Se upp med detta när du värderar bolag


Bland oss småsparare är det vanligt att titta på nyckeltalet p/e som står för price/earnings. På svenska betyder det priset genom vinsten. När man värderar ett bolag så är det en rad olika faktorer och nyckeltal som skall vägas in men p/e är något som många tittar noga på och därför handlar detta inlägg uteslutande om det.

Nu pratas det allt mer om en inbromsning i konjunkturen och man har anledning att fundera över hur bolagen kommer prestera framöver. Det kanske inte betyder sjunkande vinster initialt utan snarare en lägre ökning. Att jag nämner det här har att göra med EARNINGS i det där p/e.

Earnings, vinsten alltså är lite av ett aber i det här med att titta på p/e för vilken vinst är det vi baserar det på egentligen? När vi tittar hos en mäklare som tex Avanza så uppger de vinsten på rullande 12 månaders basis vilket betyder att den är baserad på en relativt ny kvartalsrapport och 3 kvartal bakåt innan den. Att jag skriver relativt ny är för att det släpar lite med uppdateringen och man skall inte förvänta sig att de har dagsfräscha uppgifter bara för att ett bolag rapporterat i dagarna. De är dock tydliga med vilket datum siffrorna baseras på och det är ju bra. Ett annat sätt är ju när vi själva väntar in en kvartalsrapport och tittar på vinsten i den, det är ju rykande färska data. Det finns en rad sajter som har sådan här info om bolagens vinst, p/e mm.

Men det är ju gammalt. Alltihop det där jag precis nämnde är ju gamla vinster och det är verkligen inte vad man vill betala för. Man kan inte leva på gamla meriter är ett uttryck som kanske gör sig allra bäst vid just bolagsvärdering.

Det är ju framtida vinster som betyder något och som kan motivera ett visst pris för en aktie. Om ett bolag gjorde en vinst om 10 kronor per aktie förra året är ju värdelöst om de kommer göra 3 kronor vinst i år och sedan än lägre åren som följer efter det. Att då använda de där 10 kronorna i vinst när man tittar på p/e blir ju helknas. Anta att du tycker att p/e 14 är rimligt för bolaget. Om du använder föregående års vinst blir din rimliga aktiekurs 140 kronor medan om du använder innevarande års 3 kronor per aktie så är den rimliga kursen 42 kronor.

Med tanke på den där inbromsningen i konjunkturen är det än större anledning att vara försiktig och titta noga kring det här med p/e. När en sådan här inbromsning kommer så är det långt fler bolag som presterar annorlunda/sämre än vad de gjort i närtid. Risken att gå på en mina blir större. När det är goda tider och börsen tickar på bra generellt så är den ganska förlåtande och man kan rent teoretiskt haft tur i många år när man tittat på "gamla" vinster och baserat köp på det. Det kan ju flyta på när det är goda tider men i sämre tider kan det med kraft visa hur olyckligt det kan bli att göra så.

Framtida vinster är det du skall betala för och att räkna fram dem är inte det enklaste för gemene man men det finns genvägar. En sådan kan vara att läsa och lyssna noga vad bolagets VD säger. I vissa fall lämnar de rentav en tydligt prognos och ibland kan det vara i lite rundare termer. Kan man av VD få en uppfattning kan det vara användbart men ett varningens finger för mindre bolag och framförallt sådana av förhoppningskaraktär. Mindre bolag av en annan karaktär än den jag kan tänka mig att investera i kan ofta gödsla med halvsanningar och alldeles för optimistiska prognoser. I stora sunda bolag är det betydligt större chans att det blir på ett ungefär som de säger.
 Ett annat sätt är att ta stöd av andra. I de flesta sunda bolagen finns det analytiker som följer dem och räknar på framtida vinster. Dessa kan man finna i tidningar, sajter och vissa tjänster som säljer denna typ av data. Detta kan vara ett bra utgångsläge i din värdering av bolaget men kom ihåg att även dessa prognoser kan skilja vida mellan olika typer av bolag. I den typen av bolag som passar in på min strategi finns det ofta flera seriösa aktörer som följer och räknar på dem.

Lycka till med dina investeringar och må utdelningstrenden alltid vara i din favör.

11 kommentarer:

  1. Bra genomgång och viktiga poänger!

    Det där med att lyssna på vd:n får mig att tänka på Kurt Hellström som i samband med rapport, på hemsnickrad engelska lyckades sänka Ericsson kvartal efter kvartal med formuleringar som "It is looking a bit cloudy ahead...".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Haha, ja det finns ju en del klassiker som man så här i efterhand kan skratta åt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Skandal att ingen klippt ihop en "Best of Kurt Hellström" på Youtube :-(.

      Radera
    3. Det skulle kunna bli en hit. Nu vet du vad du skall göra efter löprundan idag.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Han skulle litat mer på sig själv Kurt och satsat stenhårt på cloud-buisness :)

      Radera
    5. Han kanske var före sin tid, helt enkelt. Ger ett helt nytt perspektiv på honom.

      Radera
  2. Riktigt bra att du lyfter detta, tror det är få som tänker på det och bara köper på blindo. Samma sak att de flesta köper aktier som är billiga per styck i kronor räknat, priset är det du betalar, värdet är det du får.

    Mvh Thoke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Thoke,
      Tack för din kommentar. Ja där är ännu en sak som tål att upprepas, det där med aktier som kostar "lite" i kronor per styck. Det är väldigt vanligt misstag av folk att tro att aktier är billiga eller värda en chansning bara för att de kostar få kronor per styck. Det är snarare det omvända då det oftast är riktiga skitbolag som kostar ören och enstaka kronor per styck.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag har vänner som uteslutande köper aktier som är billiga i kr räknat. De tänker i absoluta tal och inte %, ty argumentationen från deras sida är: Köper jag ett gäng aktier för 1 kr/styck och de går upp 1 kr så har jag fördubblat mitt kapital medan köper jag ett gäng aktier för 200 kr/styck och de går upp en krona så har kapitalet ökat väldigt lite.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
  3. Tack för genomlysningen. Kommer Du att skriva liknande blogginlägg om andra nyckeltal, t.ex. P/S? Det är verkligen viktigt att veta mer än vad betyder förkortningarna. Är man bara medveten om att P/E bygger på tidigare vinster så kan man använda det. T.ex. om P/E = 14 är rimlig för bolaget, medans aktien handlas för P/E = 30 så kan man fråga sig hur rimligt det är att vinsten mer än fördubblas de närmaste åren? Levererar inte bolaget de vinstökningar som är inprisade så kommer aktiekursen att sjuka. Titta på H&M som under många år handlades till höga P/E när vinstökningar presenterades varje år. Nu är kursen ca 1/3 av toppnoteringen och P/E talet har gått ner till 18, vilket visar att det förfarande finns en del vinstökning inprisat i aktiekursen.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Bra och läsvärt inlägg! Lärorikt!

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...