Spara i ETF:er

First tings first: ETF står för Exchange Traded Fund.

Det här är en mycket populär sparform som växer jättesnabbt. 2014 ökade globala ETF-marknaden med drygt 300 miljarder dollars*. Många nollor, mycket pengar.

Fördelarna med en ETF är många. Skillnaden mot en vanlig fond är som namnet antyder att en ETF handlas över börsen. Precis som en aktie kan man alltså gå in/ur innehav på sekunden. Man kan träjda i dem också om man nu skulle vilja göra det. Man betalar courtage vid köp och sälj precis som vid aktieköp, courtaget varierar så kolla med just din mäklare. För amerikanska ETF:er är det vanligt USA-courtage hos Avanza. Ofta betalar ETF:er utdelning, framförallt de amerikanska. Andra fördelar med ETF:er är att de gör svåråtkomliga marknader tillgängliga. Det kan röra sig om placering i grödor som tex majs eller aktiemarknaden i Vietnam. Ofta kan man hitta ETF:er med förhållandevis låg avgift, tex SCHD med endast 0,07%.

De svenska aktörerna är som Griswolds efterblivna kusin lååångt efter och det finns inget svenskt utbud att tala om. Handelsbanken har några enstaka, tex Xact OMXSB Utd.

Två av mina favoriter som jag bla gillar för att de erbjuder något jag inte kan komma åt annars:

SPFF, en ETF med amerikanska preffar. Vid investering direkt i preffar måste man ta hänsyn till inlösenpris och inlösendatum. En preff som kan lösas in nu eller om tex två år är inte så intressant pga valutarisk och onödiga courtagekostnader. Detta slipper man oroa sig för i SPFF.

BLE. Äger obligationer utgivna av kommun/stat i USA. Något jag inte kunnat direktinvestera i.

Jag tycker ETF:er är en mycket bra sparform. Det ger riskspridning, billigt indexsparande, tillgång till annars otillgängliga marknader osv. Förutom att jag planerar att öka i SPFF så överväger jag att bredda mitt sparande i ETF:er, eventuellt via SCHD eller Xact OMXSB Utd.


*Källa: http://www.cnbc.com/id/102309463

8 kommentarer:

  1. Hur rör sig en ETF som SPFF om USA-börsen skulle börja svaja ungefär som Stockholmsbörsen gjorde i oktober 2014?

    SvaraRadera
  2. När det blir en stor och snabb sättning kan allt hänga med ned.

    Preffar hänger dock inte med lika långt ned och står sig sannolikt mycket bättre vid en längre nedgång.

    För att svara på ditt specifika exempel så stod SPFF stark i oktober när både USA och Svenska börsen gjorde en rejäl dipp. SPFFs kursgraf är rak över den perioden när både S&P500 och OMXS30 har ett djupt jack ned.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Varför ingen valutarisk i SPFF ?

    Mvh/SO

    SvaraRadera
  4. Hej SO,
    Det är inte riktigt vad jag skriver.
    Grundtesen är att på lång sikt behöver man inte lägga så stor vikt i valutan.

    En preferensaktie som kan lösas in inom bara några år utgör en valutarisk då det istället blir en kortsiktig placering ifall den löses in.

    SPFF är en ETF och har således inget inlösendatum.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko
    Jag följer din blogg och som ni börjare jag håller på att ska en sparplan som passar just mig. Jag gillar din filosofi. Jag har hittat EPR properties( EPR ) som utdelning månadsvis. Skulle gärna veta vad du tycker om du har tid att titta på det.
    Tack
    Francisco

    SvaraRadera
  6. Hej Francisco,
    Jag har hört talas om EPR förut, springer på den då och då och det är ett gott tecken. Den har gett en jättebra totalavkastning om nästan 18% per år sedan år 2000. Utdelningstillväxten är hygglig. Trots att de sänkte utdelningen i finanskrisen tycker jag den är en bra utdelningsaktie. De höjer varje år.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Tack Petrusko.
    Vad är din filosofi när det gäller riskspridning? Hur ska man tänka ?sprida risk mellan olika sektorn/branchen eller olika marknaden typ USA,Europa, Asia och Scandinavian
    Jag har även hittat iShares mortgage real state capped ETF (REM) 12% yield och ProShares Hedge FTSE Japan ETF 12%
    What should I be careful when analysing EFT's?

    Tack I förhand
    Francisco

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...