Avkastningskrav vad är det egentligen?

Analytiker, ekonomitidningar, petrusko och andra i svängen pratar om "avkastningskrav"
Vad menar vi egentligen med detta.

Vi börjar med att bunta ihop aktiesparare, småsparare, banker, institutionella placerare mfl till ett enda kollektiv och kallar det marknaden.

Marknaden söker avkastning till en rimlig risk, den jämför aktieplaceringar med alternativ som tex investering på räntemarknaden i obligationer. Enkelt uttryckt kan man säga att marknaden sätter ett visst pris på risken i börsen jämfört med riskfri ränteplacering. Om exempelvis riskfria räntan är 3% och marknaden har ett pris på risken på börsen om 6% så förväntar sig marknaden alltså att börsen skall avkasta 9%.

Om den riskfria räntan går ned accepterar marknaden en lägre avkastning på börsen. Med samma mekanik som i exemplet ovan och en riskfri ränta om 1% kan alltså marknaden tänka sig att köpa börsen till en väntad avkastning om 7%.

Riskfria räntan + "priset av risken på börsen".

Innebörden av detta är att vid låg ränta accepterar marknaden högre värderingar för alternativen är såpass mycket sämre. Rent teoretiskt bör alltså börsen ha en relativt hög värdering så länge vi har en låg ränta.

Min tro är att vi har låga räntor under en lång tid framöver. Historiskt har avkastningen på börsen varit kring 9-10% per år och nu med superlåg ränta och lägre avkastningskrav så väntar sig marknaden betydligt lägre avkastning än så.

Med riskfri ränta menas placering utan risk och då pratar vi om svenska statsobligationer. Lite lätt förenklat kan vi säga att de ger 0% ränta i dagsläget.

Vissa har redan koll på termen avkastningskrav och vissa har det inte. Hoppas den här förklaringen var till nytta.
Dela det gärna med vänner som ni tror kan ha nytta av det. Som alltid uppskattar jag kommentarer av alla dess slag i kommentarsfältet.

1 kommentar:

  1. Eftersom de flesta småsparare inte tycks värdera ett bolag innan de kastar sig på köpknappen, så undrar jag ifall många ens reflekterat över avkastningskravet? Rent teoretiskt (capm) kan man räkna sig fram till vad det bör vara per bolag. Men, själv har jag alltid sett det där resonemanget som lite för fyrkantigt. Jag har istället bestämt att jag kräver 10% som avkastningskrav (enligt kalkylen, och baserat på vad börsen gett historiskt) för att överväga en investering och den risk det innebär. Risken kan jag sedan finjustera genom olika krav på säkerhetsmarginalen, om det behövs. Skulle ränteläget ändras dramatiskt, ja då kanske jag skulle ändra avkastningskravet.

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...