torsdag, oktober 04, 2018

Igår köpte jag mer Investor


Jag har satsat rejält på Axfood och Castellum som väger 11 respektive 15 procent i min portfölj och jag ser Investor som ett utmärkt bolag att göra de där två sällskap i toppen av portföljen. De är mina kärninnehav som jag satsat extra på och jag ser Investor där också i framtiden. Det är egentligen bara mitt kapital som hindrar mig just nu. Kärninvestering för mig är en del kriterier som skall uppfyllas varav en är en ganska tung vikt i portföljen. När portföljen är många kronor i storlek så tar det sin tid att vikta upp ett innehav procentuellt sett via regelbundna köp. Jag sålde förvisso en del Xact OMXSB Utd för någon vecka sedan och viktade upp Investor men det blev inte mer än en extra liten skjuts på vägen. I skrivande stund väger Investor "bara" 5 procent i portföljen.

Investor är ett makalöst välskött bolag med fina innehav och duktig ledning. Historiskt har de presterat en överavkastning mot börsindex och jag tror att de kommer göra det även i framtiden. Med regelbundna köp kommer jag sakta men säkert öka mitt innehav i Investor.

En sak som jag både gillar och är lite halvnegativ till är utdelningstillväxten. De har en lång svit av utdelningshöjningar där de i många år höjt utdelningen med en krona. Det är ju nice och så där men för varje år som går blir ju den procentuella tillväxten allt lägre. Senaste höjningen innebar 9 procent utdelningstillväxt och om de höjer från 12 till 13 kronor vid nästa årsstämma ger det en utdelningstillväxt om lite drygt 8 procent.
När de höjde från 8 till 9 kronor var tillväxten goda 12,5 procent medan den om några år i det här tempot kommer vara okej på sin höjd. Japp jag ser fram emot när vi går över till att höja mer än 1 krona per år. Kommande höjning om förmodade 8 procent är väl inget att gråta några tårar över, det är ju en okej höjning. Investor har för övrigt delat upp sin utdelning i två delar varav 4 kronor delas ut nu i höst med X-datum 9 november.

Investor är nordens största investmentbolag och äger en rad onoterade och noterade bolag som tex: Mölnlycke, Permobil, Grand Hotell, Atlas Copco, SEB, ABB mfl.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Ser inte varför svenska bolag envisas med att höja med en jämn summa. Varför skulle inte Investor kunna höja med t ex 1,10 kr nästa år och sedan med kanske 1,21 kr för att hålla den procentuella höjningen relativt konstant. Då slipper vi spekulera i om när/om de höjer till 2kr...

  Många amerikanska bolag gör ju så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja men Investor är ju lite speciella med det där. Det är allt vanligare att utdelningen höjs med annat belopp än jämna kronor. Ofta baserat på som en andel av vinst osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag håller med om Investors utdelningstillväxt, tråkigt att den avtar procentuellt varje år.
  Men jag är optimist och ser fram emot den dag de beslutar att bryta mönstret och går över till att årligen höja med 2 kronor.

  MVH Prepper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Prepper,
   japp det ser man verkligen fram emot när höjningarna blir större än kronan.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tycker själv att Axfood ser dyr ut och lägger hellre pengarna på annat i dagsläget. Vad tänker du kring Axfoods värdering Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Axfoods värdering är hög och det är absolut inget fynd nu. De kommer nog ticka på stadigt framöver med sin verksamhet men värderingen går ju upp och ned över tid så visst kan man köpa annat i väntan på¨ett bättre läge i Axfood.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag har investor som största innehav, fantastiskt bolag. Hur kommer det sig att du inte har någon direkt exponering mot banker i din portfölj? Brukar ju annars vara vanligt bland utdelningsinvesterare?
  Trevlig helg och tack för grym blogg och nu även podd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Jag har ägt en liten del Handelsbanken och skrev om det vid några tillfällen att jag äger dem trots att jag finner banker svåra att greppa, förstå och analysera. Man kan göra rimliga antaganden vilket jag gjorde i handelsbanken men att greppa verksamheten fullt ut är komplext. Därför är bank inte en favorit för egen del och jag är nöjd med den exponering jag får via indexfonder och investmentbolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. De kommer snart göra en split och fortsätta höja med 1kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, det tycker jag låter riktigt bra. Får hoppas att det blir så =)

   Mvh petrusko

   Radera