Indexsparande för dig som gillar utdelningar

Många likt mig själv vill ha ett stadigt kassaflöde av cash från sin aktie och fondportfölj. Jag har nyligen skrivit lite om indexsparande och för den som både vill ha utdelningar och spara i index finns det i princip inga alternativ, mer än ett:
XACT OMXSB Utd, en börshandlad fond utgiven av Handelsbanken.

Fonden har som mål att följa OMXSB index och äger normalt upp till 100 st olika bolag, just nu äger de 69 st enligt hemsidan. Den följer alltså ett mycket bredare index än SIX30RX som gratisfonden Avanza Zero följer.
Förvaltningsavgiften i XACT OMXSB Utd är 0,15% och precis som i vanliga fonder behöver man ej fundera på avgiften och när den tas ut, det sker löpande och är inget man märker eller kan tajma.

Utdelningen betalas årligen i juni och är oftast på 3 till 4 procent av fondandelens värde vid tidpunkten fondbolaget beslutar om utdelning. Samtidigt som jag skriver detta blogginlägg skickar jag ett mail till Xact och frågar ungefär när detta beslut brukar tas av fondbolaget.
*Uppdatering: Xact fonder meddelar att utdelningsdatum kommuniceras i maj och utdelningens storlek bestäms i juni. De tipsade om följande länk där man tydligt ser hur de kommunicerade detta förra året: http://www.xact.se/Nyheter/?tag=22
*Uppdatering II: För 2015 blev utdelningen 17,65 kr och betalades ut i juni månad.

Att köpa en ETF fungerar precis som att köpa aktier. Detta är en svensk ETF varpå man betalar oftast samma courtage som för svenska aktier. Jag som använder mig av Avanza mini pyntar 0,25% dock minst 1 kr. Jag har valt Avanza Mini just för att jag regelbundet gör små köp, köp under 15.000 kr och då är denna depåtyp bäst för mig.


Ovan är en bild med info hur fonden presterat historiskt och som ni kan se följer den index slaviskt precis som dess målsättning. Den lilla differensen varje år är ungefär i storlek med fondavgiften på 0,15%. Man kan diskutera och väga fonden mot Avanza Zero som inte har någon avgift alls och om man inte bestämt vill ha utdelningen cash i näven är nog Avanza Zero det bästa valet. Det finns många olika tänkbara anledningar varför man gärna vill eller måste ha ett stadigt kassaflöde från sina placeringar. Ett exempel kan vara en stiftelse som inte har några intäkter utan enbart har sina tillgångar att ta av för att täcka sina utgifter. Ett annat exempel är en pensionär som använder kassaflödet från sina placeringar till att leva på eller i alla fall att stärka upp pensionen. Ja, det finns många olika anledningar och varje investerare gör det val som passar just denne bäst.

Jag gillar Xact OMXSB utd och kan tänka mig att placera i den framöver.



34 kommentarer:

 1. Väldigt tunn handel, är det inte? Jag fundrerade på denna för något år sedan men blev lite avkyld. Annars är den tilltalande. Men nu när jag skulle titta på den igen hittade jag den inte i Avanzas etf-lista, det verkar som om man måste känna till namnet och söka fram den. Kanske inte konstigt att få handlar ...
  //V-a

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Jag tycker det ser ut som att Handelsbanken agerar market maker i den och att man kan köpa eller sälja tusentals av den utan problem.

  Antalet som omsätts per dag är ju oväsentligt om det finns en "garanterad" säljare/köpare som det gör.

  Titta på orderdjupet för den under en tid så ser du att det stadigt finns sälj och köp för stora belopp om de matchas.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Vad är egentligen skillnaden mellan att ha en utdelande fond och att själv sälja av motsvarande del av en fond en gång om året? Om det är just pengar i handen man vill år.

  SvaraRadera
 4. Hej igen och tack för svar! Du har säkert rätt, jag blev förvirrad när jag tittade igår eftersom SHB inte var involverad i ett par av fredagens avslut. Jag ska absolut testa denna, men kanske för mer kortvarigt innehav. Jag vill inte gå in långsiktigt på de nivåer som nu råder, men inte helt stå utanför heller.
  Har du, som också gillar utdelningar, förresten tittat på de nya fasträntebevisen som Börspodden tagit upp senaste gångerna?
  //V-a

  SvaraRadera
 5. Hej V-a.
  Det finns inga räntebevis som lockar mig i dagsläget. Jag köper hellre preffar med bättre direktavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Om man tittar på förra året kom beskedet i början på juni, med utdelningen utbetald ca 2 veckor efter.

