27% utländsk källskatt på danska utdelningar

I senaste numret av tidningen Aktiespararen är det en artikel om ett antal danska bolag. Jag tyckte det var en intressant och bra artikel men jag tänkte medan jag läste den att det är förmodligen ytterst få som känner till skattesituationen på danska aktier för oss svenskar.

På utdelningen dras det 27% källskatt.

Har man aktierna på vanlig depå så är det 30% totalt som dras på utdelningen, inget konstigt där alltså.

Har man aktierna i ett ISK så dras det 27%! och om allt går vägen kan man kvitta upp till 15% mot schablonintäkten på sitt ISK. Resten upp till 27% är gone.

I en Kapitalförsäkring dras det också 27% skatt på utdelningen från danska bolag men om jag inte fattat fel så är det lugna puckar, man får hela skatten i retur som vanligt (Hos Avanza och Nordnet iaf)

Mer info om utländska aktier i ISK/KF: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

14 kommentarer:

  1. I min tyska aktie behölls 25% (+ ca 0,5% i någon sorts tysk återföreningsavgift).
    Trist med källskatt även om man får tillbaka det sent om sider...
    Norge 15%
    Finland 15%
    USA 15%
    Det är de länder jag har bolag i, skulle var intressant med en mer komplett lista.

    SvaraRadera
  2. Har också fattat det som att avanza fixar källskatten i kf-fallet. Kör allt utländskt i kf, ett skäl är att slippa den här problematiken.

    SvaraRadera
  3. Kan tillägga att även utländska aktier som är noterade på Stockholmsbörsen drabbas av utländskt källskatt, om man har dessa på ISK.
    Trevlig Helg

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. jag betalar nur 15%

    SvaraRadera
  5. Krusse, har du koll på vilka de är?
    ABB, Autoliv, AZN vet jag. Pfizer och Nokia också antar jag... fler?

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Det är inte helt sant, det där. Av en händelse hade jag en del av mitt blygsamma innehav i NOVO via Avanza, och den andra delen via Nordnet. Båda ISKs. Då märkte jag att Nordnet drar 15% skatt på utdelningar, medan Avanza drar de 27% du pratar om.

    Avanza förra året:
    Utländsk Källskatt: -72,41
    Utdelning: 268,19
    72,41/268,19 = 27%

    Nordnet 2015:
    UTL KUPSKATT NOVO B -63,71
    UTDELNING NOVO B 424,76
    63,71/424,76 = 15%

    Inte helt säker på vad det beror på.

    /J

    SvaraRadera
  7. Själv kör hårt på ISK med hela rubbet, visst kan det vara krångligt, men man kan spara avräkning i 5 år, flytta om bolånekostnader för att uppnå ett kapitalöverskott och man får tillbaka pengar samma år inte som KF som är ett år efter. Jag gillar flexibilitetet av ISK mot inlåsning på KF och med danska aktier är det bara att begära avräkning från Danmark för de 12%....i jämförelse med aktieanalys är ansträngningen minimal för skatteoptimering om man vet vad man gör.

    SvaraRadera
  8. https://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/dan/sve/034.asp

    15% källskatt för danska aktier

    SvaraRadera
  9. Jag har också danska aktier på isk hos Nordnet, de drar 15%. För dem som har bank som drar mer kan man som sagt begära tillbaka av danska myndigheter.

    SvaraRadera
  10. Det ska vara 15% i källskatt bara Avanza som inte har någon lösning.. Köp via Nordnet istället..

    SvaraRadera
  11. Har man aktierna i vanlig depå, dras det 30 % när man får utdelningen (27 % dansk skatt och 3 % svensk skatt), och sedan vill svenska skatteverket ha ytterligare 12 % när man lämnar in deklarationen nästa år.

    Danska skatteverket korrigerar 27 % till 15 % genom att göra en återbetalning om man skickar in blanketten http://www.skat.dk/getFile.aspx?Id=70224 till skattekontoret i Høje-Taastrup. "Den kompetente myndighed" som ska attestera blanketten är skattekontoret i Östersund, så skicka först blanketten till Östersund innan den går till Høje-Taastrup. Man kan ansöka om återbetalning av utdelning upp till fem år bakåt i tiden, tror jag (men kolla upp detta för säkerhets skull).

    Om man betalar 25 % skatt på tyska aktier, ska man på samma sätt kunna skicka in en blankett till tyska skatteverket och på så vis få skatten sänkt till 15 % i efterskott.

    Om man har aktierna i en kapitalförsäkring, ska försäkringsbolaget kontakta det utländska skatteverket. De svenska försäkringsbolagen kräver nog endast tillbaka den skatt som kan krävas tillbaka från det svenska skatteverket, så pengar som ska krävas tillbaka från utlandet är nog förlorade om man använder kapitalförsäkring.

    Utländska aktier på Stockholmsbörsens large cap-lista:

    ABB (CH, utdelning kan även fås från Sverige genom anmälan)
    Africa Oil (CA)
    AstraZeneca (GB)
    Autoliv (US)
    Enquest (GB)
    Lundin Mining (CA)
    Millicom (LU)
    Oriflame (LU)
    Stora Enso (FI)
    Tieto (FI)

    Utdelningar från ovanstående bolag följer de ordinarie reglerna för utdelning och källskatt för respektive land. Det finns även en del bolag på andra listor som räknas som utländska bolag. Man känner igen dem på att de antingen har en tickerkod som slutar med "SDB" eller en ISIN-kod som börjar med en utländsk landsbeteckning.

    Tänk på att svenska investeringsfonder som innehåller utländska aktier inte kan avräkna ett enda öre av den utländska källskatten, vare sig aktien köpts på Stockholmsbörsen eller på någon annan marknad. Därför bör man inte inneha fondandelar i svenska investeringsfonder som innehar utländska aktier.

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Som jag förstått det så får man med automatik tillbaka källskatten från utdelningen i ABB via ett svenskt dotterbolag. Detta utan att anmäla sitt innehav, det stämmer va? Har du ABB på ISK?

    Hälsningar Jimmy

    SvaraRadera
  13. Finns det någon som kan sammanfatta skattesituationen för utdelningar från utländska aktier? Verkar som ingen vet.... Situationen verkar även bero på bank/mäklare....

    De flesta äger väl utländska aktier i en KF.

    Vad gäller för skatt på utdelning från utländska aktier?

    Aktier i US får man efter typ 2-3 år tillbaka all skatt verkar klarlagt.

    Vad gäller för andra länder? Danmark? Tyskland? Andra länder med undantag?

    SvaraRadera
  14. Hej Anonym,
    Hur mycket källskatt som dras beror på skatteavtal mellan Sverige och det land bolaget hör hemma i. För AstraZeneca som är ett UK bolag dras det 10%. För amerikanska bolag dras det 15%.

    Tyskland som du nämner minns jag inte, har inget intresse i den marknaden o har inte lagt på minnet. Danmark är 27% (jag har ofta skrivit 28% men 27 verkar vara rätt).
    I ett ISK kan man få max 15% i retur så alla länder där det dras mer än så blir ett problem. Danmark kan man begära resterande 12% i retur från danska skatteverkat. Nordnet som har verksamhet i DK gör detta åt sina kunder. Avanza har det ej o man får själv krångla med detta.

    Fullständig info finns hos Skatteverket.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...