kring 2-3 procent per år i Europa. Actic har ytterligare potential i fortsatt konsolidering av marknaden (de köper upp andra gym och aktörer) samt genom att stärka PT-erbjudandet/öka den försäljningen. PT står för Personlig Tränare och en allt mer efterfrågad tjänst. Konkurrenten SATS har en betydligt större andel PT-försäljning och Actic har absolut potential att närma sig dem.

En annan sak jag vill slå ett slag för är urbanisering och demografi. Vi blir mer och mer hälsomedvetna samtidigt som människan lever allt längre. Således ökar antalet potentiella gymkunder av den anledningen allena. Befolkningen koncentreras allt mer i städer och det är just i lite större städer Actic har sina gym. Folk flyttar från Mellerud där Actic inte har något gym för att bosätta sig i Karlstad där Actic nyligen aviserat ett stort förvärv av flera anläggningar.
Actic var 2015 den fjärde största aktören på Svenska marknaden bara växelpengar bakom tvåan och trean. Störst är Fitness24Seven men de är inom räckhåll. Med nya pengar i kistan efter noteringen och med tillgång till kapital på börsen är Actic rustade för fortsatt tillväxt och kanske är de nummer 1 så småningom.

Bolaget har i prospektet en utdelningspolicy som lyder att 30-50 procent av nettoresultatet skall delas ut. Det är rimligt.

Min slutsats: Värderingen verkar rimlig. Bolaget har en bra position på en konjunkturokänslig marknad som växer stadigt. Det här kommer förmodligen inte vara någon raket på lång sikt men kan nog fortsätta tick på stadigt uppåt. Jag gillar verksamheten och jag gillar det här caset. Teckna gör jag ej, jag gör nästan aldrig det vid IPOs men jag kommer bevaka den och kanske köpa framöver om bolaget presterar bra.

*IPO står för Initial Public Offering.

6 kommentarer:

 1. Intressant och vältajmat inlägg Petrusko! Vinstprognosen för Actic 2017 ser rätt rejäl ut. Läste att de beräknar en vinst på 97 miljoner jämfört med 2016 då vinsten blev 35 miljoner på i stort sett samma omsättning. Ska bli intressant om de kan hålla den planen.

  Jag tycker siffrorna ser rätt okej ut och jag tror de blir övertecknade. Jag tecknar en liten post på chans. Säljer nog om de går upp första dagarna.

  SvaraRadera
 2. En liten rättelse. Hos Avanza kan man anmäla sig t.o.m. idag 4/4 kl 23:59 och ingenting annat.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Spelar valet av nätmäklare i detta fallet någon roll för utfallet av ev tilldelning? Tänker som i fallet med engelska skolan där avanza inte fick något jmf nordnet. /Rolph

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det aktuella företaget väljer vilken/vilka banker de samarbetar med och de händerna får förtur. Det känns faktiskt som om Nordnet är lite vassare på IPO:er.

   /Aktiepappa

   Radera
 4. En bra och väl genomarbetad artikel idag tycker jag. Jag delar i mångt o mycket dina åsikter, även om jag ställer mig lite tveksamt till den uthålliga lönsamheten i denna bransch. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Anmälde mig till denna IPO via Avanza, men tilldelningen blev 0 aktier :-(

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...