tisdag, oktober 30, 2018

Aros Bostad preferensaktier


Just nu kan man teckna preferensaktier från Aros Bostad hos Avanza och det är ett riktigt uselt erbjudande.

Aros Bostad är ett projektbolag, sådana som det skrivits en hel del om det senaste året. Ni kanske hört om Oscar Properties, Tobin Properties mfl?
Det är riktigt tuffa tider för den här typen av bolag nu där lägenheter är mycket svårsålda. De lägenheter man får sålt går dessutom för lägre pris än planerat, de reas ut. Det är kris i den här branschen och nu kommer Aros Bostad med sitt usla erbjudande.

Aros Bostads försäljning har minskat drygt 40 procent per sista september jämfört med året innan. De har 275 lägenheter i pågående produktion varav 76 procent är sålda. Här är dock ett varningens finger på sin plats. Dels råder det en hel del kreativitet i branschen kring redovisning av försäljning och dessutom är det allt fler som backar ur eller försöker backa ur ingångna avtal. Projektbolagen slår sig för bröstet och hävdar att de har vattentäta avtal men i Sverige har vi en stark konsumenträtt och allt mer pekar på att de här projektbolagen inte alls skall vara så stöddiga med sina avtal utan att köpare faktiskt kommer kunna ta sig ur vissa avtal pga förseningar av olika slag.

De här usla förutsättningarna kan man nu alltså köpa preferensaktier i till en direktavkastning om futtiga 8,67 procent. Det är på tok för lågt för det här bolaget i en bransch som är i mer eller mindre kris. Jag hade inte köpt dem för 12 procent ens. Det är så dåligt erbjudande att jag blir lite arg bara jag tänker på det.

Jämförelsevis handlas Oscar Properties preferens till 14 procent direktavkastning. Ett bolag i samma krisfyllda bransch.

Medan Oscar Properties har en del problem som man läst om finns Alm Equity som åtminstone hittills verkar ha sick sackat sig fram hyggligt i krisen. Alm Equity Preferens handlas till en direktavkastning om 8,87 procent. Varför i hela friden skall man köpa oprövade Aros Bostad preferensaktier för 8,67 procent direktavkastning?

Jag tecknar verkligen inte Aros Bostad och jag blir faktiskt förbannad bara jag tänker på deras usla erbjudande om preferensaktier.

10 kommentarer:

 1. Du ska se att det kommer snyftreportage om något år i allmän media om hur synd det är om de som förlorat pengarna, ja de har minsann blivit lurade och nu kräver vi att lagarna görs om!

  SvaraRadera
 2. Tack för varningen, Petrusko. Det uppskattar jag. Konstigt att Avanza förmedlar sådan skit till sina kunder. Kollade precis på Prime Living pref som också har 8,5 i årsutdelning. Senast bet. är 58 => 14,7% och jag tror att det är där någonstans kursen hamnar efter notering. Stackarna som tecknar kommer att förlora 40 spänn per aktie direkt. Jag kommer inte heller att teckna.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Jag kan hålla med dig om det där med Avanza. De pengarna hade man kunnat tacka nej till och inte beblandat sig med denna notering.

   Ja Prime Living är en riktig surdeg att hålla sig undan.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. En fråga Petrusko. Var kan man smidigast se hur hög utdelning i % har Aktiespararna direktavkastning? Vet att den inte delar ut då den återinvesteras in i fonden som funkar jätte bra för mig. Tackar så mycket.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Jag har läst det på deras websida för fonden någon gång. Minns inte om det var i typ ett månadsbrev eller liknande, eller om det står rakt upp och ned på sajten. Jag har pratat med dem nyligen och vill minnas att de sade cirka 5,5 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tackar så mycket för ett snabt svar.
   Mvh.jacke77

   Radera
 4. Väldigt dåliga villkor. Men vad säger du om Oscars pref då? 14% är ändå lite lockande, det ska ju mycket till om de ställer in utdelningen...

  SvaraRadera
 5. Vilken riktigt uselt "erbjudande" ifrån dom och bra/tack för att du informerar och lyser detta för alla.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko. Du vet att Amf Aktiefond småbolag har sänkt avg då den kostar bara 0.46% idag? Riktigt bra beprövad småbolags fondsom följer småbolags index perfekt. Kanske någotatt skriva om igen?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 7. Avanzas corp verkar bara få sköta de börsintroduktioner som de större aktörerna ratat. Många fiaskon har det blivit under årens lopp. Phone Family, VA Automotive, Cimco Marine är några exempel.

  SvaraRadera