Målsättning 2015 och tankar inför 2016

Jag brukar sätta några målsättningar för portföljen inför varje år, det kan vara allt från små små saker till större ting. Dessa målsättningar är bara en del i portföljarbetet jag gör och alltså inte hela biffen.

Tiden går fort och snart är 2015 över, en vecka kvar till julafton och jag klurar på vad jag skall ha för mål 2016. Jag har kommit en bit på vägen och det ser inte helt olikt ut 2015.




För 2015 hade jag följande mål:
Öka antalet Castellum med minst 10% Detta såg länge ut att gå i stöpet men med senaste dagarnas nedgång har jag slagit till och ligger på över 10%.  (Bilden ovan visar mina köp i Castellum under året)

Sänka belåningen i kronor räknat Tidigare i år gjorde jag en omstuvning av portföljen och pyntade in en del på belåningen och ligger gott och väl under nivån vid årsskiftet.

Organisk utdelningstillväxt minst 3% Ett långsiktigt mål jag antog i oktober 2014. Jag lade med det i mitt årsmål för att ha fokus på det, det här är viktigt! Jag mäter det genom att "frysa" portfölj och valuta vid årsskiftet och tittar senare kring sommaren vad utfallet blev. För 2015 blev det 3,3% exklusive Fortums extrautdelning.

Just utdelningstillväxten är ett väldigt viktigt nyckeltal för mig, det är en stor värdeskapare på sikt. Inför 2016 har jag riktigt dåliga förutsättningar att ta detta mål då jag har en så stor andel fixed income i portföljen för tillfället (jag fryser portföljen för mätning 31/12). Detta är dock medvetet och jag är beredd på att jag kan hamna under 3% 2016. Jag gjorde en omviktning till fixed income i maj 2015 för att parera en skakig börs. Sedan dess backade index 16% (till och med 11/12). Jag är nu i färd att vikta ned fixed income men kommer inte hinna få ned den tillräckligt innan årsskiftet för att ha riktigt bra förutsättningar att nå 3% utdelningstillväxt.

För 2016 kommer jag rulla vidare målet kring belåning, att sänka den alltså. Jag har en låg belåning men vill ha ned den ytterligare. Målet om utdelningstillväxt är ett stående mål och inget jag kommer ta med igen på mina specifika årsmål.



7 kommentarer:

  1. Vad har du för mål för belåning. Jobbar nämligen själv i motsatt riktning med planen att gå från ca 2% idag till ca: 15% om ett år.

    SvaraRadera
  2. intressant. Har du några mål vad gäller valutaexponering?

    Exempelvis har jag en svensk etf som är i SEK och två andra ETF:er i dollar (finns inte så många etf:er i SEK tyvärr, så då blev det så). Och då är det ju rätt stor viktning mot dollar, och risken att dollarvärdet minskar.

    Hur ser du på detta och är det ett mål som du tar hänsyn till?

    SvaraRadera
  3. Hur menar du med "fryser portföljen"? Du menar att du tittar i backspegeln vad din aktuella portfölj vid nyår hade gett under 2015 och sen jämför du det med exakt samma ger 2016? Dvs om du köper och säljer under 2016 så räknar du på en gammal inaktuell portfölj?

    Själv tycker jag det är mer intressant hur många kr jag får i utdelning varje år. Dvs återinvestering och nysparande är minst lika viktiga som bolagens höjning av utdelningen.

    SvaraRadera
  4. Finns det något riktigt smidigt sätt att räkna ut sin tillväxt annat än att sitta bolag för bolag och räkna ut andel osv?

    SvaraRadera
  5. Hej Miljonären,
    Ja det är precis så jag gör för att följa den organiska utdelningstillväxten. Jag glömde skriva det i inlägget, att det var just den organiska tillväxten det gällde, har uppdaterat inlägget nu.

    Totala utdelningen i kronor som du nämner är ju nice och organisk utdelningstillväxt är en del i detta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej Leif,
    Excel är utmärkt till att följa tillväxt, för enskilda bolag och eller hela din portfölj.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hur mycket utdelning har du fått från 2015 totalt och vad siktar du på att uppnå när 2016 är slut?
    Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...