fredag, januari 04, 2019

Jag ökade i månadsutdelaren EPR Properties


EPR Properties är ett amerikanskt fastighetsbolag som äger nöjesfastigheter och skolor i huvudsak. Det är alpinanläggningar, biografer, gokartbanor, äventyrsbad mm. De är specialiserade på den här typen av fastigheter och de har en god anledning att satsa just där. Konsumenten lägger allt mer pengar på just underhållning/nöje vilket ger en stadigt växande efterfrågan på verksamheten som bedrivs i de här fastigheterna. EPR Properties har gjort sin hemläxa när de satsat på den här fastighetstypen och nu i efterhand ser man klart och tydligt på omsättning i de olika branscherna verksamma i deras fastigheter att det ökar stadigt.

EPR Properties betalar utdelning varje månad om $0,36 vilket summerar till totalt $4,32 per år. De brukar höja sin utdelning i februari varje år och det är nog bara 1-2 veckor bort innan de meddelar den eventuella höjningen. Som ni kan se i grafen ovan har de en lång historik av utdelningshöjningar och det är ganska bra tillväxt också där den varit 7 procent årligen historiskt. De senaste åren har höjningen varit på ett par cent utslaget per månad och blir det en liknande höjning nu så blir nya månadsutdelningen $0,38.

Jag betalade $64,75 idag när jag ökade i bolaget och räknat på en oförändrad utdelning ger det en direktavkastning om 6,67 procent. Antaget att de höjer utdelningen till $4,56 ($0,38 /mån) så är direktavkastningen 7 procent.

Bolaget har en sund belåningsgrad om 35 procent av enterprise value och en kredit rating på investment grade nivå. Utdelningsandelen är sund där den i det senaste kvartalet utgjorde 68 procent av AFFO, en mycket god täckning av utdelningen. De arbetar med triple net lease hyreskontrakt vilket innebär att hyresgästen står för i princip alla utgifter förknippade med fastigheten, även skatt och underhåll. Ett smart upplägg som ger ett pålitligt och förutsägbart kassaflöde. Jag gillar upplägget starkt och det är samma typ som Realty Income använder, ett annat amerikanskt fastighetsbolag som jag äger.
Jag tror på EPR Properties och den fastighetstyp de specialiserat sig på. De har en bra strategi och sunda finanser. Min förhoppning och tro är att det här bolaget finns kvar i min portfölj och tickar in utdelning i många år framöver.

Länk till EPR Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko,
  Har också EPR som en fin månadsutdelare. Fråga, hur mycket låter du EPR och Realty väga i fin väska?

  För min del är Realty c:a 8% och EPR 6%.

  Har runt 200k som ska in och jobba. Köpte Xact Högutdelande idag för runt 35k och ligger ganska tung där (runt 18%) men är sugen att öka även i EPR och Realty.

  Ska man skicka in 1/3 del i vardera Xact Hög. Realty och EPR eller har du andra tankar?

  Trevlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Jag är ju lite pressad totalt sett när det gäller fastighetsbolag eftersom det redan väger så himla tungt i min portfölj. Av de amerikanska har jag viktat Realty Income tyngst då jag gillar och tror på den mest. Den väger kring 7% i min portfölj. EPR har jag som ett komplement och den väger 1%. Jag gillar och tror på EPR och skulle så sett kunna tänka mig att äga mer i den men då jag har så mycket i fastighet och valt mina främsta bolag som jag satsar på så håller jag EPR här kring 1-2%.

   Xact Högutdelande är en väldigt smart och bra fond. Tack vare den god riskspridningen den har i sig självt kan man vikta den hur tungt som helst. Jag tror på att hålla mest pengar här i Sverige som svensk varpå en tyngre viktning i Xact Högutdelande vore mitt val.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko. Får du tillbaks hela källskatten på EPR utdelningar? Hos avanza då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Ja, Avanza har fixat det där nu så att man skall få hela källskatten i retur. De fixade det i våras och har sagt att det är ambitionen de har framöver att den här nya rutinen medför att de löser 100% i retur.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko!

