Nytt portföljbolag: Latour

Ingen rök utan eld, jag har skrivit en del om Latour på sistone och idag gjorde jag slag i sak och tog in en liten slurk Latour i min portfölj. Latour är ett blandat investmentbolag med en helägd industrirörelse och en börsportfölj med många fina bolag. Industrirörelsen utgörs av ca 70  st bolag och börsportföljen består av 9 st olika bolag där Latour är huvudägare.

Börsportföljen består av:
Assa Abloy
Fagerhult
HMS Networks
Loomis
Nederman
Nobia
Securitas
Sweco
Tomra

Några av bolagen i helägda industridelen:


Nord-Lock är ett väldigt intressant innehav i mina ögon. De är världsledande inom skruvsäkring och har höga marginaler. Ett tåg eller en bro tex utsätts för vibrationer och utan skruvsäkring vibrerar bultar till slut loss. Här kommer alltså Nord-Lock in och löser biffen. De har en så stark ställning på marknaden och erkänt bra produkt att det ofta i upphandlingar står specat att det skall vara just Nord-Lock skruvsäkring.

Latour har en mycket långsiktig syn på sina investeringar. Vid en aktieträff jag var på uttryckte Ekonomidirektör Anders Mörck det så här: "Om vi säljer ett innehav har vi misslyckats". De äger bolag som de räknar med att kunna utveckla och växa med i princip all framtid. Jag gillar konceptet, att köpa och äga bra bolag.

Strategin har visat sig fungera utmärkt och  Latour har gett en makalös avkastning sedan de noterades 1985. Till och med 27/1 2015 har de gett en totalavkastning om ca 46960%. (WOW)
Detta gör dem till en av de absolut bästa aktierna på Stockholmsbörsen under den perioden.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida sådan men den hintar om att strategin funkar bra och att Latour är duktiga på det de gör.
Jag gillar deras börsportfölj och den helägda industrirörelsen tycker jag är superintressant. På lång sikt tror jag denna kommer ge fin avkastning varpå jag idag påbörjade köp. Värderingen är inget uppenbart fynd på kort sikt men på lång sikt tror jag det här blir bra.

Rensat för bonusutdelningar har Latour en nästintill perfekt utdelningshistorik de senaste 10 åren där de höjt varje år utom 2009 då den sänktes en krona. 2013 var utdelningen 5,5 kr och för 2014 bör de kunna höja den varpå jag hoppas på 6 kr utdelning. 18/2 presenteras bokslutet och med det vårens utdelning.

Bolaget kontrolleras av Greve Gustaf  Douglas med familj som äger nästan 80% av rösterna i Latour.

Uppdatering 2015-03-27: Bilden nedan med utdelningar från åttiotalet. Vackert stiger utdelningen högre och högre.

14 kommentarer:

 1. Bra köp tror jag! Köpte precis en post jag med. Det helägda Swegon tror jag stenhårt på. Jag jobbar inom ventilationsbranschen och Swegon är riktigt bra grejer. Stor skillnad mot Systemair, som man bara köper om man vill komma billigt undan. Tror det finns en stor potential för Swegon att expandera och bli ett riktigt stort företag.

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Kul. Direktör Mörck pratade om ett portföljbolag med en fräsig teknik för att sätta in uppgraderad ventilation i bla miljonprogramfastigheter. Med deras teknik gjordes det på en dag medan konkurrenters teknik uppehåller lägenheten ett par veckor. Det var nog Swegon.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Börsen är på All Time High, och då tycker du det är köpläge? Intressant...

  Dock är det inget fel på Latour. Ett kvalitetsbolag helt klart. Men måste väl vara bättre att bygga buffert i väntan på nästa stora nedgång?

  /Långsiktig Aktieägare i Latour (+140%)

  SvaraRadera
 4. Tack för inlägg, precis vad jag efterfrågade tidigare :)
  Aldrig fel att börja köpa in sig i mindre positioner i bolag man vill äga långsiktigt.
  /Frösöfrasse

  SvaraRadera
 5. Intressant om bolagen Latour äger!

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Har själv också lite Latour i portföljen. Nog ett av de mest stabila bolagen man kan äga.

  I egenskap av expert på preffar undrar jag om du vet varför Sagax Pref gick upp som en raket idag?

  SvaraRadera
 7. Hej Tomas,
  Så länge jag ser fina långsiktiga möjligheter på börsen kommer jag alltid investera och inte försöka vänta på att börsen skall bli "billigare".

  Jag köper regelbundet och i Latour tänker jag mig att jag kommer köpa under några år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej Leif,
  Nej Sagax pref ser jag inte anledningen till skuttet upp. Besynnerligt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej. Ved du hur mycket av verksamheten som är aktienoterat respektive onoterat (%) ?

  Hur vet man substansvärde/substansrabatt när onoterade innehav utgör en stor del av tillgångarna?

  SvaraRadera
 10. Hej CC,
  Drygt 30% av substansvärdet utgörs av de onoterade innehaven.
  Latour gör en beräkning av värdet på de onoterade innehaven. De är väldigt öppna med hur och har lagt upp en utförlig redogörelse på sin sajt hur de beräknar värdet.

  I samband med bokslutsrapporten som kommer 18/2 presenterar man uppdaterade siffror kring substansvärdet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Kan Latour på lång sikt, ca 10 år fortfarande vara intressant?

  SvaraRadera
 12. Hej Anonym,
  Jag tror på Latour på 10-30 års sikt. Deras största Innehav Assa Abloy är marknadsledare i en växande bransch som bli allt mer teknisk avancerad. Tomra är ett fint bolag med stor potential osv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Okej tänkte om man skulle vänta med att köpa på en lägre nivå eller strunta i det och gå in nu. Men då spelar det kanske inte så stor roll:)

  SvaraRadera
 14. "Deras största Innehav Assa Abloy är marknadsledare i en växande bransch som bli allt mer teknisk avancerad." Möjligen är det likväl som så. De köper upp all konkurrens enligt min man som kan dess nisch rätt så bra. Det han var bekymrad om var att kassationsgraden var enorm. Men förbättras det så blir ju lönsamheten och kundnöjdheten desto bättre. Så kanske det ger än bättre verksamhet.

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...