  Hittade en som skrivit ner 10-årshistoriken om denna ETF:

  http://tradingtheomx.blogspot.se/2013/06/utdelning-43-xact-omxsb-utd.html

  De meddelar inte så långt i förväg alltså, men juni verkar nog högst sannolikt.

  Johan

  SvaraRadera
 7. Skulle vara intressant med liknade produkter för andra marknader också tex Europa och Usa samt tillväxtmarknader.

  SvaraRadera
 8. Macusr:
  Tjena, det finns massvis av sådana ETF:er du efterfrågar. iShares/Blackrock, Global X, Vanguard mfl har sådana.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Eftersom denna Etf är svensk bör jag handla med den i mitt isk konto istället för kf konto då?

  SvaraRadera
 10. Hej Joel,
  Svenska aktier och ETF:er funkar lika bra i ISK som KF så det har ingen betydelse rent skattemässigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Igen,

  Tack för att du tar dig tid att svar på en amatörs frågor!

  Om man ställer denna "fond" mot tex Avanza Zero
  Skillnaderna är avkastnings mässigt borde ändast vara avgiften samt eventuella skillnader i det bredare indexeten som denna fond följer?

  Varför delar inte svenska fonder ut pengar?
  Finns det ingen skattemässigt fördel att inte dela ut pengar också?
  Bara något jag har för mig att jag läst att det är anledningen till varför svenska fonder inte delar ut pengar.

  Tack för en bra blogg.

  Mvh Joel

  SvaraRadera
 12. Tjena Joel,
  Det är som du mycket riktigt är inne på att det är reglerna som gör att vanliga svenska fonder inte delar ut pengar.

  Och ja, det är bara avgiften på 0,15% samt det faktum att Xact OMXSB Utd följer ett bredare index som gör skillnad i avkastning vs Avanza Zero.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej

  Det känns mycket märkligt att Avanza har 19kr mendans Nordnet har 1kr i courtage. Speciellt när Avanza har det i övrigt. För jag är väldigt sugen att börja månadsspara i denna etf och hade faktiskt planerat göra det, men det blev genast mindre roligt när jag såg att det stod 19kr i courtage. Hade missat det tidigare.

  Tror du att Avanza kommer ändra courtageet till 1kr även för svenska etf:er?

  SvaraRadera
 14. Hej A,
  Det är naturligtvis inte hållbart att Avanza har så mycket högre pris än Nordnet och på sikt kommer det nog jämnas ut. Dock är detta en mycket liten och anonym produkt "svenska ETFer" så det kan nog flyga under radarn ett tag innan de fixar det.

  Jag bearbetar dem genom att fråga och lyfta det på Twitter då och då.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Hej Petrusko!

  Tack för en väldigt intressant och läsvärd blogg.

  Vilket är det smidigaste samt kostnadsmässigt billigaste sättet att investera på den Schweiziska börsen enligt dig?

  Vänliga hälsningar
  En alltför långsiktig sparare

  SvaraRadera
 16. Hello,
  Jag har inte kollat på att placera i Swiss tidigare men jag har spanat lite nu och funnit en ETF från iShares som jag har stort förtroende för. iShares eller Blackrock som ligger bakom dem är världens största kapitalförvaltare. Deras ETF med ticker EWL har en avgift på 0,48% vilket är rimligt.

  Länk till iShares hemsida: https://www.ishares.com/us/products/239685/ishares-msci-switzerland-capped-etf

  Länk till den hos Avanza: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/232022/ishares-msci-switzerland-capped-etf

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Vad tror du om SEB USA index lux utdelande fond?
  Tycker den lockar då jag vill grunda med en indexfond och samtidigt få utdelningar på ett smidigt sätt. Avgiften på 0,4% är väl likvärdig de flesta liknande ETF'er. Spontant föredrar jag SEB's fond då den är svensk och inte amerikansk.

  Missar jag nåt eller är SEB's fond helt okej?

  SvaraRadera
 18. Tjena Anonym,
  Jag tror du missar något. SEB fonden du nämner är ingen ETF vad jag kan se och vanliga fonder kan pga regler ej pynta cash utdelning.

  Handelsbankens Xact har kring 95% marknadsandel på ETF:er i norden varpå jag blev mycket nyfiken på den här du nämner (hur den kunde existera samtidigt som Xact har så hög marknadsandel).