  Jag har följt din blogg ett par år men jag har aldrig kommenterat tidigare. Jag gillar ditt tänk och val av bolag. Jag ligger relativt tung i fastighetssektorn också. Jag har en fråga, hur får du fram informationen av enterprise value på amerikanska Reits? Är det ett estimate från analytiker på beståndet då man inte kan hitta den siffran i amerikanska årsredovisningar. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja jag har gjort en liten skarvning och använt mig av börsvärdet + skulderna. Det är inte exakt men close enough.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag äger också en andel i EPR, fint bolag. Även om jag kanske inte skulle vikta mig för tungt där.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren,
   Finns det någon speciell anledning till varför du inte vill vikta dig för tungt i EPR? Är det generellt REIT eller tycker du pengarna gör sig bättre på andra håll?

   Trevlig helg.

   // Malte

   Radera
 5. Fint drag petrusko, även jag innehar en del EPR i portföljen. Tror de kommer kunna generera stabil ökning av utdelning de närmaste åren.

  Mvh
  POD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena POD,
   Tack för din kommentar. Ja vi håller tummarna för fina utdelningar osv från EPR framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,

  Trevlig blogg du har som jag har följt nu under flera år. Jag undrar vad du menar när du ibland skriver "jag har ökat" eller "jag har köpt en skvätt" etc. Pratar vi 100-lappar eller 1000-lappar. Vi i förhand ursäkta för en kanske irrelevant fråga. Dock brukar jag ibland ha svårt att veta hur mycket jag skall gå in med när jag utöka mina innehav...

  /Robban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robban,
   Jag gör väldigt sällan affärer över 15.000 kronor och många gånger är det kring 500-3000 kronor jag köper för. Många bäckar små vettu.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko.

  Nu har jag varit lite offside senaste året men har ändå haft ett getöga på bloggar. Jag hade för mig att du hade sålt ditt innehav i EPR properties?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Drömmaren,
   TAck för din kommentar. EPR Properties har jag aldrig gjort annat än att öka i. Realty Income sålde jag en gång i tiden en del av innehavet då den stigit knasigt mycket på kort tid. Jag har nu köpt åter och mer där till det jag sålde i Realty income och gjort en bra affär. Sådana här affärer undviker jag dock nu för tiden då jag insett att det är otroligt svårt att tajma och ha rätt i dem. Även om Realty Income stigit snabbt och stod väldigt högt i kurs så kunde de gått upp än mer och aldrig gått åter till nivå där jag sålde. Jag fokuserar på att äga bra bolag. Ibland ser de lite dyrare ut och ibland lite billigare, i det långa loppet tuffar de på uppåt i kurs de bra bolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej Petrusko och tack för en bra blogg ! Vad har du för tankar kring General Mills idagsläget ?
  Bra tillfälle att köpa /öka innehavet ? (Faktorer som talar för detta är ju bland annat att aktiekursen sjunkit till att motsvarande 2012 års nivå och DA är cirka 5% ?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   TAck för din kommentar. Jag gillar General Mills och även om de har lite utmaningar så tror jag de kommer prestera bra på lång sikt. De har haft det lite kämpigt med tillväxten men har sjösatt ett åtgärdspaket som innebär bla ökad marknadsföring och fokus på deras viktigaste produkter som driver mest omsättning. Ett annat led i vägen mot tillväxt är förvärvet av Blue djurfoder. Ett segment där vi spenderar allt mer pengar, på våra husdjur.

   Nuvarande kurs är klart lockande, ett bra pris för General Mills och betydligt lägre än där jag köpte för en tid sedan. Jag har ju sålt mitt lilla innehav men är öppen för att gå in igen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. tack för svar Petrusko. Tror att jag i veckan kommer att öka i General Mills samt att ta in en första liten post AT&T i portföljen. Är lockad att köpa EPR Properties, men väntar tills slutet av månaden då lönen kommer.

   Radera
 9. Hej Petrusko.

  Kommer det komma något inlägg framöver med tips på olika etf'er som går att handla nu? Eller har du kanske redan gjort ett inlägg om detta?

  Tack för mycket intressant läsning.

  Mvh

  SvaraRadera