Atlas Copco ny i portföljen

Atlas Copco nytt innehav i portföljen. Superutdelaren som inte har sänkt sin ordinarie utdelning på drygt 30 år. Pålitligt!
Nu i vår har de dessutom meddelat en bonusutdelning varpå totala direktavkastningen är riktigt god. På 228 kr där den handlas kring idag är direktavkastningen ca 5,2% beräknat på en total utdelning om 12 kr.

Atlas Copco är ett fantastiskt fint bolag och jag har i minst fem år väntat på att de skall bli billiga för att köpa in mig. Egentligen vet jag ju att fantastiska bolag blir aldrig billiga. Mitt köp idag är starten på ett långsiktigt regelbundet köpande som jag tror kommer vara 1-2 år. Detta bör ge mig ett vettigt snittpris på aktierna i slutändan. Värderingen på Atlas Copco är klart utmanande på kort sikt men på lång sikt och framförallt med regelbundna köp tror jag det är toppen att köpa nu.

Jag gillar deras smarta affärsupplägg där de dels fokuserar mycket på servicebiten med goda marginaler men tillverkningen gör de riktigt smart. De lägger ut mycket tillverkning på underleverantörer och monterar till viss del själva. Detta medför att man inte binder lika mycket kapital och tar inte risker i att hålla lager.

Tittar man på lite nyckeltal för bolaget vattnas det åter i munnen.

Avkastning eget kapital: 28,1%
Räntetäckningsgrad: 11,3 ggr
Rörelsemarginal: 18,2%

(Siffror från 2014. Atlas Copcos hemsida)

Prognosen hos SME.direkt är fin tillväxt i VPA och ordinarie utdelning de kommande åren. 12,21 kr och 13,37 kr är förväntad VPA för 2015 respektive 2016. Ordinarie utdelning väntas bli 6,34 kr respektive 6,78 kr.

Precis som NCC hart Atlas Copco med start i år valt att dela upp utdelningen på två tillfällen för att göra ett mindre avtryck i kassaflödet vid utdelningstillfället. Kapitaleffektivt för bolaget och ok för mig som ägare. Det passar ju bra för min "Dividend Carpet Bombing" med utdelning i maj och november.

Här förklarar jag om Dividend Carpet Bombing: http://petrusko.blogspot.se/2014/08/dividend-carpet-bombing.html

Här är en aktuell förteckning av mina innehav och utdelningar: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

9 kommentarer:

  1. Fina siffror! Visste inte att de också kommer att dela ut två gånger om året, kul att fler går i linje med hur Europa delar ut.

    SvaraRadera
  2. Om du väntat i fem år, varför köper du in dig nu? Fem år sedan var värderingen betydligt lägre än i dag. Atlas är ett av börsens finaste verkstadsbolag, men multipeln är inte alla kanoners.

    SvaraRadera
  3. Hej Irving,
    Med facit i hand är det lätt att dra smarta slutsatser.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Detta är ett av de företag som, ifall vi får liknande ekonomiskt klimat här som i Japan, kommer vara en vinnare! Om räntorna fortsätter ligga nere runt 0 och inflationen inte ökar och vi måste acklimatisera oss till ett klimat med knappt någon vinsttillväxt(stagnation) är detta ett av bolagen att äga! Bra köp! Trevligt bolag!

    SvaraRadera
  5. Atlas Copco är är bra företag, inget snack om saken, men det är ingen högutdelare. Ja, med extra utdelning så kommer Du över 5% i utdelning, men Atlas Copco har inte extra utdelning varje år. Föregående år med extra utdelning var 2010, om jag nu minns rätt. Säg att nästa år blir utdelningen 6,5 => 6,5/228 = 2,8% Hur passar bolaget i din investeringsstrategi att köpa högutdelare? Eller planerar Du attv sälja Atle efter detta år?

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym,
    Mycket bra fråga.
    Det är ganska vanligt att folk tänker att jag enbart köper aktier med mycket hög direktavkastning. Det är inte riktigt så. Jag vill egentligen ha minst 5% men kan tänka mig lägre om det finns en god anledning.

    Atlas Copcos fina utdelningshistorik är en bra anledning att "acceptera" den låga direktavkastningen. Det är en mycket pålitlig utdelning som med stor sannolikhet kommer höjas stadigt på sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

  7. Great article with excellent idea! I appreciate your post. I like ur blog nd thank u..!!!!

    Compress Part

    SvaraRadera
  8. Har de sänkt sin utdelning? Direktavkastningen är lägre nu, trots att aktien gått ned.

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym,
    Atlas Copco lämnade en extrautdelning om 6 kronor förra året så då var utdelningen totalt 12 kronor. Det låter som att du räknar in extrautdelningen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...