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Varför har denna fond inte bara utdelande aktier som innehav. Såg att den innehåller tex africa oil som inte har någon utdelning. Fonden ska ju innehålla de mest omsatta, men utan utdelning blir det ju mindre utdelningar från fonden.????

  SvaraRadera
 20. Hej Anonym,
  jag har redan svarat dig på Twitter men jag kompletterar här.

  Fonden har ingen skattemässig fördel/nackdel av att distribuera vidare utdelningar likt investmentbolag har. Den här fonden bestämmer en utdelning baserat på NAV (substansvärdet) och säljer innehav om det behövs för att kunna dela ut.

  De delar ju ut i juni och majoriteten av alla bolag har ju precis delat ut då så de står redo inför utdelningen.

  Utdelningen kommer nog iaf inte vara sämre än snittet och i snittet finns ju tex Africa Oil som inte delar ut alls.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 21. Det är alltså inte en fond med fokus på utdelningsaktier utan inriktningen är att följa ett brett index på bortåt 100 st innehav.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 22. Hej! Angående fonden "SEB USA Indexfond D" med utdelning så stämmer det att den lämnar utdelning. Det framgår också av fondfaktabladet (se länk nedan). Jag fick själv ca 3 % utdelning från den under 2015. SEB verkar ha fler fonder som lämnar utdelning, bla en etisk globalfond och en europeisk småbolagsfond. Dessa hade förut suffixet "Utd", men några verkar ha bytts till bara "D" (som jag antar står för dividend).

  Mvh,

  JE Bager

  SvaraRadera
 23. hej, själv uppskattar jag inte att de 10 största innehaven står för 50% av fonden. bara våra 4 storbanker står för 20%. Jag köper hellre fler olika aktier i olika länder i olika branscher. Jag har 40 olika aktier i nuläget, varför köper du inte bara några aktier till som känns bra? /Dan

  SvaraRadera
 24. Hej Dan,
  Därför att de flesta misslyckas att slå index på riktigt lång sikt. Det är således smart att spara i indexfonder. Tyvärr är det allt för många som inte vet och väldigt vanligt är det också att man känner till statistiken eller oddsen om man vill kala det så men tror att man är den där enstaka individen som faktiskt är bättre än alla andra. Att slå index i 5-8 år kan en idiot göra, att uthålligt slå index i 20 år gör Buffett och några enstaka superinvesterare ytterligare.

  En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 25. vill bara p:apeka att zero har en f:ordel till, den r:aknas in till superl:anet

  SvaraRadera
 26. Hej!

  Jag kan inte hitta någon historik kring utdelningstillväxten för Xact OMXSB Utd. Har du lyckats hitta det någonstans?

  Allt gott!
  Michael

  SvaraRadera
 27. Tjena Michael,
  Jajjemen, den finns på Xacts hemsida. På sidan för denna ETF:en. De har jättelång historik synlig med bla utdelning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 28. Hej!

  Med vilka pengar delar xact ut sin utdelning?

  Hälsningar
  Joel

  SvaraRadera
 29. Hej Joel,
  De använder pengar från fondförmögenheten. Utdelningspolicyn är att dela ut 3-4% årligen. Det baseras alltså inte på vad börsen har för direktavkastning eller erhållna utdelningar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 30. Jag gillar tanken bakom Xact OMXSB Utd. MEN... om man jämför den mot Avanza Zero tre år bakåt i tiden så blir det väldigt tydligt att den har gått sämre än Zero. Iofs säger det inget om framtiden såklart.

  SvaraRadera
 31. Hej Anonym,
  Avanza Zero är med återinvesterad utdelning och kursgrafen på Xact OMXSB Utd hos tex Avanza eller Nordnet är utan utdelning. För att jämföra utan utdelning kan du ta OMXS30 som är utan utdelning och är det index Avanza Zero trackar. Det är alltså Avanza Zero fast utan utdelning.

  Xact OMXSB Utd har presterat bättre än Avanza Zero och OMXS30 de senaste 3 åren.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 32. Hej killar, tack för denna intressanta artikel.
  Om du vill läsa mer om fördelarna med Fonder Tips detta är rätt plats för dig!

  SvaraRadera
 33. Går XACT OMXSB Utd bort 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena BWK,
   Jag har ingen avsikt att sälja mina Xact OMXSB Utd.

   Mvh petrusko

   Radera

Axfood och jag

  Jag tycker att Axfood är ett fantastiskt bolag och har ägt det lejonparten av tiden de senaste 15 åren. Värderingen brukar vara hög i Axfo...