Rejält sämre utdelning från Kinnevik framöver


Investmentbolaget Kinnevik meddelade idag att de avser avyttra hela innehavet i Millicom för att fokusera mer på tillväxt/förhoppningsbolag. Millicom utgör en mycket stor del av Kinneviks portfölj och det är en än större del av det kassaflöde bolaget får i form av utdelningar.

Utöver denna avyttring meddelar bolaget ny utdelningspolicy.

Så här skriver bolaget om utdelningspolicyn:

"Med anledning och villkorat av ett framgångsrikt genomförande av den tilltänkta förändringen av Kinneviks portfölj har Kinnevik beslutat att justera sin utdelningspolicy för 2020 och framåt. Kinneviks tidigare målsättning var att betala en årlig utdelning som ökar i linje med erhållna utdelningar från portföljbolagen och det kassaflöde som genereras från investeringsverksamheten. Framgent kommer Kinnevik betala en årlig utdelning motsvarande de ordinarie utdelningar som erhålls från portföljbolagen. Vidare kommer Kinnevik betala ut överskottskapital som genereras från investeringsverksamheten till aktieägarna."

Vad sjuttsingen betyder det här i praktiken då?
Jo de kommer bara dela ut de pengar som de får i ordinarie utdelning från sina innehav. Mhmm och? Ja de avyttrar nu sin främsta källa till utdelning i form av Millicom och de kommer framöver fokusera investeringar på bolag i tillväxtfas och sådana pyntar ofta ingen utdelning alls.

I praktiken kommer detta betyda rejält sämre utdelning från Kinnevik framöver.

För den som gillar utdelningar eller kanske är beroende av dem är det dystra nyheter men för Kinneviks totalavkastning är det kanske jättebra. Mer pengar stannar kvar i Kinnevik och växer till sig på sikt. En och annan extrautdelning låter det som att det kan bli även i fortsättningen vid avyttringar.

Länk till Kinnevik hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

  1. Hur stor del av den minskade utdelningen kan man tänkas få från de utdelade aktierna man får i Millicom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      En liten slant får man ju den vägen om man behåller de Millicom som man erhåller. En stor del av aktierna kommer dock inte delas ut utan säljas utav Kinnevik.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. 1 Millicom aktie per 10 Kinnevik eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det återstår att se hur upplägget blir. En stor del av aktierna skall Kinnevik sälja i USA. Det som blir kvar avser de att dela ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tror du millicom kan vara nåt att ha? Lite direktavkastning och tillväxtpotential på "emerging markets"?
    Tycker det är svårt att väga ena telekombolaget över andra, känns som att de säljer samma produkt och mest kan konkurrera med pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Millicom är ju aktiva på intressanta marknader där de bör ha större tillväxtpotential än tex Tele2 och Telia som är i sitsen liknande tjänster på mättad marknad (konkurrera med pris). Jag är inte jätteförtjust i Millicom men visst kan den vara rimlig.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. At&t eller telia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Inget solklart val där. Jag tycker bägge är bra case som det är nu. AT&T har nog större potential medan jag bedömer risken lägre i Telia. Lägre risk och lägre risk i Telia alltså och det är en anledning att jag äger den. Jag attraheras av det en investering i Telia erbjuder. De har stark kredit rating, återköper aktier och de har ett stadigt och stigande kassaflöde.

      Jag gillar AT&T för vad de är och kan mycket väl komma att äga dem igen framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Kinnevik verkar snart fallit ner i samma skrutt-kategori som Latour, som är ett riktigt ärkeskruttbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Du har ju varit här och kommenterat Latour tidigare som ett skruttbolag. Istället för att bara benämna det skruttbolag vore det fantastiskt att höra VARFÖR det är ett skruttbolag. Gärna utförligt.

      Tack på förhand!

      Radera
  6. AT&T:s Netflixdödare verkar ju rätt farlig. Antar att det är HBO man vill ha när man streamar, då kan de ju nästan välja i vilken takt de vill göra Netflix impopoulär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      En värdig konkurrent till Netflix är de åtminstone. AT&T sitter nu mera på ett stort bibliotek med rättigheter till filmer, serier och karaktärer. De äger Batman och de äger Game of Thrones bla =)

      Mvh petrusko

      Radera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...